Köldökcsonk kezelése lépésről lépésre

Köldökcsonk kezelése

A köldökcsonk először megrémisztheti az újdonsült édesanyákat, pláne, mikor látják, hogy a csecsemős nővérke után, nekik mennyivel „ügyetlenebbül” megy az ápolása.

Az első és legfontosabb, hogy tiszta és száraz maradjon. A köldökcsonkot a rajta lévő var óvja a fertőzésektől, így a csonk leesésig – igen, ez fog történni – fontos, hogy fürdetésnél ne áztasd. A csecsemőt a karodon úgy tartsd, hogy a pocakja felső része ne kerüljön víz alá.

Minden tisztába tétel során meg kell ejteni a köldökcsonk ápolását. Észre fogod venni, hogy az újszülött pelenka speciális kialakítású, a hasi résznél puhább, de le is hajthatod az elejét.

Köldökcsonk kezelése lépésről lépésre:

  1. Óvatosan, kissé húzd szét a bőrt a köldökcsonk körül.
  2. Fogj egy fültisztító pálcikát vagy vattakorongot, és tegyél rá fertőtlenítőt. (Ez lehet gyógyszertárban kapható 70%-os alkohol, mely vényköteles, de használhatsz Octenisept spray-t is.)
  3. Határozott mozdulatokkal töröld át a köldökcsonk tövét és a körülötte lévő bőrt. (Fontos, hogy alapos legyél! Ne félj, a babádnak ez nem fáj!)
  4. Ezt tehát ismételd meg minden pelenkázás közben és fürdetés után.
  5. Pár éve még ajánlott volt a hintőpor használata is, de ma már nem javasolják az orvosok!

A köldökcsonk leesése

Minden adott tehát ahhoz, hogy a kisbabád csodaszép köldöke, 2 héten belül láthatóvá váljon. A köldökcsonk leesése után – mely vagy a pelenka levételével vagy a tisztítása közben fog megtörténni -, kevés alvadt vér, esetleg kis mértékű vérzés, leggyakrabban pörk alakulhat ki a köldök felett, amíg ez teljesen le nem válik, tovább kell folytatni a fent leírtak szerinti ápolását, és vízben sem szabad áztatni. Pár nap után, ha az újszülött köldöke szép, abba hagyhatod a kezelést.

Mikor kell orvoshoz fordulni a köldökcsonkkal?

  • Amennyiben a köldökcsonk környéke pirossá, a baba számára fájdalmassá, kellemetlen szagúvá válik, váladékozni kezd (sárgás, pirosas) – ekkor fertőzés állhat fenn
  • A köldökcsonk helyén tartós vagy nagymértékű vérzést tapasztalsz

A fenti esetekben mindenképp keresd fel a gyermekorvosot!

fotó: Freepik

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikk10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését – 1. rész
Következő cikkParlagon maradt fogtündérek – ezért késhet a fogváltás!