10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését – 1. rész

pénzügyi nevelés

A pénz az egyetlen ember alkotta tárgy, amihez nagyon sok és rettentő erős érzelem kapcsolódik. Mégpedig azért, mert értékrendek kapcsolódnak hozzá. Azért több, mert szinte minden családban más ez az értékrend. És ezért lehet az, hogy ahány család, annyiféleképpen nevelik a gyereket is a pénzzel való – általuk helyesnek ítélt – használatra.

Vannak azonban alapelvek, amelyeket bármilyen családban lehet sőt ajánlatos használni – kezdjük a gyerek bármely életkorában a tudatos pénzügyi nevelést. Himer Csilla pénzpedagógus írásában 10 ilyen alapelvvel ismerkedhetsz meg.

1. Ne prédikálj vizet, ha bort iszol!

Vagyis csináld azt, amit mondasz! Hidd el, nemcsak a kamaszgyerekeid fogják szóvá tenni, ha a szavaid nincsenek szinkronban a tetteiddel! Észrevenni észre fogja már az ovis is, legfeljebb nem fogja tudni szavakba önteni, hogy “Anyu, Apu, itt valami nem stimmel…”

Mint minden nevelésre, a pénzügyi nevelésre is igaz, hogy a gyerekek elsősorban a szülő példáján keresztül tanulnak. Így tanul meg pl. beszélni is, de a társas viselkedés szabályait is. Ahogyan azt is, hogy ha belépünk egy boltba, nemcsak úgy kiszolgáljuk magunkat, és elmegyünk, hanem fizetünk is az áruért. Vagy azt is, hogy ez alól a közlekedési eszközök kivételek, mert ott lehet bliccelni… (Ugye, nem?)

Ezért a pénzügyi nevelésre igaz az is, mint minden más nevelésre, hogy ha a gyerek nem azt látja Tőled, amit mondasz (pl. “Mindenért ki kell fizetni az árát!” – mondod, de a buszon mégsem kezelsz jegyet), azzal első lépcsőben csak összezavarod. Másodikban pedig megtanítod neki, hogy sunnyogni, elhallgatni, csalni nem is olyan megvetendő dolog. (Csak aztán ne csodálkozz, ha mindezt egyszer a gyerek Veled szemben is alkalmazza. Hiszen lehet. Te mutattad meg neki.)

Ez az ún. tudattalan pénzügyi nevelés (én legalábbis így neveztem el), amikor nem is gondolunk bele, hogy éppen neveljük a gyereket, pedig de. És éppen emiatt jobb, ha őszintén és tisztességesen élsz – különben a világon semmilyen alapod nincs arra, hogy ugyanezt elvárd a gyerektől

2. Ha kérdez, válaszolj neki!

A gyerek, legyen akármilyen kicsi is, előbb-utóbb szembe fog találkozni a pénzzel. Hiszen ott van a közvetlen környezetében, látja, ahogyan használod a boltban, postán, akárhol. Ezért mihelyst ki tudja magát fejezni annyira, hogy megértesse magát, kérdezni is fog róla.

Szépen kérlek, ne az legyen erre a válaszod, hogy “Kicsi vagy te még ehhez!”, vagy “Majd, ha nagy leszel, megérted.”! Az ilyen válaszokat ugyanis a gyerek hajlamos a maga gyerek módján értelmezni – viszont ez az értelmezés általában elkíséri felnőttkorában is. Képzeld el, amikor a kisgyerek ezt úgy fordítja le (mint erre számos terápiás beszámoló példát is ad), hogy a szülei őt, a kicsi gyereket, meg akarják védeni valami borzasztótól… és ez felnőttként is benne marad. A legtöbb ilyen esetben a gyerek felnőve vagy kifejezetten félni, menekülni fog a pénztől, vagy legalábbis kerülni, ameddig csak lehet. (Az elsőt menekülő személyiségtípusként ismerjük, a másik a tipikus halogató.)

Szülőként ilyenkor csak azt tehetjük, hogy válaszolunk. Őszintén. De! A gyerek szintjén. Vagyis annyit és úgy, amennyit és ahogyan megért.

3. Játsszatok!

Életkornak megfelelő játékokkal – és ilyen számtalan akad. Az ovisokkal pl. boltosat. A számolni tanuló gyerekkel a malacpersely tartalmát ellenőrizhetjük le rendszeresen. A nagyobbaknak már jöhetnek a társasjátékok (pl. Gazdálkodj okosan!, Monopoly, Cashflow for Kids, stb.)

Mert minden ilyen jellegű játéknak megvan az értelme a pénzügyi nevelés szempontjából is: a gyerek begyakorolhatja velük a helyes pénzügyi magatartás egyes elemeit.

A boltos játékkal pl. azt, hogy hogyan vásárolunk – már otthon elkezdjük a bevásárló listával, a boltban köszönünk. összehasonlítunk, válogatunk, majd fizetünk, és elköszönünk. (Igen, a köszönés is a bevásárlás része!) A pénzszámolgatással azt, hogy néha ellenőriznünk kell, hol tartunk, és aztán ennek megfelelően tervezünk, vagy korrigálunk a terveinknek. No meg azt is, hogy egyáltalán gyűjtünk, takarékoskodunk.  A társasokkal pedig azt, hogy mit kezdhetek még a pénzemmel azon kívül, hogy elköltöm.

Ezek mind részei a pénzügyi magatartásunknak – és mind szokások. Ha nem ezek alakulnak ki a gyerekben, majd kialakulnak mások, amelyek esetleg nem jók, nem helyesek. (Pl. a nem takarékos bevásárlás szokása – hiszen az ötletszerű, emlékezetből történő bevásárlás ritkán szokott takarékos lenni.) Ezért nem mindegy, hogy már gyerekkorban mi gyökeresedik meg a gyermeked viselkedésében.

7 játéktipp kicsiknek – a pénz körül

4. Engedd kísérletezni!

A pénzügyekhez intelligencia kell. Azon képességek összessége, amellyel képesek vagyunk bizonyos pénzügyi lehetőségeket észrevenni, kihasználni, azokkal élni. Ez pedig cselekvést feltételez. Nem véletlen, hogy a pénzügyi IQ egyike a cselekvéses intelligenciáknak: csak akkor lehet csiszolni, ha csinálják.

Ehhez azonban az kell, hogy engedd a gyereket kísérletezni. Mikor máskor, ha nem most, még gyerekként, a család viszonylagosan védett közegében? Itt még ha el is ront valamit, “puhára esik”, mert szülőként Te állapítod meg a kísérletezéshez szabott határt, még van rá módod, hogy elmagyarázd neki, mi volt a gubanc, és újra nekivághat a gyerek, hogy kipróbálja másként. Tudod, már Edison is megmondta: egy kísérlet, nem kísérlet.

5. Csak a képességeinek megfelelő kihívásokat állíts elé!

Itt is igaz a tétel, mint bármely más nevelési területen: ha fejlődést akarunk elérni a gyermekünknél, akkor kihívás elé kell állítanunk. Hiszen az még érdekes, nem megszokott. De arra is tekintettel kell lennünk, hogy bár ez a feladat magasabb, nagyobb teljesítményt igényeljen a gyerektől, mint amit már megszokott, mégis megugorható legyen a számára – különben oda a sikerélmény.
Vagyis egy kisovistól még ne várjuk el, hogy tudja, mennyi pénze van a perselyében, mert nem tanulta még meg hozzá a százas, ezres számokat. Darabra viszont már megszámolhatja.

10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését – 2. rész

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Pénzügyek, támogatások rovatban olvashatsz többet!

 

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikkNeked is száraz az arc bőröd?
Következő cikkKöldökcsonk kezelése lépésről lépésre