A „trutyis” rész – Szülés utáni vérzés

Szülés utáni vérzés

A várandósság időszakában minden foglalkoztat egy kismamát, ebbe pedig beletartozik a szülés utáni állapot is. Ezt nevezhetjük „undi” időszaknak is. Az akár több hétig is eltartó vérzés megrémiszthet, de mi most mindent elmondunk róla, hogy teljesen felkészült légy!

Mi is a szülés utáni vérzés?

Amikor a méhlepény leválik a méh faláról, nyitott erek maradnak hátra, ezek pedig véreznek. Ez egészen addig tart, amíg le nem záródnak. Ebben a méh természetes összehúzódásokkal segít, melyben nagy szerepe van az oxitocin hormonnak. A kórházban – császármetszés után kötelezően – ezért adhatnak ilyen injekciókat is, de maga a szoptatás is elősegíti ennek a termelését. Mikor a baba szopizik, komoly méhösszehúzódásokat érezhetsz majd, ez lehet enyhe, de szinte görcsös is. Ne ijedj meg, csupán a szervezetet gyógyítja önmagát.

Milyen vérzésre számíthatsz szülés után?

Az első időszakban – a szülést követő pár napban – erősebb, sötétpiros, időnként darabos vérzésre számíthatsz. Tampont ekkor még nem használhatsz, mivel a méhszáj fokozatosan zárul, így nagy lenne a fertőzés veszélye. A betétek közül érdemes kifejezetten kismamáknak valót választani, de egy magas nedvszívó képességű inkontinencia betét is remek megoldás lehet. Előfordulhat, hogy nem fogod tudni időben cserélni, főleg a kórházban, így erre a pár napra vehetsz eldobható kismama alsót, amely gyakorlatilag egy nagy bugyi betéttel.

Ahogy telik az idő – kb. a szülést követő két hét után – fokozatosan csökken a mennyisége, és a színe, állaga is megváltozik. Rózsaszínessé, majd sárgássá válik – hasonlóvá, mint a folyás.  Ekkor már elég lehet egy 4 cseppes betét is. Készülj arra, hogy lesznek napok, amikor szinte semmi sem jön – már azt hinnéd, hogy ennyi volt -, aztán ismét megindul.

A császáros anyukák esetén a vérzés mértéke és ideje olykor rövidebb lehet, mivel az orvosok alaposan kitisztítják a méhüket a baba és a méhlepény kivételét követően.

Az, hogy mennyi ideig tart a szülés utáni vérzés, változó. A gyermekágyi időszak 6 hét, ehhez képest a teljes tisztulás 2, de akár 10 hét is lehet.

Ami, már az orvosra tartozik:

  • szülés után 4-5 nappal is élénk piros, lázzal, hidegrázással kísért vérzésed van
  • ha a vérzés mértéke nagyon erős – pl. a betéted 1 óra alatt teljesen megtelik
  • a szülés másnapján nagy darabokat látsz a távozó vérben

Pihenj sokat, hogy szervezeted regenerálódhasson!

10 gyakorlati tipp gyermekágy idejére

fotó: freepik.com

 

Erről a témáról a Gyermekágy rovatban olvashatsz többet!

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkTámogatás a vakok és gyengénlátók családtagjainak!
Következő cikkKésik a családi pótlék, de mi tudjuk, hogy mikor érkezik!