Babaápolás alapok – Az újszülött babád fejlődése, 2. hét

Babaápolás alapok - Az újszülött babád fejlődése, 2. hét

Korábban foglalkoztunk súlygyarapodással, agyi funkciók fejlődésével és alvási rutinnal. Az előző cikkünkben leírtuk, hogy milyen mérföldkövei lehetnek a kisbabád fejlődésének a második héten. Ezúton abban szeretnénk segíteni nektek, hogy hogyan ápoljátok megfelelően a gyermeket. Fürdetés, szoptatás, altatás. Elsőre egyszerűnek tűnhetnek ezek a dolgok, vannak szülők, akiknek teljesen természetesen, ösztönösen jönnek a mozdulatok és nem igényelnek segítséget. Vannak viszont olyanok is, akiket megrémíthet, amikor fürdetni kell a babát vagy szoptatásra kerül a sor. Most hozzátok szólunk, mélyedjünk el a babaápolás világában.

Köldökzsinór ápolás

A két hetes csecsemők nagy részének már leesik a köldökzsinórja, de ha mégsem következne ez be, érdemes megkérdezni a gyermekorvost arról, hogy miként tudjátok ápolni és elősegíteni a leszáradást.

Kerüljétek, hogy nagyon nedves legyen, ha van rá mód legyen szabad levegőn is, de szellőzni jól tudjon mindenképpen. Ügyelj rá, hogy ne próbáld meglazítani, ne próbáld leszedni magadtól. Magától le fog száradni idővel, ebben biztos lehetsz.

Érdekesség:

Egyes édesanyák szeretik megtartani a babájuk leszáradt köldökzsinórját. Tehát, ha benned is hasonló érzések támadnak, véletlenül se érezd rosszul magad. Ez egy viszonylag gyakori szokás. Fordítottan azzal sincs baj, ha te nem szeretnéd megtartani. Önnön döntés.

Fürdetésre fel!

Az egyik legizgalmasabb mérföldkő a második héten az, amikor leesik végre a baba köldökzsinórja és elérkezik az ideje az első fürdőknek. Most majd meglátjátok mennyire lesz nagy búvár a gyermek vagy éppen mennyire nem szereti majd a pancsolást. Mindenesetre aggódni ne aggódjatok, ha eleinte nem is szereti majd, később minden bizonnyal mókának és játéknak fogja látni ezt az esti rutinhoz tartozó habzó tevékenységet.

Segíthet alkalmazkodni a babának, ha mindig azonos időpontban kerül sor a fürdetésre. Ezáltal rutinjává válik és megkönnyítheti az éjszakai alvást is. Amennyiben meg tudjátok oldani az lenne a legjobb, ha elalvás előtt már nem eszik éjszaka, hanem egy kellemes meleg pancsit kap helyette. De nyilván ebben a korban ez nagyon nehezen megoldható még.

Fontos továbbá, hogy ebben a korban még nem szükséges minden nap fürdetni a kicsiket, elegendő néhány naponta megtenni. Amennyiben lépésről lépésre el szeretnétek mélyedni a folyamatban, az alábbi cikk segítségével megtehetitek:

Pelenkázás

A pelenkák mennyiségét illetően már az első néhány napban fekete székletre lehettek figyelmesek. Ezt követően naponta három vagy ennél több laza székletet kellene találni a pelusban. Ezek a szoptatás és a tápanyagbeviteltől függően sárgásak és “magvasnak” nézhetnek ki. Kéthetes korban naponta legalább hatszor lesz nedves a pelenka, normál esetben. Ha nem vagy biztos benne, hogy nedves volt-e, már nagyon szuper eldobható pelenkákat árulnak, ahol jelző csík mutatja az aktuális állapotot.

A pelenkázás rejtelmeiről itt olvashatsz bővebben:

Szoptatás és táplálkozás

Amennyiben a szoptatást választod gyermeked etetéséhez úgy jó, ha tudod, hogy babádnak 2-3 óránként fel kellene ébrednie, hogy egyen. A szoptatás 15 perctől akár 30 percig is eltarthat. Ebben a korban teljes munkaidős állás lehet a csecsemő etetése, de a jó hír, hogy minél nagyobb lesz annál kisebb időközönként kéri majd a cicit. Most még nagyon komoly növekedés elé néz, így szüksége van a tápanyagra.

Fontos, hogy észre tudd venni a jeleket, ha kisbabád éhes, mutatjuk mire figyelj:

  • felébred és éber
  • intenzíven jár a keze és a lába
  • ujjak vagy az egész ököl gyakori szájbavétele
  • mozgatja a fejét egyik oldalról a másikra
  • a melled felé fordul miközben tartod az öledben
  • gyakori sóhaj, apró babahangok
  • grimaszol
  • nyugtalan, nyűgös

Alvás, altatás

Egy két hetes kisbaba nagyon sokat alszik, akár napi 18 órát is. Ha a tisztábatevés a fent leírtak szerint legalább 6 nedves és 3 könnyebb székletes pelenkával jár, nyugodtan hagyhatod egy huzamban legalább öt órát aludni.

(VIA)

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkAz újszülött babád fejlődése – 2. hét
Következő cikkCsodálatos idegrendszert fejlesztő mozgás gyermekeknek – TSMT torna

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!