Szabadság GYES után: változások 2011-ben

Szabadság GYES után


Július 4-én elfogadta a parlament a munka törvénykönyve és több más foglalkoztatási jogszabály módosítását, és annak sürgős kihirdetését kérte a köztársasági elnöktől. A módosítások érintik a GYED alatti szabadság mértékét is és annak kiadását a munkába visszatérés után.

Szabadság GYED alatt

A gyermekgondozási szabadságról visszatérők számára szűkítést jelent, hogy csak a GYED, azaz a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjában halmozódik fel rendes szabadság, amit később ki lehet venni. Az indoklás szerint a szabály célja, a munkáltatói terhek csökkentése. Eddig a GYED első évében halmozódott a szabadság, melyet a munkáltató a szülő munkába való visszatérése után köteles volt kiadni.

 

Szabadság kiadása GYED, GYES után

A törvény módosította a szabadság kiadásának szabályait is abban az esetben, ha a munkáltató nem tudja kiadni az adott évben járó szabadságot – pl egy gyeden/gyesen lévő szülő esetében. Eddig a visszatérés után 30 napon belül ki kellett adni a felhalmozódott szabadságokat, vagyis úgy vették vissza a munkavállalót a munkahelyére, hogy egyből szabadságra is küldték. A változás következtében, ha a szülés és gyed miatt kieső idő meghaladja a 183 napot (fél évet), akkor a munkáltatónak nem 30, hanem 183 nap alatt kell kiadnia a szabadságokat.

Újdonság az is, hogy ezt a szabadságot a felek megállapodása alapján ki lehet váltani pénzzel is. A törvényalkotó ezzel a munkába visszatérő munkavállalókat (jellemzően a kismamákat) segítené hozzá plusz juttatáshoz, amely feltehetően előnyösebb lenne számukra, mint a szabadság igénybevétele.

A munkába visszatérés bejelentése

Új elem, hogy a a munkavállalónak ezentúl kötelező lesz bejelentenie, hogy mikor kíván visszatérni a gyermek gondozása, ápolása céljából kapott fizetés nélküli szabadságról. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított

a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb 30 nap,

b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb 60 nap elteltével

köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni, azaz a munkavállalónak ennyivel korábban kell bejelentenie visszatérési szándékát.

Az nem derül ki a törvényből, hogy számíthat-e szankciókra, és ha igen, milyenekre az, aki elmulasztja bejelentési kötelezettségét.

Vezető nőkre vonatkozó szabályok

A törvénymódosítás alapján a vezető állású nők elküldését a terhesség kezdetétől a szülési szabadság végéig (összesen 24 hét) az eddigiekkel szemben indoklási kötelezettség terheli.

A vezető állású munkavállalók esetében eltérő a felmondás szabályozása a Mt.-ben, és a vezetői munkaszerződéseket úgy kötik, hogy a munkaviszonyt mindkét fél indokolás és felmondási idő nélküli, azonnali hatályú rendes felmondással megszüntetheti. Eddig nem volt egyértelmű, hogy ha közben kiderül, hogy a vezető állású nő várandós, akkor melyik paragrafus az irányadó. Ezt a problémát orvosolja az Mt. 190. §-ának módosítása, mely előírja, hogy az általános szabályoktól eltérően a munkáltató a vezető terhessége kezdetétől a szülési szabadsága végéig terjedő időszak alatt köteles a rendes felmondását az általános szabályok szerint megindokolni.

A törvény ezen rendelkezései a kihirdetését követő hónap első napján – azaz várhatóan 2011. augusztus 1.-én lépnek hatályba.

fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkTúl sokat várunk a párkapcsolatunktól?
Következő cikkHol legyen a gyerek a szünidőben?

17 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztelt Kocsisné dr. Péterfy Hajnal!

  Közalkalmazottként dolgozom, pedagógus vagyok. Érdeklődni szeretnék, hogy GYES lejárta után közvetlenül felmondhat-e a munkáltató? (A szabadságok kiadása nélkül, esetleg azok kifizetésével?)
  Van-e olyan szabály, ha igen a PONTOS JOGHELY ÉRREKELNE, hogy a munkába visszatérés után a rendes felmondással szemben a védettség 30 nap?
  Ha nincs ilyen szabály, akkor mi lehet a felmentés legkorábbi időpontja?
  A felmentéssel történő munkaviszony megszűntetésénél a szülési szabadság, a GYED és GYES idejére igénybevett fizetés nélküli szabadság is beleszámít a munkaviszonyba?? (a végkielégítés összegébe???)

  Segítségét előre is köszönöm!

 2. Kedves Hajnal!

  Jelenleg Gyeden vagyok, és áprilistól Gyesen leszek egy évig. Sokat kutattam a Gyes után járó szabadságról, de azt sehol nem találtam, hogy a Gyed utáni Gyes egy évére jár-e a szabadság.Azt értem, hogy a Gyed első évére jár/mivel én még a változás előtt kezdtem/, de ezután mi következik, ha Gyesen leszek?

  Köszönöm előre is a válaszát.
  Üdv., Erika

 3. Üdvözlöm. Érdeklődni szeretnék. Nov 02-re vagyok kiirva szülni. Az érdekelne.hogy milyen juttatásokat vehetek igénybe és hogyan járok jobban. Annyi féle lehetőséget olvastam már ,hogy teljesen elvesztem köztük. 2004 óta folyamatos a munkaviszonyom,augusztus óta veszélyeztetett táppénzen vagyok. Elöre is nagyon szépen köszönöm a választ.

  • Kedves Era!

   Sajnos nem vettem észre korábban a hozzászólását. A juttatásokkal kapcsolatban javaslom, hogy töltse le a TB-kisokosunkat, abban benne van minden részletesen: https://babafalva.hu/babafalva-kurir/

   Mivel 2004 óta folyamatos a munkaviszonya, így a biztosítotti alapú ellátásokra (tgyás, gyed) biztosan jogosult, a táppénz ezt nem befolyásolja.

   üdv, Hajnal

 4. Kedves Hajnal!

  Lehet már vmit tudni a visszamenőleges hatállyal kapcsolatban? Én is hasonló cipőben járok, sok szabim gyűlt össze, de majd 2012 őszén venném ki, és nem szeretném, ha felére csökkenne.

 5. Kedves Szakértő!
  Engem is a hatályba lépés napja érdekelne, ezt sehol nem találom.
  Jelenleg a 3. babámmal vagyok gyesen,még az előző 2 gyermekem után is van benn szabim plusz még a 3. baba után.
  Nagyon nem lesz jó, ha azok a napok elvesznek. Elnézést, de tudom, hogy Ön nem tehet erről, de nagyon felháborító, ha visszamenőleg ez változik!
  2003 óta vagyok itthon folyamatosan gyed-gyesen.
  Köszönöm pontos válaszát!

 6. Szia Hajnal,

  tavaly decemberi konferenciátokon már találkoztunk.
  Csak szeretném megjegyezni, hogy nagyon hasznosnak és aktuálisnak tartom a hírleveleiteket.
  Példa ez a cikk is.
  Köszönöm! :-))

  Judit

 7. Visszamenőleg feltehetően nem vonatkozik a törvény, de kértem a jogász szakértőnktől ezzel kapcsolatban megerősítést, csak a nyár miatt most minden kicsit lassabban halad.:( Ha megkapom a választ, akkor jelentkezem vele.

  üdv,Hajnal

 8. Engem is (és gondolom még sokakat) érdekel az előző hozzászóló kérdésére a válasz. Vajon visszamenőleg is érvényes az új törvény, vagy csak azokra vonatkozik, akik a hatálybalépés után kezdik meg a GYED-et, GYES-t?!

 9. Kedves Kocsisné?

  Én már Gyeden lévő anyuka vagyok. Kérdésem az lenne, hogy rám miképp vonatkozik a törvény. Aki már úgy mond benne van a Gyedben arra a fél év vonatatkozik vagy még a korábbi törvény?
  Köszönöm előre is a válaszát (segítségét).

Comments are closed.