Irány a természet!

Itt a jó idő végre! Ha van egy kis szabadidőd és sportolni vágysz, válassz olyan mozgásformát, ami a természetben végezhető. És most nem a klasszikus futás-bringázás-túrázás hármasra gondolunk.

Nordic walking: más néven ski walking egy nagyon hatékony állóképesség-fejlesztő gyaloglótechnika, amely két speciális bot segítségével végezhető. Amellett, hogy élvezetes, erősíti az izmokat, kíméli az izületeket és fejleszti a mozgáskoordinációt.

Biztosan te is láttál már német nyugdíjas házaspárokat két bottal, furcsán menni. Na ők éppen nordic walkingoztak! Nem csak idősöknek, hanem fiataloknak és tulajdonképpen mindenkinek ajánlott, hiszen a sebességet mindenki magának szabályozhatja, így az intenzitás is a saját fizikai állapotunkhoz igazítható. Ez a sport egyébként az ’50-es években alakult ki, amikor a sífutók nyáron sem szerették volna abbahagyni az edzéseiket.

Kifejezetten hasznos a túlsúllyal küzdőknek, hiszen botok használata 30%-kal tehermentesíti az ízületeket, de fokozza a szervezet oxigén-ellátást és majdnem a test egészét átmozgatja. Pont ezek miatt hasznos kismamáknak, idősebbeknek és ülő munkát végzőknek is.

Tipp: Május 7-én Rácalmáson rendezik meg az Országos Nordic Walking Találkozót, ahol szakképzett oktatók állnak rendelkezésére a kezdőknek, hogy az alapmozdulatot helyesen tudják elsajátítani. A gyakorlottak pedig gyönyörű útvonalon űzhetik kedvenc sportjukat. Az sem mellékes, hogy túrabotokat a helyszínen ingyenesen kölcsönözhetsz!

Görkorcsolya: A gyerekek imádnak görkorizni, de felnőtteknek is ajánlott, hiszen nagyon élvezetes és intenzív mozgásforma. Legfőképp városban szokták űzni, hiszen elengedhetetlen hozzá a sima földfelület. A lábizmokat gyorsan formálja, de a felsőtestet is átmozgatja, hiszen a karok és törzs is részt vesznek a mozgásban. Sokan séta helyett csak felkapják lábukra a görkorcsolyájukat és így indulnak útra. Aki kiválóan görkorizik, télen a klasszikus korcsolyával sem lesz gondja.

Tipp: A sportüzletekben válasszon fitnesz-görkorcsolyát, mivel ennek a cipőrésze magasszárú, kényelmes és általában 4 db kereket tartalmaz, amelyek egy sorban helyezkednek el.

Fotó: Farkas Boglárka

Geocaching: A geocaching (ejtsd: geokesing) nem is igazi sport, inkább szabadidős tevékenység, hobbi. Különleges egyvelege a természetjárásnak, modern technikák használatának (GPS) és kincskeresésnek. A geocaching 11 éve indult el, amikor Dave Ulmer elrejtette az első dobozt az USA-ban. Magyarországra 2001-ben jutott el, mára pedig kb. 2900 láda rejtőzik szerte az országban. A játék tulajdonképpen arról szól, hogy vállalkozó kedvű emberek elrejtenek ládákat bizonyos pontokon, és pontosan rögzítik a koordinátákat, amit eljuttatnak a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesülethez és a nemzetközi szervezethez, hogy a többiek elindulhassanak megkeresni a dobozokat. A ládákban üzenetek vagy apró ajándékok bújnak meg.

Tipp: Május 7-én, Salgóbányán rendezik meg a XXI. Geocaching Fesztivált és Versenyt, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Birta Brigitta

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAnyák Napja
Következő cikkÖkoturizmus itthon

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..