Szegedi kisfiú az első legálisan otthon született baba

első_otthon_született_baba1.jpg

2012. március 19-én jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek. Egy évvel az otthonszülés törvény elfogadása után, 2012. március 12-én kapta kézhez működési engedélyét az A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft., melynek birtokában legálisan működhetnek közre intézményen kívüli szülésnél  Vincze Felícia és Lukács Judit bábák.

Philippos és édesanyja (Forrás: MTV videótár képernyőkép)

Hétfőn jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek. A szülés komplikációmentesen zajlott, a 3500 g-al született, szegedi kisfiú és édesanyja is jól vannak. Philippos a család negyedik gyermeke, édesanyja három kórházi szülés után döntött úgy, hogy következő gyermekét, ha lehet, otthon hozza világra.

„Egyenlőre alig hisszük el, hogy már van engedélyünk – mondja Vincze Felícia és Lukács Judit. – Sok év áll mögöttünk egy  szabályozatlan rendszerben és sok hónap ebben az átmeneti időszakban, amíg az engedélyt próbáltuk megszerezni.” Mint mondták, az ellátás, amit a szülő nők kapnak, nem változott, ugyanúgy csörög hajnalban a telefon, ugyanúgy az édesanya és a baba áll a középpontba, ugyanúgy a háborítatlanság megteremtése a cél, ám elmondhatatlan könnyebbség számukra, hogy nem kell félniük, attól rettegniük, hogy a szülés másnapján a bűnügyi rovatok címoldalára kerülnek.

Csaknem egy évig tartott

Az otthonszülés legalizálására vonatkozó rendeletet tavaly márciusban fogadta el a kormány, és rendelkezéseit a 2012 május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni. Az engedélykérelmek beadását megelőző tárgyalások, egyeztetések a hatóságokkal, a gyakorlati szakmai kérdések tisztázása csaknem háromnegyed évig tartottak, és az otthonszülés rendelet módosításához is vezettek.

Lukács Judit és Vincze Felícia bábák

“Ezt a majd egy évet végig kilincseltük és nagy volt a bizonytalanság, hogy egyáltalán sikerül-e engedélyt kapni, hisz gyakorlatilag teljesíthetetlen volt több ponton a rendelet – mesélik a bábák. – Noha  a jogalkotói szándék nem ez volt, csak nem alakult még ki a gyakorlat. Jó, hogy végre a keretek mindenkinek biztonságot adnak. A minisztérium ígérete szerint pedig, a gyakorlati visszajelzések alapján lesz mód az esetleges később felmerülő nehézségeket korrigálni.”

Intézményen kívüli szülésnél az ellátást olyan egészségügyi szolgáltató nyújthatja, amely rendelkezik erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással, valamint teljesíti az előírt személyi és tárgyi feltételeket. Minimális személyi feltétel az ún. felelős és helyettes felelős személy jelenléte, aki szülész-nőgyógyász szakorvos vagy felsőfokú végzettségű szülésznő lehet.  A felelős és helyettes felelős személynek két évnél nem régebbi csecsemő és újszülött, továbbá felnőtt újraélesztési tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, és biztosítania kell a rendelet által előírt eszközöket és gyógyszereket is (utóbbit csak akkor, ha orvos).

Jelentős előrelépés

A Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és a hatóságokkal történő tárgyalásokon aktívan részt vett a Nemzetközi AnyaBaba-barát Kezdeményezés magyarországi képviselője, a szülészetek újjászületéséért indított Semmelweis Mozgalom.

Ékes Ilona országgyűlési képviselő

„ Nagy előrelépésnek tartjuk az engedélyek megszületését, nagyon sok háttérmunka van benne  – mondja Csomóné Lindmayer Katalin, a mozgalom elnöke. – Az anyababa-barát szülészeti ellátás alapfeltétele, és egyben alkotmányos jog is, hogy a szülő nő szabadon választhassa meg, hogy hol, milyen körülmények között és kikkel szeretne szülni. Ehhez elengedhetetlen az intézményen kívüli szülés legalizálása is, ezért segítettük ebben a folyamatban a bábákat.”

„Nagyon örülök annak, hogy eljutottunk idáig és van olyan bába, aki hivatalosan, törvényesen kísérhet otthonszülést. Nagy lépés az eddigi rendezetlen helyzethez képest, hogy törvényes keretek között, szaksegítséggel születhetnek intézményen kívül is a kisbabák – mondta Ékes Ilona országgyűlési képviselő (Fidesz), a Semmelweis Mozgalom védnöke.  – Reméljük, ez hozzásegít ahhoz, hogy az intézményekben, kórházakban is jobban odafigyeljenek az anya és az újszülött igényeire és elterjedhessen a háborítatlan szülés a kórházakban is.”

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez
Következő cikkHugonnai Vilma: a grófnő okleveles bába volt