Színes gyereknapi programok országszerte!

sportágválasztó-gyermeknap-2014.jpg

A fővárosban és vidéken egyaránt izgalmas programok várják a családokat az idei gyereknap alkalmából május 24.-én és 25.-én. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ingyenes és belépős rendezvényeket, melyek emlékezetessé tehetik a kicsik és szüleik számára a hétvégét.

Bábelőadások, gyermekkoncertek, állatbemutatók a fővárosban

A Klebelsberg Kultúrkúriában 24-én, szombaton 15 órától a Csodamalom Bábszínház előadása, a Kolompos együttes gyerekkoncertje és a Pegazus mesés játéktára szórakoztatja a gyerekeket. Az előadások mellett lesz Tekergőtér (izgalmas szerkezetek tere), Játékos tudomány – Furfangos csudavilág játszóház, Cirógató babafoglalkoztató, Gömbölődő játéktár és kézműves játszóház

Nagy Sportágválasztó
Nagy Sportágválasztó

A Városliget 1990 óta várja minden évben a családokat gyereknapi programjaira. A Gyermekmentő Szolgálat és a Fővárosi Önkormányzat rendezvényén idén is kikapcsolódhatnak a picik és szüleik. A Gyermekszínpadon zenés előadások, a Babaréten fejlesztő játékok, a Nemzetek Utcáján pedig a nagykövetségek, kulturális intézetek gasztronómiai és kulturális sajátosságai várják az érdeklődőket. Az állatok szerelmesei kutyabemutatón és lovasterápia bemutatón is részt vehetnek.

A zenés programok kedvelőinek koncertekben és hangszerbemutatóban lehet részük az Allee bevásárlóközpontban 25-én, a Bóbita gyereknapon. Találkozhatnak az Eszter-Lánc mesezenekarral, az Apacuka Zenekarral, mely interaktív, játékos, táncos kalandra hívják őket, és a Talamba Ütőegyüttessel, valamint Boldog Péter bűvésszel is.

Csillagokkal és vonatokkal ismerkedhetnek a múzeumi látogatók

Ingyen látogathatják a budapesti Planetáriumot a gyerekek 24-én, szombaton, míg a szülők kedvezményes belépővel kísérhetik el csemetéiket. Az előadások között szerepel a Süni és a csillagok, A világűr meghódítása és a Csodálatos univerzum 3D-ben, az Űrkalandozások, és A nap családja. 

Két előadás között pedig megtekinthető a Planetárium körfolyosóján a Szemléletes matematika című kiállítás is, mely számos izgalmas kísérlettel hozza közelebb a látogatókhoz a világ egyik legelvontabb tudományágát.

Nagy Sportágválasztó
Nagy Sportágválasztó

A Vasúttörténeti Parkba május 25-én várják gyereknapi programjaikkal a vonatok szerelmeseit. A régi, füstszagú mozdonyokba be lehet szállni, ki lehet próbálni a modellvasút-vezetést, a fordítókorongozást, az élményeket pedig megkoronázza a kerti vasúti kisvonatozás.

Sportválasztó és a legmagasabb LEGO torony Budapesten

Szorosan nem a gyereknaphoz kapcsolódik, viszont izgalmas családi program lehet kilátogatni a hétvégén a budapesti Szent István Bazilika elé, ahol május 21-25. között felépítik a világ legmagasabb LEGO tornyát. Előző évben az Egyesült Államokban 34,43 méter magasra sikerült felépíteni a tornyot, így idén ezt az értéket kell meghaladni.

A sportolni vágyó családok ellátogathatnak az idei Budapesti Nagy Sportágválasztóra péntek délután és szombaton egész nap, ahol közel 100 sportágat ismerhetnek meg interaktív módon a gyerekek. A kőbányai Merkapt Sportközpontban (X., Maglódi út 12/a) egyaránt ott lesznek a sportágak között az olimpiai és nem olimpiai, a verseny vagy szabadidős sportágak, a vízi, szárazföldi, téli és nyári, outdoor vagy teremben űzhető sportok. A programon a zenei, hangszeres nevelés fontosságát is szeretnék hangsúlyozni, így a látogatók a IV. Budapesti Nagy Hangszerválasztó részesei is lehetnek. Az érdeklődők tematikus sátrakban ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, és mindegyiket ki is próbálhatják.

Igazi időutazásban lehet része a kicsiknek az Egri Várban 24-én 10-14 óra között. Vitézi próbán kell helytállniuk, ha szeretnék, hogy az Egri Vár kapitánya végvári vitézzé avassa őket. A feladatok között szerepel íjászat, dobócsillag, falmászás ostromlétrán, fokos-virtus, borsó a dobon, settenkedő és ágyúgolyó-gurítás is.

Május 24-25-én Hetedhét Játékfesztivált rendeznek Székesfehérváron a gyerekeknek. Helyszín gyanánt ismét a Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum szolgál, de a Városház téren és környékén szintén sok programmal készülnek a szervezők. Az idei fesztivál a klasszikus mese köré épül.

Győrben a Radó-sziget lesz a gyerekeké 25-én. Báb- és meseelőadások, gyerekkoncertek, szélmalom építés, kísérletek várják az aprótalpúakat. Veszprémben 24-én kézműves foglalkozásokon, filmvetítésen vehetnek részt a látogatók, akiket bábelőadások és játszóházi programok is szórakoztatnak majd. Pécsen az Expó centerben 24-én ­többek között tűnemezelés, óriás jenga, lengőteke, célbadobás, csigafuttatás, óriás társasjátékok, brummogdai mackóságok, homokkép készítés, helikopter, mentőautó, versenyautó, kukásautó, katonai járművek, lovacskázás, állatsimogató és trambulin várja a gyerekeket.

Mesemúzeum
Mesemúzeum

A Millenáris Gyereknap keretében 24-én Szandi, Kaláka és Halász Judit koncertjén, 25-én Gryllusz Vilmos és Kovácsovics Fruzsina koncertjén vehetnek részt a családok. Kovácsovics Fruzsinával a Mesemúzeum 24-ei gyereknapi rendezvényén is találkozhatnak az érdeklődők, ahol egy távol keleti utazásra invitálja őket az énekesnő. Kóstolhatnak ételkülönlegességeket, gyakorolhatják, hogyan egyenek pálcikával, és ismerkedhetnek a távoli kultúrával, miközben a zene és a tánc sem marad el. Aki pedig még bírja szusszal, az bekapcsolódhat a délutáni moldvai táncházba is a Sebesvíz együttessel.

Egy régmúlt világ kapui nyílnak meg az egyéni látogatók előtt 25-én a gyereknap keretében. Ez a nap lesz a Vadnyugati Város (6648 Csongrád-Bokros, Tanya 1671.) szezonnyitó bulija, ahol a családok vadnyugati vetélkedőn, vadászmadár bemutatón, hamburgerevő versenyen és össznépi westerntáncban vehetnek részt.

Wéber Anikó

Szólj hozzá Te is!