„A szülés villámgyors, háborítatlan és gyönyörű volt”

HipnoSzülés szülésfelkészítő

A hipnoszülés kifejezésre sokan felkapják a fejüket. Gondolhatnánk, hogy a kismamák alszanak, vagy transzba esnek szülés közben, pedig nem erről van szó. Magáról a hipnoszülésről, a módszerről, és annak előnyeiről Schimcsig Nórával, HypnoBirthing szülésfelkészítővel és dúlával beszélgettünk.

A hipnózisról a legtöbben hallottak már, de keveseknek van hiteles, reális információja arról, hogy milyen hétköznapi és gyakorlatias eszköz is valójában. Emiatt a módszert sokan egzotikusnak, esetleg ezoterikusnak képzelik, mit sem tudva arról, hogy a szülészeti hipnózisról egyre több bíztató tudományos publikáció lát napvilágot.

HipnoSzülés szülésfelkészítő2004-ben jelent meg egy, 5 randomizált, kontrollcsoportos és 14 kontrollcsoport nélküli tanulmány eredményeit összefoglaló elemzés a szülészeti hipnózisról a British Journal of Anesthesiology-ban Ezek alapján a hipnózist választók között szignifikánsan kevesebben igényelnek szüléskor fájdalomcsillapítást, és akik mégis, azok kevesebb gyógyszerrel is beérik.  Szakértők szerint kevesebb a szülészeti komplikáció, illetve hatékony eszköz a hipnózis a faros babák megfordítására.

Egy idén publikált kutatás (Gedde-Dahl & Fors) szerint a kismamáknak minden további felkészítés nélkül kezébe nyomott relaxációs CD hallgatása javította a közvetlenül szülés után felmért jóllétüket. Jelenleg is zajlik Angliában egy kutatás a szülészeti hipnózisról 800 kismama részvételével, az eredményeket még nem tették közzé.

Harmonikus együttműködés

,,A HypnoBirthing egy levédett márkanév, pontosabban Marie Mongan szülésfelkészítő módszere. – mondja Nóra. – Legalább annyira filozófia, mint technikák összessége. Fókuszban a természetes szülés áll, a módszer lényege pedig a test és a lélek felkészítése a harmonikus együttműködésre a babával.

A félelem és a stressz gátolják a szülés természetes folyamatát, mivel feszültséget keltenek izmainkban, beleértve a szülőutat is. A relaxáció, a vizualizáció, a félelmek oldása viszont támogatják azt, így a lehető legkönnyebbé, kellemesebbé, biztonságosabbá válhat a szülés, ha a körülmények megfelelőek, és az anya is megfelelően felkészült a szülésre.

Módszerünk a kísérőtárs (apa) bevonását is fontosnak tartja, hiszen nem csak baba, hanem egyben anya, apa, család is születik!”

Schimcsig Nóra
Schimcsig Nóra

A HypnoBirthing módszert okleveles oktatóktól lehet elsajátítani, ma már vagy 40 országban a világon. A tanfolyam általában 5 alkalmas, és a találkozásokat sok otthoni önálló, illetve páros gyakorlás egészíti ki. A gyakorlás révén a technikák használata ösztönössé válik, így a pár a szülés idejére nem függ semmilyen specialistától, hanem készség szinten felkészült, magabiztos lesz.

A HypnoBirthing módszer mély relaxációt oktat a félelem oldására, s így megszűnik a feszültség, mely a fájdalmat okozhatna. Légzéstechnika tanításával lehetővé teszi a szülőnek, hogy gyengéden “világra lélegezze” babáját, nehéz, erőszakos kipréselés helyett. Támogatja a várandósság során kezdődő kapcsolatépítést a baba és a mama között és bátorítja a szülőket, eszközt ad a kezükbe, hogy elérjék az önmaguk és kisbabájuk számára áhított, nyugodt, gyengéd szülést.

A Mongan-módszer segítségével a szülés könnyebb, gyorsabb, békésebb lehet. A visszajelzések alapján a HipnoSzülők között kevesebb a császármetszés, ritkábban van szükség gátmetszésre vagy fájdalomcsillapításra, és a szülés is rövidebb, kellemesebb, az anyák elégedettebbek. Csökkenti, sőt gyakran elkerülhetővé teszi a szülés során fellépő kimerültséget, az anya éber, friss és energikus marad.

A babák között kevesebb a koraszülött vagy a kis súlyú csecsemő, segít fenntartani a baba megfelelő oxigénellátását a szülés alatt – mondhatni a babák is elégedettek.

„A szülésem villámgyors, háborítatlan és gyönyörű volt”

Iván 2011 szeptember 12-én látta meg a napvilágot a HypnoBirthing segítségével. Édesanyja így emlékszik vissza erre a napra: ,, Augusztusban végeztük el a tanfolyamot a férjemmel, minden nap rendületlenül gyakoroltunk, relaxációt, légzést, vizualizációt. A tanfolyamnak köszönhetem, hogy a szülés villámgyors, háborítatlan és gyönyörű volt.

Hajnali 3-kor ébredtem egy erősebb haskeményedésre. A fájások sűrűn jöttek,  de nem tartottak sokáig viszont elég erősek voltak. Fél 4-kor ültem be a kádba, előtte írtam egy sms-t a dúlánknak.  A meleg víz ellazított, közben lassú légzést csináltam, megerősítő állításokat hallgattam. Fél 6-kor indultunk el a férjemmel és a dúlánkkal a kórházba, nagy fájdalmaim voltak, viszont a szülőszobáig hallgattam a szivárvány relaxációt, ami nagyon jó volt, csak arra figyeltem és a hullámaimra.

Rögtön az alternatív szülőszobába mentünk, megvizsgált a doktor, a méhszáj teljesen nyitva volt. Leereszkedtem négykézlábra, abban a pillanatban megrepedt a burok, a víz szép tiszta volt. Pár hullám után, kint volt Iván feje, majd kicsusszant lassan a kis teste is. Isteni érzés volt! Ránéztem az órára, még nem volt fél 7. Alig hittem el, hogy 3 és fél óra után, egy viszonylag könnyű, bár nem fájdalommentes, de rövid hullámokból álló vajúdás után máris a cicimen piheg a kisfiam. Elmondhatom, hogy könnyen tudtam befelé figyelni és ellazítani magam, a relaxáció és a megerősítő állítások hallgatása rengeteget segített, és nyilván a sok járkálás és rázkódás az autóban szintén meggyorsította a folyamatot.”

Halász Éva

Szólj hozzá Te is!