Hypnobirthing, azaz Örömteli szülés

Hypnobirthing, azaz Örömteli szülés

Azzal talán ma már a legtöbben egyetértenek, hogy a babáknak a gyengédség, a nyugalom és a harmónia légkörében kellene megszületniük. Erről kérdeztük Kuharics Réka mentál trénert, aki az Örömteliszülés.hu alapítója.

Réka, a saját szülése kapcsán talált rá erre a módszerre, amellyel azóta már több száz kismamának segítette szülését.

Amikor 12 éve a saját szülésemre készültem – emlékszik vissza Réka -, nagyon féltem a fájdalomtól és az orvosi beavatkozástól. Utánanéztem, hogyan lehet „jól” szülni, és azt találtam, hogy a mentális felkészülés és a test fizikai lazítása segít hozzá leginkább a természetes szüléshez. Így aztán naponta relaxáltam, vizualizáltam az én vágyott, szép szülésemet, és döbbenetes módon minden úgy történt, ahogy elképzeltem. Az orvos a terhesgondozás során szkeptikus volt a technikáimmal szemben, de a szülés után azt mondta, hogy ilyen testtudatosságot még nem látott. Ettől a tapasztalattól megerősödve elkezdtem foglalkozni a test és az elme kapcsolatával, elvégeztem a mentálhigiéné szakot, hipnoterápiát tanultam különböző iskolákban, és csak ezt követően találkoztam a Hypnobirthing® módszerrel. Ez a program önhipnózison, vizualizáción, légzőgyakorlatokon keresztül segít visszaemlékeztetni a nőket az ősi szülési tudásra. A szüléssel járó kínzó fájdalom a nőkbe táplált félelmen alapul. A félelem során felszabaduló stresszhormonok megnehezítik a szülést, néha le is állítják. Ha különféle relaxációs technikákkal megszüntetjük ezt a stresszt, gyengéd, nagyon szép, akár fájdalommentes szülésben lehet részünk.

Így szült Katalin hercegné

– Miből áll ez a program?

A tréning négyszer három és fél órás csoportos találkozókból áll, ahol mélyrelaxációs gyakorlatokat végzünk, légzéstechnikákat tanulunk, illetve a szülést kísérő társ (többnyire az apuka) megtanulja, hogyan segítheti a vajúdó nőt a szülés alatt. A tréningen tanultakat hanganyagok és könyv is segíti, és nagyon-nagyon lényeges, hogy a kismama naponta gyakoroljon otthon. Azt szoktam javasolni, hogy a felkészülés első hónapjaiban legalább naponta egyszer relaxáljon és hallgassa meg a pozitív állításokat, a várandósság utolsó hónapjában inkább naponta kétszer, háromszor.

– A nagyon szorongó kismamákon is segít ez a módszer?

Jó néhány olyan nő is megkeresett, aki annyira szorongott a szüléstől, hogy még a családalapításba sem mert belevágni. Aztán eljöttek a tanfolyamra, várandósak lettek, és nagyon szép szülésélményeket éltek meg. A relaxációk során a félelmek áthangolódnak, és az anyukák nagyon motiváltak az utolsó hónapokban arra, hogy ezt az áthangolódást megvalósítsák. Éppen ezért azt szoktam javasolni, hogy a 7. hónap tájékán kezdjenek bele a kurzusba, mert ekkor már láthatóan közeledik a szülés időpontja, és megérik bennük a motiváció is.

A másodikat nem úgy akartam szülni!

– Mindenki elsajátíthatja a relaxációs technikákat?

Abszolút. A program semmiféle speciális képzettséget vagy tulajdonságot nem igényel, mindenki által megtanulható, és mindenki szépen fejlődik benne. Eleinte annyira tudnak ellazulni, amennyire akkor, abban a helyzetben képesek. Nem érdemes azon görcsölni, hogy „de én nem tudok ellazulni”. Gyakorlással egyre mélyebbre jut mindenvárandós anyukat.

– Mennyire nyitottak az orvosok erre a módszerre?

Nem kell hozzá az orvos. Elegendő, ha a kismama az utolsó hónapokban rendszeresen relaxál, vizualizálja a vágyott szülést, hallgatja a pozitív megerősítéseket. Az orvosok általában szkeptikusak, alig találok olyat, akivel partnerséget tudnánk kialakítani. Ennek ellenére a program úgy marad életben, hogy az anyukák elmesélik a barátnőjüknek a gyönyörű szülésélményüket.

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkA jövőnk a gyerekszobákban dől el
Következő cikkEgy hang, melyre villámgyorsan reagálunk