Egy hang, melyre villámgyorsan reagálunk

babasírás

A babasírás hangjára a felnőttek egyedülállóan gyorsan reagálnak. Írja a mindenamihallas.hu.

Az Oxford Egyetem egy korábbi tanulmányában kimutatták, hogy a felnőttek sokkal gyorsabban reagálnak a babasírásra, mint például a bajban lévő felnőttek vagy a madárcsicsergés hangjára.

Egy felnőtt nem tudja figyelmen kívül hagyni – még zajos környezetben sem – a babasírást. Ennek evolúciós okai vannak: a síró csecsemő hangja a szülőket azonnali cselekvésre ösztönzi. Ez az evolúciós válasz azonban bizonyos esetekben elmarad, vagy akadozik, például a szülés utáni depresszióban szenvedő kismamáknál.

Miért sír a baba?

A gyereksírásról nem csak azt állapították meg eddig, hogy igen gyors reakciót vált ki. Tudományosan bebizonyosodott, hogy ez a legidegesítőbb hang a világon, ugyanis ha egy felnőtt ember ezt hallja, akkor többet hibázik, és lecsökken a koncentrációs képessége. Az ok természetesen itt is a gyereksírás ősi, figyelemfelkeltő funkciójában keresendő – másra aligha lehet összpontosítani mellette.

forrás: mindenamihallas.hu

Erről a témáról még a Babák rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..