Miért sír a baba?

baba sírás, miért sír a baba, csecsemő sírás

Közkeletű a tévhit, hogy egy anyuka mindig érti miért sír a kisbabája. Ezzel szemben kezdő szülőkként azt tapasztaljuk, hogy sokszor fogalmunk sincs, hogy mi a sírás oka, és csak találgatunk, mit is kellene tennünk. Zavarba ejtő, és elkeserítő helyzet – ilyen ügyetlen szülők lennénk?

A sírás megértése tanulást igényel mind a baba, mind a mama részéről. A baba fokozatosan megtanulja árnyaltabban kifejezni magát, a mama is tanulja gyermeke jelzéseit. A jelzések is időről-időre változnak. Ha nem tudod, miért sír a baba, akkor ne cselekedj azonnal, hanem figyeld egy kicsit, és próbáld kitalálni az okot:

Éhség (szomjúság)

A sírás leggyakoribb oka az éhség. Az újszülöttek igénylik a gyakori szoptatást, egy átlagos újszülött napi 10-12-szer szopik. Megtörténhet, hogy babád az előző etetés után fél órával már újra szopizni szeretne. Ilyenkor tedd nyugodtan mellre újra.

Ha úgy látod, hogy túl sok első tejet szopik a baba (ezt a vízszerűen híg széklet jelzi, ill. puffadást is okozhat), akkor jó ötlet, ha nem váltasz mellet minden szoptatásnál, hanem ha egy órán belül kér újra enni, akkor azt a melledet kínálod fel megint, amiből előzőleg szopott. Így hozzájut a zsírdúsabb, táplálóbb hátsó tejhez is, és a laktózdús első tej okozta puffadás is megelőzhető.

A baba kérhet azért is gyakran enni, mert szomjas, például kánikula idején. Igény szerinti szoptatásnál nem igényel folyadékpótlást a baba, hiszen az első tej kiváltó szomjoltó, de mindig meg kell szoptatni, amikor kéri.

Megnövekedhet a szopási igénye a 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos vagy 6 hónapos növekedési ugrások idején is. Ezek csak hozzávetőleges időpontok, néhány nap eltérés lehet. Ilyenkor a gyakoribb mellre tétel 1-2 nap alatt meghozza gyümölcsét, és a tejtermelés alkalmazkodik a baba fokozott igényeihez.

Hasfájás

A tipikus hasfájós roham onnan ismerhető fel, hogy a baba behajlított térdeit görcsösen felhúzza sírás közben, és láthatóan szenved. Ezt nem lehet eltéveszteni, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a babánk hasfájós-e, akkor valószínűleg nem az. Kellemetlen hasi érzetek azonban gyötörhetik a babánkat időnként, akkor is, ha nem hasfájós, mivel emésztőrendszerének hozzá kell szoknia az újfajta igénybevételhez.

Csökkenthetjük a kellemetlenségeket hatékony büfiztetéssel: tegyük a babát függőleges helyzetben a vállunkra, és simogassuk vagy finoman ütögessük a hátának bal oldalát (ahol a gyomra van) lentről felfelé. Megpróbálhatjuk karunkon vagy térdünkön hasra fektetni a babát, és így simogatni a hátát, de figyeljünk, hogy a fejét támasszuk meg.

Ha sok levegőt nyel szopás közben, büfiztessük meg 5 perc szopizás után, és akkor is, amikor egyik mellről áttesszük a másikra, így a később érkező tej nem nyomja le a már lenyelt levegőt. Vannak a levegő ürülését elősegítő gyógyszerek, gyógytermékek is, ezekkel kapcsolatban kérjük a gyermekorvos tanácsát.

Segíthet a rendszeres hasmasszázs is, például reggel és esti fürdetés előtt (akár a babamasszázs keretében). Mindig a baba jobb oldala felől a baba bal oldala felé masszírozzunk, mivel így követjük a bél vonalát, és segítjük a levegő ürülését. Finom, simogató mozdulatokkal masszírozzunk, ne nyomkodjuk a baba hasát.

Hasfájást okozhatnak azok az ételek is, amelyeket az anya fogyaszt, leggyakrabban a tehéntej, tojás, citrusfélék, de az anya által szedett gyógyszerek, vitaminok is okozhatják, vagy a tejtermelést elősegítő teakeverékek a bennük lévő illóolajos gyógynövények miatt. Ha gyanakszunk valamelyik ételcsoportra, iktassuk ki azt 10-14 napra az étrendünkből. Ha a tünetek megszűnnek, tartsuk be a diétát kb. a baba öt-hat hónapos koráig, és akkor próbálkozzunk meg óvatosan az ételcsoport újbóli bevezetésével étrendünkbe.

Ha a baba hasfájása minden nap ugyanabban az időpontban, leggyakrabban este jelentkezik, valószínűleg stresszreakcióról van szó, a napi ingerek feldolgozása túlságosan igénybe vette a babát. Segíthet a gyakori szoptatás, hordozás, együttfürdés, babamasszázs – minden olyan tevékenység, amit szeret, és ami megnyugtatja a babát.

Fáradtság

Az első hetekben még nehéz észrevenni, mikor sír a fáradtságtól a babánk, de ha hosszabb ébren töltött időszak után sír, vegyük számításba ezt az okot is. Ugyancsak fáradtságra utal, ha a baba dörzsöli a szemét, vörös a szeme, és a túlságosan izgatott mozgás, erőlködés. Kezdetben akkor is hamar kifáradhat a csecsemő, ha vendégek jönnek hozzánk, túl sokan veszik körül. Az első hetekben nem célszerű nagyobb társaságot fogadni, de legalábbis biztosítani kell egy nyugodt szobát, ahova a mama és a baba elvonulhatnak.

Ha a fáradtság jeleit látjuk a babánkon, fektessük le, altassuk el, de ha nem sikerül, akkor is legalább csendben, nyugalomban töltsük el vele az időt.

Magányosság

Lehet, hogy a csecsemőnek babusgatásra van szüksége, vagy így jelzi, ha felébredt. Ilyenkor vegyük fel, vigasztaljuk meg, ne tartsunk tőle, hogy elkényeztetjük vele. A baba pszichés szükségleteinek kielégítése ugyanolyan fontos ahhoz, hogy egészséges gyermekké, felnőtté cseperedjen, mint a fizikai szükségletek kielégítése. A babák eltérő mértékben igénylik a hordozást, babusgatást, ne gondoljuk, hogy valamit elrontottunk, ha szomszédunk, ismerősünk babájához képest a miénk túl sok, vagy éppen túl kevés időt szeretne karunkban tölteni.

Nyolc hónapos kor táján alakul ki a babáknál az ún. “nyolchónaposok szorongása”, mikorra kialakul egy szoros kötődés anyjukhoz, felismerik, hogy az anya helyettesíthetetlen, és ezzel egy időben félni kezdenek attól, hogy az anya eltűnik. Ez a magyarázata annak, hogy miért törnek ki sírásban, ha anyjuk otthon akarja hagyni őket, vagy csak kimegy a látóterükből. Ha nem muszáj, ilyenkor ne hagyjuk magára hosszabb ideig a babát, ill. csak olyanra bízzuk rá, akit jól ismer, és aki meg tudja vigasztalni.

Ijedtség

Hangos, hirtelen zaj, vagy egyensúlyvesztés megijesztheti már az egészen pici babákat is. 5-6 hónapos kortól egyre érzékenyebben reagálnak a hangokra, és az idegenek is megijeszthetik őket.

Kényelmetlenség, rossz közérzet

Például pisis, kakis pelenka, túl szoros ruha okozhatja. Az is lehet, hogy túl melege van a babának vagy fázik. A tarkóját vagy a hasát megtapintva ellenőrizhetjük hőmérsékletét.

Vetkőztetés, fürdetés

A legtöbb újszülött nem szereti, ha vetkőztetjük, öltöztetjük, pelenkázzuk vagy fürdetjük. Adjunk neki időt, amíg hozzászokik.

Fájdalom

Sokat sírhat, nyűgösködhet a baba, ha beteg, vagy jön a foga. Ha gyanakszunk rá, hogy fáj valamije, feltétlenül mutassuk meg gyermekorvosnak.

Sírás szoptatás közben

Ha szoptatás közben sír a baba, annak több oka is lehet. Kezdetben a szopás megindítja a bélműködést is, ilyenkor gyakran minden étkezés után kakil a baba, de szopi közben is már zavarhatják a bélgörcsök, szelek.

Zavarhatja a kijönni készülő büfi is. Ilyenkor büfiztessük szoptatás közben többször, ha nagyon sír, akkor a hasmasszázs is jótékony hatású lehet.

Zavarhatja szopás közben a bedugult orra is, vagy ha fülgyulladás, fülfájdalom alakult ki nála, utóbbinál rendszerint valamelyik oldalára nem szeret feküdni. Ilyen esetben próbálkozhatunk hónaljtartásban szoptatni, és mutassuk meg orvosnak a babát. Ha náthás, szívjuk ki az orrát szoptatás előtt, és ha így sem kap megfelelően levegőt, támasszuk fel szoptatás közben minél függőlegesebb helyzetbe.

Szoptatás közbeni sírás cumizavar vagy szopisztrájk jele is lehet, ilyenkor a baba el is utasítja a mellet. Ebben az esetben forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, aki segíteni tud megoldani a helyzetet.

Éjszakai felsírás

Éjszaka gyakran felsírhat álmában a baba, például ha rosszat álmodik, vagy fáj a foga. Lehet, hogy fel sem ébred, ezért óvatosan nézzük meg, mi történt, nehogy mi ébresszük fel.

Fotó: pixabay.com

Mentés

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Hajnal!
  Segitsèget szeretnèk kérni!Mièrt űvölt szinte egèsz nap a 4hònapos kislànyom!Egèsz testèt befeszìti!Nagyon fèlek,hogy komoly baja van!

  • Kedves Marietta! Nálunk is volt hasonló probléma nemrég. Ami segített az a szélcső illetve a colief csepp volt. Sokszor volt kézben, masszíroztam a pociját is.

 2. Kedves Hajnal!
  A kisbabánk rendkívül nyugodt természetű, ma azonban (6 és fél hetes) egész délután nagyon nyűgös, és nem lehet tudni, hogy mi a baja. egész nap a cicin lóg, de szopás közben elkezd rettentő izgatott lenni, rugkapál elkapja a fejét, kapkodja a levegőt, majd megint visszaharapna a cicire.. pár percre meg lehet nyugtatni sétával, de aztán azt is megunja, és kezdődik minden elölről. közben rengeteg tejet kibukott már. vajon mi lehet a gond?

 3. Kedves Hajnal!
  5 hetes kislányom mindig sír nyöszörög, felsír álmában sokszor zihál mellé, vagy hirtelen elkezd nagyon szaporán lélegezni. Ezt megfigyeltem akkor is amikor éppen elaludt és olyankor is tapasztaltam amikor már két órája mélyen aludt. Mitől van ez? Mit tehetnék ellene? Kell-e egyáltalán foglalkozni vele. Olyan szív szorongató amikor nyöszörög mintha félne valamitől. Ilyenkor puszilgatom nyugtatgatom , hol van sikere hol nincs.

Comments are closed.