Tippek a nyilvános szoptatáshoz

nyilvános szoptatás

Amíg nincs gyerekünk, addig el sem tudjuk képzelni, hogy valaha nyilvánosan szoptassunk. De megszületik a baba, és rájövünk, hogy ha nem akarjuk a következő hónapokat a négy fal között tölteni, meg kell oldani a szoptatás kérdését valahogyan.

Nyilvános szoptatás – félrevezető a kifejezés, hiszen csupán arról van szó, hogy nem otthon szoptatunk, hanem napi teendőink intézése közben. Manapság nagy a vita, hogy szoptathatunk-e így vagy nem, mert ezt zavaró jelenségnek tartják mások. Mi mindenkit arra biztatunk, hogy a babája és saját maga igényei szerint döntsön úgy, hogy ne érezze magát kényelmetlenül az adott helyen és az adott szituációban. Lássunk néhány gyakorlatban bevált tippet.

Viseljünk olyan ruhát, ami könnyen kezelhető és takar. A felsőnknek nem kell feltétlenül gombosnak lennie, egy blúzt könnyen felhajthatunk és a gombos felső is jobban takar, ha alulról gomboljuk ki. Ha nem szeretjük a bő laza felsőket, vigyünk magunkkal egy kardigánt vagy egy bő pólót, amit felvehetünk a szoptatás idejére, vagy egy sálat, kendőt, amivel eltakarhatjuk magunkat. A hordozókendő is nagyon jól takar.

A bevásárlóközpontokban, áruházakban érdeklődjünk az információnál, hogy hol van pelenkázó és/vagy baba-mama szoba, ahol szoptathatunk.

nyilvanosA szabadban kisebb forgalmú útvonal mellett keressünk magunknak egy padot, ott nyugottabb, kevésbé zajos helyszínen szoptathatunk. Kiránduláson szoptathatunk a pléden fekve is. Ha rejtőzködőbbek vagyunk, és velünk van az autónk, szoptassunk ott.

Étteremben, kávéházban keressünk egy félreeső sarkot, de nyugodtan kimehetünk az autóba is szoptatni.

Megnyugtató lehet, ha eleinte velünk van a férjünk, vagy barátnőnk, amikor nyilvánosan szoptatunk, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

Gyakoroljuk otthon, milyen pózokban tudunk kényelmesen és diszkréten szoptatni. Könnyebben meg tudjuk tartani a babát, ha egyik lábunkat bokánál keresztben rátesszük a másikra, és a babát a lábszárunkra fektetjük. Egy összetekert pulóveren vagy a pelenkázótáskán is megtámaszthatjuk a karunkat.

Ha a baba hajlamos szopi közben rajtunk matatni, a blúzunkat húzogatni, fogjuk meg a kezét, és irányítsuk a matatást.

Számítsunk rá, hogy minél jobban érdekli a babát a külvilág, annál többet forgolódik, nézelődik szopi közben, így később védettebb helyekre vagy ruházatra lesz szükség.

Szoptassuk meg a babát rögtön, amint az éhség jeleit látjuk rajta, ne várjuk meg, amíg sírásával felhívja ránk a figyelmet.

fotó: YouTube

 

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkMiért sír a baba?
Következő cikkVárnai Zseni: Kis tátogó szácskám