Mit kell tudnod az otthonszülésről?

fotó: sxc.hu

Milyen feltételekkel lehet otthonszülni? Hol találok bábát? Hogy zajlik a hivatali ügyintézés? Mennyibe kerül? – Itt minden otthonszüléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre választ kaphatsz. Az alábbiakban a jogszabályi előírásokat gyűjtöttük össze közérthetően.

Lehet-e ma legálisan otthonszülni Magyarországon?

2011 áprilisa óta igen. Az otthonszülést az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011 (III. 21.) Korm. Rendelete szabályozza. A rendelet szövege elérhető a magyarorszag.hu honlapon.

Kik szülhetnek otthon?

Azok a nők, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • a terhesség szövődménymentes
  • az otthonszülés választásakor betöltött 18. életév
  • első szülés esetén a várandós az otthonszülés választásakor a 40. életévét nem töltötte be
  • a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van
  • a magzat koponyavégű fekvésű
  • a háttérkórháznak 20 percen belül elérhető távolságra kell lennie

Mi van, ha nincs kórház 20 percen belül?

A szülésnek nem feltétlenül a saját otthonodban kell történnie. Megoldást jelenthet, ha van ismerősöd, vagy tudsz bérelni lakást, amelytől 20 percen belül elérhető a háttérkórház.

Kiket zár ki a rendelet az otthonszülésből?

Nem szülhet otthon például az a nő, akinek hypertoniája (magas vérnyomása) van, vérzékeny, igazolt B típusú streptococcus fertőzése van, ikreket vagy várhatóan 4 kg fölötti gyermeket vár, vagy előzően császármetszése volt. A kizáró okokat részletesen a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, itt csak néhány gyakori példát ragadtunk ki.

fotó: sxc.hu
fotó: sxc.hu

Meddig kell eldöntenem, hogy hol akarok szülni?

A várandósság betöltött 36. hetéig kell döntened. Ha az otthonszülést választod, ki kell töltened a rendelet 4. mellékletében szereplő adatlapot (Adatlap a tervezett, intézeten kívüli szülés választásához) 4 példányban és egy példányt 3 napon belül eljuttatnod az általad választott bábának. Ezen meg kell nevezned a körzeti védőnőt és a gyermekorvost elérhetőségükkel, valamint a háttérkórházat, ezért ezeket az adatokat már hamarabb be kell szerezned.

Van-e otthonszülésre felkészítő tanfolyam?

Igen. A tanfolyamok jellemzően nem kifejezetten az otthonszülésre, hanem általában a szülésre készítenek fel. Céljuk, hogy minél több információ birtokában a legjobb döntést hozhasd meg saját szülésed körülményeiről. Tanfolyamokon vehetsz részt a Bábapraxisnál és a Szules.hu csapatánál Budapesten, illetve Győrben az Életjel Egyesületnél.

Kell-e a várandósság alatt jeleznem a védőnőnek és a gyermekorvosnak az otthonszülést?

Igen. Az előző pontban kitöltött adatlapból egy-egy példányt a kitöltést követő 3 napon belül át kell adnod a védőnődnek és a gyermekorvosodnak a várandósság 36. és 37. hete között.

Kell-e előre háttérkórházat választanom, vagy bárhová bemehetek a szülés alatt?

Már a várandósság alatt – legkésőbb a betöltött 36. hétig – ki kell választani a háttérkórházat, amely probléma esetén fogadja a szülő nőt és az újszülöttet. A rendelet szerint a szülés helyszínétől 20 percen belül elérhető kórházat kell választani.

Nekem kell felvennem a kórházzal a kapcsolatot?

Hivatalosan a bábád fogja értesíteni az általad választott háttérkórházat.

Ki végzi a terhesgondozást?

A terhesgondozást a vonatkozó jogszabályok szerint a háziorvos, a védőnő és a szülész-nőgyógyász szakorvos közösen végzik. Az egyszeri anyasági támogatás folyósításának feltétele, hogy a várandós a terhessége alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egyszer a terhesgondozást igénybe vegye, és azt a gondozási könyvében lévő pecséttel igazolni tudja.

Az állami terhesgondozás mellett a bábák is nyújtanak több esetben várandósgondozást, ezt azonban jelenleg nem fogadják el igazolásként az anyasági támogatáshoz. Hamarosan várható azonban az a jogszabályváltozás, amely a bábák számára is lehetővé teszi a hivatalos várandósgondozást.

A további kérdésekhez kattints a linkre: >>

Gyakori kérdések és válaszok az otthonszülésről

Forrás: Születésház Közhasznú Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVigyázzunk a nagymamára!
Következő cikkÚj pályázat társadalmi vállalkozóknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..