Így szült Katalin hercegné

Katalin-és-Vilmos.jpg

15 óra vajúdás után Katalin kisfiúnak adott életet. Az újszülött  3,8 kilogrammos súllyal jött a világra hétfőn, londoni idő szerint fél 5-kor. A szülés komplikációmentes volt.

Katalin cambridge-i hercegnőt hétfőn kora reggel autóval vitték kórházba, vele tartott a gyermek apja Vilmos herceg is. Katalin hercegnő a természetes szülés mellett döntött, Hipnoszülés (HypnoBirthing) módszerrel és jógával készült. A szülés rendben zajlott, komplikációktól mentesen. Az orvosok mellett csak Vilmos volt jelen, és amikor a gyermek megszületett, a házaspár – mielőtt még értesítették volna a királyi családot – egy órát hármasban töltött elsőszülöttjével.

Katalin-és-VilmosAz  egyelőre csak “Baby Cambridge” néven emlegetett fiúgyermek és édesanyja a Kensington-palota – a házaspár londoni rezidenciája – által kiadott hivatalos közlemény szerint jól van, és “éjszakára” a londoni St. Mary’s kórházban marad. A közlemény nem részletezi, hogy a hercegnő és elsőszülöttje hány éjszakát tölt a kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján.

Vilmos herceg a kisfiú megszületése utáni nyilatkozatában közölte, hogy ő és Katalin nem is lehetnének boldogabbak.

Károly trónörökös, Vilmos édesapja is nyilatkozatot adott ki, közölve, hogy ő és második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő “túláradó örömmel” értesült az első unoka megérkezéséről. “A nagyszülővé válás egyedülálló pillanat mindenki életében, és rendkívüli büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy most első ízben nagypapa lettem” – hangsúlyozta a 64 esztendős trónörökös.

A nagy nehezen kivárt világraszóló hír után valószínűleg további türelemre lesz szükség a világsajtó részéről, az udvar ugyanis már jó előre jelezte, hogy a hercegi utódot és szüleit minden lehetséges eszközzel óvni fogja a fürkész kameráktól. Vilmos és Katalin valószínűleg a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonul vissza egy időre az újszülöttel.

UPDATE 07.24.: Képek a brit trónörökösről itt>>

Babafalva.hu/MTI, fotó: Carfax2/Wikimedia

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTarzan-kalandok Újpesten
Következő cikkSzámoljunk le nyári stresszforrásainkkal!

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Szentesen 1 éve halt meg egy ikerpár egyik babája 7 naposan mert az “orvos” barbár által eröltetett természetes szülés során szétrepedt a mája szegénykének. A hülyék adding préselték az anya hasát, mikor végre belátták, hogy császár KELL, már késö volt. Nem egyedi eset, utána lehet olvasni. Amikor a kisfiam született, egy természetes úton szült novel voltam 1 szobában. Én màr a mütét másnapján felkeltem és sétáltam míg öt ágytálazták. Szerencsés vagyok?

 2. Azért bármilyen rosz is a tapasztalat -aminek érdemes lenne megfejteni az okát- nem hiszem, hogy alapból császármetszésre kellene készülni pusztán a baba saccolt súlya és a mama termete okán, egyszerűen azért mert a nő úgy van megtervezve, hogy tud szülni. A legtöbb esetben pont az értelmetlen, rutin beavatkozások vezetnek a császárhoz amelyekkel beavatkoznak a természetes folyamatba, kivéve a szülő nő kezéből az irányítást. Mindemelletten szeretném hangsúyozni, hogy a császármetszés egy életmentő beavatkozás amely nélkül sok baba meg sem születhetne, de könyörgöm ne tegyük rutinná, mert azzal többet ártunk mint használunk. Azt se felejtsük el, hogy egy hüvelyi úton történő szülés után sokkal gyorsabb a regenerálódás mint egy komoly hasi műtét után.

 3. Édesanyám majdnem meghalt (velem együtt) mikor születtem, mert nem voltak hajlandók császározni. 20 órát vajúdott. Pont ilyen testalkatú volt akkor mint Katalin hercegné, én pedig 3.8 kg. Csoda ha nem vagyok barátja a “természetes” szülésnek? De mindenki azt mond amit akar.

 4. Én egy 3,7 kg súlyú babát szültem meg gátvédelemmel, természetes úton, komplikációmentesen, összvissz 4,5 óra alatt.
  Alapjáraton 54 kg vagyok, és ehhez 170 magas. Szóval nem, nem testalkattól függ az, hogy ki mekkora gyereket tud megszülni.

  • 3,96 kg gyereket 8 óra vajúdás után és 53 kg startsúllyal (12 kg hízás után) meg lehet szülni…és még érzéstelenítés sem kell:)

 5. Gratulálok nekik! Viszont egy 3.8 kg-os Babát természetes úton megszülni nem egy Katalin vékonyságú hölgynek való. De ö akarta így (vagy az udvari hagyomány…) Leszedték volna a fejét ha császár mellett dönt ö vagy az orvosa?

  • Nem tudom, hogy a ‘komplikációmentes’ melyik része indokolta volna a császármetszést?
   Egyébként jobb helyeken nincs UH-s súlybecslés előzetesen, mert tisztában vannak vele, hogy elég nagyot is lehet tévedni vele, és csak születése után mérik meg a babát. A műtét pedig súlytól függetlenül akkor kerül a képbe, ha gond van.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..