Szüléstörténet – „Táltos érkezett”

császármetszés

Az első gyermekem sürgősségi császármetszéssel jött a világra, így 2 év elteltével sajnos nem volt kérdés, hogy a második is így fog érkezni. A programozott császárról és egy döbbenetes újszülöttről szóló beszámolómat olvashatjátok a következőkben.

Programozott császármetszés

38,5 hetesen, egy szép nyár eleji reggelen beautóztunk férjemmel a kórházba, becsekkoltunk a kórházba, és kezdetét vette az izgatott várakozás.

Átöltözés, infúzió, altatóorvos látogatás. Én voltam az első aznap a műtőben – a programozott anyukák sorában legalább is. A férjem egy üvegfalon keresztül nézhette végig a „szülést”. Megkaptam a spinális érzéstelenítést, ám először kiesett a tű, éreztem ahogy spriccel a szer a hátamra. Ismét megszúrt az aneszteziológus, de furcsa volt, mert a bal oldalam – deréktól lefelé természetesen – csak jóval később kezdett érzéketlenné válni. Szóvá is tettem, de az altatóorvos és a nővérke megnyugtatott, hogy ez normális. Az elsőnél nem ez volt, de bíztam bennük.

Az első vágás is fájt, de ami utána jött, azt nem kívánom senkinek sem. Olyan volt, mintha széttépnének belülről. Az aneszteziológus persze ecsetelte, hogy a második császárnál nehezebb dolguk van az orvosnak, mert sok az összenövés. Ez engem nem nyugtatott meg, úgy szorítottam a karját, hogy egész biztosan megmaradtak az ujjaim nyomai. Nekem nagyon jó a fájdalomtűrő képességem, de ebben a kiszolgáltatott helyzetben, mikor már az elejétől kezdve éreztem, hogy valami nem stimmel, szörnyű volt. Próbáltam felnőttként viselkedni, összeszorított fogakkal tűrni, ahogy egyre jobban szédülök, és a fájdalom kezd elviselhetetlenné válni. Amikor kiemelte a dokim a fiamat, kicsit sem éreztem azt a fajta megkönnyebbülést, amit a lányomnál. Odatették a fejemhez, épp csak egy mosolyt ki tudtam csikarni magamból, adtam neki egy puszit és kértem, hogy vigyék el. Pár másodperccel később hánytam is. Nos, ennyire fájt.

Próbáltam másfelé koncentrálni, mintha ott se lennék. Férjem 1 órát volt a babánkkal, mire engem kitoltak a műtőből. Komolyan azt hittem, hogy ott maradok.

Újszülött extrákkal

Egyből hozta is a nővérke az első mellretételre, szépen el is kezdett szopizni, mire a férjem megszólalt; „Ne ijedj meg, de 6 ujja van mindkét kezén.” Mi van??? Jesszus, és ezt eddig senki sem látta, most mi lesz?

újszülött császármetszés után

A műtőből a megfigyelő szobába kerültem, mivel jó pár órát fekve kellett töltenem az érzéstelenítés miatt. 1-2 óra múlva kértem a fiamat, megszoptattam és valahogy sikerült kialkudnom, hogy nálam hagyják. 3 órát aludt mellettem az ágyon, én pedig néztem őt, a kis 6 ujjú táltosomat, ahogy az előtejtől maszatos arcán béke honol. Ezután még egy etetés és elvitték. Később letusoltam, kivették a katétert, átköltöztem a szobámba – 3 ágyas -, és 1 órával később már hozták is a babámat. A lányomnál se kértem soha és most se, hogy vigyék el, így végig velem volt.

Másnap reggel kiharcoltam egy gyerekorvost, aki elmondta az ujjával kapcsolatos tudnivalókat; nincs benne csont – ezért sem vette észre senki a korábbi vizsgálatok során -, így vagy később, ha nagyobb lesz leműtik, vagy most egyszerűen elkötik, amitől a vérkeringés megszűnik bennük és leszáradnak, majd leesnek. Ez utóbbit választottam. Elvitték, be a csecsemős szobába és hallottam ahogy keservesen sír – nagyon fájt ez neki. Szörnyű érzés volt. De nyilván, nem lehet minden egyszerű… Sikerült az egyik kezén rosszul megcsinálniuk, így másnap megint elvitték és újra elkötötték, amitől ő persze ismét fájdalmasan sírt, én pedig forrongtam dühömben.

Ha a kis táltos mivolta még nem lett volna elég, kiderült, hogy le van tapadva a nyelve – ettől nem tudott tökéletesen szopizni, és később a beszédben is zavarta volna -, így a doktornő, egy apró vágással megoldotta ezt. Persze megint sírtunk mindketten.

Kezdtem úgy érezni, hogy most már minden rendben lesz, mikor elérkezett a hazaengedés előtti vizsgálat. Hosszú percekig hallgatta a gyerekorvos a mellkasát, én pedig tudtam mi lehet az oka. Szívzörej.

Pár éve volt egy stroke-m. Kiderült, hogy születésemkor már volt egy lyuk a szívemben, de ezt soha senki se vette észre. Ez lehetett az oka a vérrögnek is, mely majdnem nyomorékká tett. Ennek fényében az újszülött babámnál a szívzörej – mely lyukat jelez -, nos igencsak felkavart.

A megnyugvás

 Az ujjai 1 hónap múlva valóban leestek – addig olyanok voltak, mint a mazsolák. Nem is látszik szinte semmi sem belőlük. A kisujjai mellett, épp csak felfedezhető, hogy bizony ez a fiú 6 ujjal érkezett. A mi kis táltosunk. Mivel ez egy születési rendellenesség, így teljeskörű kivizsgáláson kellett részt vennie, mindenét megnézték, és szerencsése – a szívén kívül – semmi más problémát nem találtak

Több hónapig jártunk kontroll vizsgálatokra egy gyermekkardiológushoz, mire azt a diagnózist kaptuk, amit minden szülő akar; „A kezdeti 4-5 apró és 2 nagyobb lyuk teljesen benőtt, már nincsenek ott!”

Korai szőrkontaktus: az apa szerepe a császármetszésnél

Köszönöm a férjemnek, hogy bár a szülésélményem nem alakult valami fényesen, de ő olyat tett, amivel ma is szebbnek élem meg. Mikor kettesben volt az újszülött babánkkal – szőrkontaktus – videót készített a telefonjával. Annyira békés, annyira szép, annyira bensőséges az a pár perc, ahogy a fiát öleli, suttogva beszél hozzá, ő pedig csodálattal néz rá.

 Várjuk a Te szüléstörténetedet is a szerkesztoseg@babafalva-hu címre!

 

Fotók, illusztrációk: freepik.com

 

 Erről a témáról a Szüléstörténetek rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkKatherine Heigl először mutatta meg kisfiát!
Következő cikkKoraszülés – 5 kockázati tényező