Koraszülés – 5 kockázati tényező

Koraszülés - 5 kockázati tényező

Hazánkban a csecsemők megközelítőleg 8,5 százaléka koraszülött. Vannak, akik nem érik meg az egy éves kort sem, és vannak, akikre akár élethosszig tartó küzdelem is várhat a maradandó károsodások miatt. A koraszülést leggyakrabban kiváltó kockázati tényezők, előjelek felismerésével azonban lehet tenni azért, hogy elkerüljük a bajt, ezért fontos tudni, hogy mire kell odafigyelni a várandósság alatt.

„Az életben maradt koraszülött csecsemők közül többen maradandó károsodást szenvedhetnek, mivel éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak: leggyakrabban agykamrai vérzés, elhúzódó sárgaság, légzészavarok, vakság, süketség, súlyos fertőzések lépnek fel. A koraszülés okai sok esetben nem ismertek, és sajnos nem is lehet teljes mértékben kiküszöbölni a veszélyt, de van pár előjel és előidéző tényező, amelyekre odafigyelve gyakran elejét lehet venni a problémának” – mondja Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa és szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Koraszülés okai?!

  1. Fertőzések – A hüvelyi fertőzésekről általánosságban elmondható, hogy fontos időben észlelni és kezeltetni őket, mert a koraszülést így el lehet kerülni. Javasolt a családtervezés keretében, még a fogamzás előtt az ilyen szexuálisan terjedő betegségek szűrése és esetleg kezelése a pár mindkét tagjánál, illetve a nemi úton terjedő betegségek kiküszöbölése miatt terhesség alatt javasolt óvszert használni.
  1. Káros szenvedélyek – Várandósság alatt mindenképp kerülni kell az alkoholfogyasztást, a tudatmódosító szerek használatát és a dohányzást is. „A terhesség során a kismama és a magzat szimbiózisban élnek: a dohányzás azonban a szén-monoxid-tartalom miatt gátolja a tápanyag és az oxigén eljutását a méhlepényhez, ami így idő előtt leválhat és koraszülést eredményezhet” – magyarázza az orvos. 
  1. Terhességi toxémia – A korábban terhességi mérgezésként is emlegetett betegség a várandósság második felében alakulhat ki: a magas vérnyomás és fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján lehet felismerni. A méhlepény ilyenkor nem képes elegendő mennyiségű tápanyagot és oxigént szállítani, ami kedvezőtlenül hat a magzat fejlődésére. „A jó hír, hogy a terhességi toxémia kockázatát az első trimeszterben szűréssel már meg tudják állapítani, és megelőző kezeléssel a kialakulás valószínűségét jelentősen csökkenteni vagy késleltetni lehet” – hangsúlyozza a Czeizel Intézet szakorvosa. 

Új szűrés a terhességi toxémia kimutatására

  1. Kórelőzmény – Általánosságban elmondható, hogy minél több spontán vagy művi vetélésen esett át egy nő, annál nagyobb a valószínűsége, hogy leendő gyermeke koraszülöttként jön majd a világra. A korábbi koraszülésekkel is számolni kell: egyes adatok szerint az ismétlődési kockázat 25-50 százalék is lehet! 
  1. Stressz – Az állandó belső feszültség és idegeskedés hozzájárulhat a várandósság alatti komplikációk kialakulásához, a vetéléshez és a koraszüléshez. Amennyiben túl sok felkavaró esemény történik, vagy tartós a feszült állapot, akkor a stresszhormon mennyisége nőni kezd, ami sűrűbb méhösszehúzódásokat eredményez. Ezért nagyon fontos, hogy a kismama amilyen gyakran csak teheti, ellazuljon, és elegendő időt pihenjen: segíthet egy kellemes séta, kismamatorna vagy meditáció is a nyugalom visszanyerésében.
fotó: freepik.com

 

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..