A jelmezes láda – Farsangi hangolódás

farsang

Öreg, kopott láda, amelyik nyikorog, ha felnyitják pont, mint a mesékben. Mártika barátnőm nagyikájának a padlásán porosodott hosszú évek óta és arra várt, hogy megmentsék, és újra szép napokat éljen meg. Megmentettük.

Azóta laknak benne a csillogós és textil koronák, fodros tüllszoknyák, palástok, díszes szemüvegek, turkálókban megtalált „senkinek-sem-kell” kalapok, kendők, jelmezek és megannyi kincs, amit a lányaim és a barátnőik gyakorta belebújnak. Meg mi is. Sőt, nem egyszer előfordult már, hogy koronával a fejemen nyitottam ajtót a postásnak, vagy a múltkor éppen koronában rohantam el az állatorvoshoz a kutyával…

Vannak képzeletbeli jelmezek is, amelyekhez nem is kell felnyitni a ládát; nagy kerek szemekkel néznek rám a gyerekeim, ha a nevükön szólítom őket, és nem veszem észre, hogy éppen nem „nünümegbubusok”, hanem királylányok, hangyák, párducok, kutyakiképzők……
farsang

Érdemes az ünnepek után körülnézni (mint pl. halloween, télapó, karácsony, szilveszter és persze a farsangi szezont követően), nagyon olcsón be lehet szerezni mindenféle kiegészítőket. Én sosem tudok ellenállni a szemüvegeknek és a fejfedőknek, varázspálcáknak. Ezek itt sorakoznak mind a ládában.

A turkálókban egész évben rá lehet bukkanni jelmezekre, vagy olyan ruhadarabokra, fejfedőkre, amelyek felérnek egy szuper kosztümmel. A gyerekeim pl. sálakból, kendőkből maguk kreálnak turbánokat, palástokat vagy ruhákat, csak néhány szalag kell hozzá.

December végén – mikor a karácsonyfánk már eléggé lekonyult és a gyerekek gyakran kérdezgetik, hogy ugye még nem viszik el az angyalok – elkezdünk gondolkodni a következő farsangi jelmezeken. Én minden évben szeretnék valami nagyon kreatív vagy humoros, ötletes jelmezt, de a nagyobbiknak (most már a 3 éves kicsinek is) már-már megrendíthetetlen elképzelése van. Sosem sikerült átnyomnom a tükörtojást, a medúzát vagy a hőlégballonos ötletemet.

A pinterestről szoktam inspirálódni. Rengeteg ötletet gyűjtök be (időnként viszont nyomasztó az a sok-sok elraktározott ötlet, amit mind megvalósítanék, de ennyi ideje kinek van????), prezentálom a gyerekeknek, akik már régen eldöntötték, hogy mik szeretnének lenni.

A kicsi tavaly Minnie egérre vágyott, ami jó hír, mert szereztem egy piros kapucnis pólót (használtan), aminek a kapucni tetején volt két egérfül és egy nagy pöttyös masni. Ráhúztam, kapott egy fekete pöttyöt az orra végére szemceruzával és tadaaaam! Kész is.

Remek választás volt a nagyobbik macskavágya is, amit szintén hasonló módon sikerült megoldani, csak az orr mellé húztam pár bajuszt is.

farsangi jelmezek

Ami még nagyon jó móka és gyakran előkerül nálunk, az az arcfesték vagy arcceruza. Itthon is kipingálják magukat, farsangra és egyéb mulatságokra meg pláne. Gyerekbarát, könnyen lemosható és nálunk még nem okozott gondot.

arcfestés

A tavalyelőtti flamingóhoz és a tavalyi őzikéhez varrónő segítségét kértem, bár, ha lenne varrógépem (volt, csak kilehelte a lelkét szegény, annyit használtuk), biztosan megbirkóztam volna vele.

Idén a nagyobbik páva lesz (több napja rohangálok pávatollakért) a kicsi meg csirke jelmezben szeretne feszíteni. Hajrá Anya!

Jó nagy ez a láda, egy csomó jelmezt, álarcot, koronát elbír még. Farsang után minden jelmeznek ott lesz a helye, bármikor elő tudják venni és használják is gyakran ezeket is. Hol a flamingó kergeti az őzikét, hol fordítva. És idén a páva meg a csirke is beszáll a buliba.

Erről a témáról az Ünnepek rovatban olvashatsz többet!

 

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..