Születési sérültek: Mozgásszervek

Születési sérültek

A gyermek születése nagy öröm minden családnál – mondjuk nagyon sokszor. Azonban ez a megállapítás nem mindig állja meg a helyét, főleg akkor, amikor sérülten érkezik a gyermek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit tehet a szülő, hova kell fordulnia.

A sérülés eredete lehet méhen belüli ok (pl. genetikai hiba, öröklött rendellenesség, kora terhességben lezajlott vírusbetegség), születéskor bekövetkező hiba (pl. agyvérzés, elhúzódó szülésnél oxigénhiány), illetve kialakulhat a megszületés után valamilyen baleset, betegség következményekén.

Csípő, láb, lábfej, mozgásszervek anomáliája

Könnyen felismerhető fejlődési rendellenességek (pl. végtaghiány) már a terhesség során felismerésre kerülnek a kötelező UH vizsgálatok során. Sokszor olyan hamar felismerik, hogy a szülőknek választási joguk van, hogy vállalják-e így is a gyermeket. Az enyhébb fejlődési rendellenességek viszont sokszor csak a megszületés után derülnek ki (pl. dongaláb).

Ilyen esetekben az újszülött első vizsgálatát végző orvos a gyermeket ortopédiai szakrendelésre utalja. A szakorvosi vizsgálat eredménye határozza meg a következő lépéseket. Minden mozgásszervi fejlődési eltérésnél ajánlott a mozgásterápia. Gyógytornász segítségével a szülők is megtanulhatják azokat a tornagyakorlatokat, mozgássorozatokat, amelyek a gyermek egyéni fejlődését segítik.

Gyógyászati segédeszközök

Az ortopédiai gondozás során a szükséges segédeszközöket a szakorvos felírja. Sajnos évről évre csökken a beszerezhető segédeszközök száma és a támogatás mértéke, sok esetben pedig csakis egyedi elbírálás alapján, OEP engedéllyel lehet a szükséges gyógyeszközökhöz hozzájutni. Fontos megemlíteni, hogy a hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök kihordási időn belül is újra felirathatók, amennyiben a gyermek a korábbit kinövi. Ugyanis a gyermek növekedése állapotváltozásnak számít, ami lehetővé teszi a segédeszköz újbóli felírását.

Egyéni igényekre OEP támogatást a területileg illetékes MEP irodában lehet kérvényezni. A beadott méltányossági támogatás iránti kérelem és a szükséges orvosi papírok birtokában az OEP engedélyezési eljárást indít. Ennek során egy-egy bejelentett igényt követően az orvosi szakértők megjelennek a családok otthonában, és rigorózus vizsgálattal döntik el az igénylés jogosságát.

A csökkentett támogatási összeg miatt viszont egy – egy speciális tartozékot (derék,- csípő,- fejtámasz) saját zsebből kell megvásárolni a családoknak, melyeknek beszerzéséhez segítséget alapítványoktól lehet kérni.

Kapcsolódó fejlesztőközpontok:

Dévény Anna Alapítvány: A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (továbbiakban DSGM), minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80%-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható. Jelentős eredmények érhetők el az ortopédiában is. Csontos elváltozás nélküli dongaláb, ferde nyak (torticollis), méhen belüli tartási rendellenességek, stb. eseteiben csökkennek, gyakran meg is szűnnek a deformitások. A korai kezelés ezeknél az állapotoknál is lényeges. Az alapítványhoz kezelésre orvosi beutalóval lehet kerülni. www.deveny.hu

Gézengúz Alapítvány: Az alapítványnál komplex diagnosztikai és terápiás rendszert dolgoztak ki: orvosi, egészségügyi, gyógypedagógiai módszerek és eszközök, továbbá habilitációs, prevenciós, rehabilitációs és fejlesztő programok biztosítják a 0-6 éves korosztályt érintő egészségügyi és korai ellátás sikerességét. Az Alapítvány nemzetközileg is elismert terápiás specialitása a korai neurohidroterápia (korai kádas program).  www.gezenguz.hu

Pető Intézet: A Pető Intézetben olyan kisgyermekeket nevelnek, akik idegrendszeri károsodással jöttek világra. Számukra az egyetlen esélyt a minél teljesebb életre az összetett érzelmi, értelmi és mozgáskoordinációs fejlesztés jelenti. Ezt a komplex óvodai, iskolai és rehabilitációs konduktív nevelést ma az egész világon kizárólag a Pető Intézet képes biztosítani számukra. A Pető-módszernek köszönhetően az egyéves koruk előtt intézetünkbe kerülő gyermekek 80%-a iskolás korára már képes önállóan járni.  www.peto.hu

Napraforgó Képességfejlesztő Központ: 0 – 14 éves korig fogadnak gyermekeket. A gyermek élettörténetét átbeszélve, játékát, viselkedését, fejlettségi szintjét mérve megállapítják a gyermek fejlettségi állapotát, ha szükséges javaslatot tesznek a további ellátásra, fejlesztésre, terápiára. A terápia alkalmazása a vizsgálat után szakember javaslatára történik a szülőkkel együttműködve, az otthoni feladatokat megbeszélve. Megkésett, vagy eltérő mozgásfejlődésű gyermek számára konduktor vezetésével. napraforgoalapitvany.hu

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkTöbb újszülöttkori szűrővizsgálat augusztustól
Következő cikk13 tipp a nyugodt alvásért