13 tipp a nyugodt alvásért

baba altatása

Gyermekeink első éveiben a legtöbb fejtörést és vitát az apróság alvása, altatása okozza.  Az ideális körülmények, az éhség, szomjúság, a nappali alvásrend és az esti szertartás mind-mind befolyásolhatja, hogyan alszik a baba. Összeállításunkban bevált, gyakorlati ötleteket találsz az alvás megkönnyítésére. 

Megfelelő körülmények

1. Lefekvés előtt mindig alaposan szellőztessük ki a szobát. Alváshoz az ideális hőmérséklet kb. 21-22 ºC, az ideális páratartalom pedig 50% körül van. Száraz levegőjű lakásokban, különösen fűtési időszakban, kánikulában, használjunk (hideg) párásító készüléket éjszakára. Ha a fűtőtestre tett edényből párologtatunk, reggel és este is tegyünk bele friss vizet, és hetente egyszer fertőtlenítsük az edényt, mivel a baktériumok kedvelik a meleg és nedves környezetet.

2. Melegítsük be előre a baba ágyát, hogy ne ébressze fel a hideg lepedő érintése, mikor lefektetjük. Hideg időszakban használjunk flanel lepedőt vagy fürdőlepedőt. Ha mégis a vászonlepedő mellett döntünk, terítsünk egy felmelegített törülközőt kis időre az ágyra, amíg átmelegíti az ágyneműt.

3. Éjszakára sötétítsük el a hálószobát, így is jelezve a babának a napszakok váltakozását. Különösen fontos ez nyáron, mikor hosszabb ideig van világos. Nappalra nem szükséges a teljes sötétítés, sőt nem is javasolt, a betűző, direkt napfény ellen azonban mindenképpen árnyékoljunk.

4. Nem szükséges teljes csendet sem teremteni, amíg a baba alszik, de azért küszöböljük ki az éles zajforrásokat, mint amilyenek a nyikorgó ajtók, huzattól becsapódó ablakok. Érdemes a telefont is lehalkítani, ha kicsi a lakás.

5. Öltöztessük fel megfelelően a babát ill. kisgyermeket, úgy, hogy ne fázzon, és ne is legyen melege. Legkellemesebb a 100% pamut hálóruha (és ágynemű), a műszálas anyagok irritációt okozhatnak. A pici babák gyakran szeretik, ha alváshoz bebugyolálják őket. Nekik azzal is jelezhetjük az éjszakai alvás közeledtét, hogy a nappali laza ruházat helyett zártabb hálóruhát adunk rájuk, pl. hálózsákot. A hálózsák azoknál a babáknál is jó megoldás, akik lerúgják magukról a takarót. Mikor már nagyobbak, és a hálózsák akadályozza őket a forgolódásban, rájuk adjunk inkább melegebb hálóruhát, és hagyjuk, hadd takarózzanak ki.

Fizikai szükségletek

6. Az éhség, szomjúság okozta ébredéseket elkerülhetjük, ha este megfelelő mennyiségű vacsorát és folyadékot kap az apróság. Ha már eszik szilárd ételt is a baba, a vacsorára fürdetés előtt, és ne közvetlenül lefekvés előtt kerüljön sor. Adjunk bőségesen enni a babának, de ne tömjük meg, hiszen a feszülő pocak is oka lehet a rossz alvásnak. Lefekvés előtt vagy lefekvéskor még szoptassuk meg nyugodtan, ha pedig már nem szopik, akkor kaphat tápszert, vizet vagy valamilyen esti italt lefekvés előtt. Totyogónkat nagy melegben vízzel is kínáljuk meg még az esti szopi előtt. Este különösen ne adjunk koffeint, teint tartalmazó italokat: fekete teát, kakaót, tejeskávét. Ha még szopik a baba, mi magunk is kerüljük el ezeket már délután 3-4 óra után.

7. Mindig tiszta, száraz pelenkában fektessük le a babát. Az éjszaka folyamán csak akkor szükséges pelenkát cserélni, ha zavarja őt a nedves pelenka, pelenkakiütése van, vagy ha bekakilt. Utóbbi esetben ne hagyjuk benne reggelig, mert kicsípheti a popsiját. Az éjszakai pelenkacserét minél kisebb felhajtással hajtsuk végre: csak a kislámpát kapcsoljuk fel, gyorsan dolgozzunk, ne játsszunk, beszélgessünk a babával. Így tudni fogja, hogy még éjszaka van, nem a játék ideje.

8. Ellenőrizzük lefektetés előtt, hogy nincs-e bedugulva a baba orra. Alvás közben is orrdugulást okozhat, ha túl sok por van körülötte, ezért ne halmozzuk tele a kiságyat plüssállatokkal, és használjunk flanel vagy vászonágyneműt, ne bolyhos takarókat. A kedvenc alvóbaba is legyen könnyen tisztítható, frottír, vászon vagy babaplüss. Ne legyenek rajta letéphető és lenyelhető apró darabok, pl. gomb-szem.

9. Fogzási időszakban, ha nagyon gyakran ébred fel gyermekünk éjszaka, beszéljük meg a gyermekorvossal, milyen fájdalomcsillapítót javasol. Használhatunk homeopátiás szereket is, pl. Viburcol kúpot.

10. A testi-lelki jóérzéshez hozzátartozik a sok testkontaktus, babusgatás is. Minél többet kap belőle a baba nappal, annál kiegyensúlyozottabb lesz, és annál jobban fog aludni éjszaka is.

Nappali alvás

11. Elalvási nehézséget okozhat, ha a nappali alvás túl sok, túl kevés, vagy nem a megfelelő időben történik. A csecsemők alvás-ébrenlét ritmusában megfigyelhetünk egy laza szabályosságot. Az élénkebb periódusok fokozatosan hosszabbodnak, ahogy a baba nő, míg körülbelül egyéves korára kialakul a napi két alvás, egy délelőtti és egy délutáni. Szabályos és állandó alvási rendet éppen ezért valószínűleg nem fogunk tudni kialakítani, de az alvási időket igyekezzünk tiszteletben tartani, és lehetőséget biztosítani az alvásra. Ezt természetesen nem csak otthon tehetjük meg, időzíthetjük pl. úgy az autóutat vagy a sétát, hogy alatta aludjon a baba.

12. A gyermek alvási rendje tehát néhány hetente, 1-2 havonta megváltozik, ami gyors fejlődését, növekedését tekintve nem meglepő. Néhány nehezebb átmeneti nap után azonban újra nyugodtabb időszakok következnek. Nagyobb nehézségeket egy és két éves kor között a napi két alvásról a napi egy alvásra való átállás jelenthet. Előfordulhat, hogy a délelőtti alvás kitolódik, ezért a délutánira is később kerül sor, csak 4-5 óra körül ébred fel a csöppség, és így este már nehéz lefektetni, mert nem álmos. Ilyenkor megpróbálhatjuk megnyújtani a délelőttöt: sétával, játékkal lekötni a gyermeket, előrébb hozni az ebédet (akár már fél 12-re), és csak utána lefektetni. Valószínűleg az esti lefektetést is előrébb kell majd hozni. A délutáni alvást is megpróbálhatjuk lerövidíteni, korábban felkelteni a gyermeket – már ha sikerül lelket önteni bele.

Semmiképpen nem szabad azonban az alvási szokásokat erőszakkal alakítani, vagy az alvást erővel elhagyatni. A túl fáradt, kimerült gyermek ingerlékeny, kezelhetetlen, nehezen alszik el, és nyugtalanul alszik, gyakran felébred.

Esti szertartás

13. Jelöljük ki a lefekvés idejét és alakítsunk ki valamilyen esti szertartást – ez jelezni fogja a babának a határvonalat a nappal és az éjszaka között, és előrejelzi neki, hogy lefekvés következik.

A lefekvés idejének kijelölésekor a család napi ritmusát vegyük figyelembe, ne mások tanácsát, véleményét, vagy az előző generációk szokásait. Vannak családok, ahol már este 8-kor ágyban a baba, másokat nem zavar az sem, ha csak 10 órakor alszik el. Előfordulhat például, hogy a korai fektetési időpont miatt a gyermek alig találkozna későn hazaérkező édesapjával, így a szülők egy későbbi időpont mellett döntenek.

Kezdetben valószínűleg a fürdetés után rögtön alvás következik. A fürdetést kiegészíthetjük babamasszázzsal, ami kellemesen ellazítja a picit. Utána hálóruhába öltöztessük, ezzel is jelezve az éjszaka kezdetét.

Totyogóknál az esti rend valószínűleg a következő: a vacsorát követi a fürdés, fogmosás, utána még esetleg játék, majd a lefektetés. Este már ne játszunk olyan játékokat, amelyek túlságosan felélénkítik a gyermeket. A lefektetésre szánjunk időt, kb. 20-30 percet. Nézegessünk képeskönyvet, mondjunk mesét vagy verset, hallgassunk zenét, vagy csak beszélgessünk. Legyen ez az idő csak a gyermeké. A fél óra végeztével azonban legyünk határozottak, hogy elejét vegyük a vég nélküli altatási ceremóniáknak. Fejezzük be a játékot, és – elveinktől függően – altassuk el, vagy hagyjuk elaludni gyermekünket.

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkSzületési sérültek: Mozgásszervek
Következő cikkÍgy egyél pocakosan!

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Üdvözlő Doktornő! Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz egyszerűen már nem tudom mit tegyek! Kisfiam 10 hónapos és kb 1-2 hete elkezdte ,hogy éjjel 1:30 körül alszik el . Délelőtt és Délután is csak egy fél órát kb kialakult egy rutin de ez valamiért megváltozott! Mit tehetnék ? Nagyon fáradt vagyok már 🙁 🙁 köszönöm

    • Tisztelt dr nő! 3hetes lessz kislányom nappal alszik este nehezen többször van fennt cicizik meg tápszerrel kell potolni hiaba eszik jol sir ringatni kell lehet felvan kapatva tudom hogy kisbaba de saknalom hogy sir meg nehezen bufizik elso baba es olyan ugyetlennek erzem magam kerem mit tegyek hogy ejszaka aludjon koszonom!!

      • Kedves Judit! Egy 3 hetes kisbabatol meg nem elvarhato, hogy ataludja az ejszakat. Az ehsegen, szomjusagon kivul az edesanyja kozelseget is igenyli, hiszen 3 hete meg ejjel-nappal egyutt voltak. Eppen ezert nem is mondhatjuk hogy el van kapatva, az edesanya jelenlete ugyanolyan fizikai szukseglet szamara, mint a taplalek. Pici babaknal nem is javasolt pl. a kulon szobaban alvas. Biztos receptem sajnos nincs, minden baba es csalad mas, probalgatni kell, mi valik be Onoknel. Nalunk pl. mozeskosarban aludtak a gyerekek az elso hetekben az agyam mellett, keznyujtasnyira, de ahogy nottek, valtoztak volt mindenfele variacio az egyuttalvastol a kulonszobaig. 🙂 Szepen atzoktak egyebkent a sajat szobajukba, mikor itt volt az ideje.

Comments are closed.