Apukám, ezeket mindenképp mondd el a lányodnak!

lányos apák

Egy apának rendkívül fontos szerepe van a lánya életében. Hozzá hasonlítja majd a összes férfit, ezért nagyon fontos, hogy olyan dolgokat közvetítsen a lánya irányába, melyeket elvár majd a későbbi udvarlóktól is. Nem mellesleg pedig, mint apa, kialakíthat egy olyan bensőséges kis biztonság-kunyhót, melybe felnőttként is vissza-vissza fog térni a most még csöpp kislány.

Lányos apának lenni

Az apaság már önmagában is igen nagy kihívás. Neked nem segítenek a hormonok, többet vagy távol – pláne az első pár évben – gyermekedtől, mint az anyja, így pedig sokkal több kérdés merül fel benned; „Jó apa vagyok? Azt adom, amit kell?” Lányos apaként az életed még nehezebb, több a kihívás, több lehet a kudarc is.

Fontos, hogy kislányoddal már egész kicsi korától kezdve elkezd kialakítani a bensőséges és bizalmi kapcsolatot, hogy később, mikor serdülni kezd, kevesebb aggódás övezze a közös életeteket. Nem mellékes az sem, hogy Te vagy számára a férfi kép, ahogyan Te viszonyulsz hozzá, azt fogja keresni később a párkapcsolataiban is. Most adunk néhány egyszerű, de annál hasznosabb tippet, hogy kidobhass a hátizsákodból pár követ.

Tanácsok apáknak

1Mondd, amennyiszer csak lehet: Szeretlek!

Nem elég tudnia, folyton éreznie is kell, hogy számodra ő egy igazi kincs. A legegyszerűbben pedig ezt, a „szeretlek” szóval adhatod a tudtára. Ám, ott van még az ölelés, az összebújás, a közös programok, melyek mind-mind hozzájárulnak a szoros és szerető kapcsolatotokhoz.

2Adj neki önbizalmat!

Dicsérd meg, hogy milyen csinosan van aznap felöltözve, vedd észre, ha új ruhát kapott. Ne légy elfogult szülő, de ne emeld ki a hibáit, inkább fordítsd a javára. Azzal sem teszel jót lányodnak, ha tökéletesnek mutatod az általad tartott tükörben. Fontos, hogy tisztában legyen a külsejével, mivel iskolásként szembesülnie kell majd ezekkel. Ha szeplős – ami sajnos sok gúnyos gyermek céltáblájává teheti -, mondd el, hogy ettől ő különleges! Ez fog benne rögzülni és így lepattannak majd róla a gonoszkodó nyílvesszők. Add meg számára az önbizalmat, és engedd, hogy anya végezze a külsejével kapcsolatos oroszlánrészt – mi mivel passzol, mi az, ami az adott alkalomhoz illő… stb.

3Figyelj rá!

Ez az előzővel szorosan összefügg, hiszen itt is önbizalomépítésről beszélünk, de már a belső értékek erősítéséről. Hallgasd meg, ha mondani szeretne valamit, értő figyelemmel légy bármilyen bemutatójáról is legyen szó – ének, mondóka, tánc. Kérd ki a véleményét, és vedd is figyelembe

4Biztosítsd arról, hogy Te mindig ott leszel neki!

Egy nő életében kell, hogy legyen egy férfi, akire bármikor számíthat. Aki mindig oltalmat nyújt, megvédi, ha kell és akihez vissza lehet szaladni, ha az élet sebet ütött rajta. A lányod életében Neked kell ennek a férfinak lenni! Hiába fog megházasodni, alapít majd saját családot – igen fog, ebbe jobb, ha belenyugszol -, számára a legbiztosabb pont, Te leszel! Ez felelősséggel jár a részedről, éreznie kell, hogy hozzád valóban bármikor fordulhat. Az első reakciód ilyen helyzetben sose a saját magad igazolása legyen, és őt se bíráld. Öleld át úgy, hogy Te magad is elhidd, történhetne akármi, Te képes lennél megvédeni őt!

5Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkVakáció asztmás gyerekkel? Megoldható!
Következő cikk12-en kaptak Családbarát Hely címet