Egy kedves lányból nem válhat erős nő?

Egy kedves lányból nem válhat erős nő?

Bár a női egyenjogúság a világ nagy részén már régen megvalósult, sok nő még ma is úgy viselkedik, mintha feltétlenül bizonyítania kellene, hogy a „gyengébbik nem” nem is annyira gyenge. Ők azok, akik jó eséllyel a lányukat is erre fogják nevelni, ez azonban igencsak kétélű fegyver, hiszen komoly különbség van a fiús lányok és az erőszakos lányok között, az imént említett nők pedig valószínűleg ez utóbbit fogják nevelni a gyermekükből.

>> KÖNYVEK A GYEREKNEVELÉSRŐL <<

Határozottság vs kedvesség

Érdekes megfigyelni, hogy azokat a férfiakat, akik magabiztosan és határozottan beszélnek, általában egyenes embernek tartják, ezzel együtt pedig erősnek és intelligensnek is. Ám nők esetében a magabiztosság és a határozott fellépés sokkal inkább hidegséget sugall, megközelíthetetlennek állítva be a szóban forgó hölgyet, ez pedig egyértelműen negatív megítélés, szemben a férfiaknál ugyanezen tulajdonságok nyomán kialakuló pozitív képpel. Szülőként, egy kislány nevelésekor azonban érdemes szem előtt tartani, hogy létezik egy arany középút: a kedvesség. Gondoljunk csak bele, hogy egy stresszes, igazán embert próbáló élethelyzetben nyugodtnak maradni, és kedvesnek lenni a körülöttünk lévőkhöz sokkal inkább bátorságot és lelki erőt igényel, mintsem a kiborulás, a hiszti, vagy éppen a kiabálás. Ezek ugyanis védekező mechanizmusok, amik főként akkor jelennek meg, ha az egyén csapdában, tehetetlennek érzi magát egy szituációban. Az erőnket és magabiztosságunkat a kedvességünk tükrözi, nem pedig az erőszakosságunk (és ez nem csak nőkre értendő).

Erő és kontroll

Sunrise, Yoga, Nature, Meditation, Sky, The Year, Zen
pixabay

Tagadhatatlan tény, hogy a régi világban sokkal könnyebb volt kedvesnek, udvariasnak lenni és maradni a mindennapokban, hiszen a mai felgyorsult életvitel rengeteg terhet ró ránk, és a stressz már nem egy néha felbukkanó, átmeneti érzés, hanem (sajnos) az életünk szerves része. Éppen ezért csak azok tudnak higgadtak és jó kedélyűek lenni, akik kellő magabiztossággal rendelkeznek ahhoz, hogy tényleg ők irányítsák az életüket ebben a néha zűrzavaros világban. A „mindenen felkapom a vizet, mert túl nagy a nyomás” mentalitás a gyengeség jele.

Persze néha mindenki kiborul, és ez rendben is van. Senki nem bír a végtelenségig talpon maradni. A fő különbség azonban a kontrollra való képesség, ami pedig megint csak az erőből fakad. Aki naponta emeli fel a hangját, még apróságok miatt is, az egyszerűen nem tud uralkodni magán. S ha a saját indulataidnak sem tudsz parancsolni, hogy akarnál az életed jóval komolyabb területein megfelelően irányítani? Akadj ki néha, ez rendben van. Tombolj vagy sírj, attól függően ki hogyan adja ki magából a feszültséget. De soha ne azokat bántsd, akik körülötted vannak, és ezeket a kontrollvesztéseket is igyekezz minél ritkábban tartani. Ha kedves tudsz lenni a mindennapokban, ha emberi hangon szólalsz meg még akkor is, ha éppen valami nincs rendben az életedben – akkor vagy igazán erős.

Az intelligencia ereje

Az igazán erős nők ismérvei valóban a határozottság és a jó kiállás. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy milyen hangot üt meg beszéd közben, például egy konferencián. Nem kell görcsösen akarnia, hogy férfiasnak tűnjön, hiszen ő nem férfi. Egy igazán erős nőben éppen az a csodálatos, hogy úgy tud határozott lenni, hogy közben marad. Az erre való képesség pedig megértéssel és kedvességgel kezdődik. Felejtsük el azt az ostobaságot, hogy aki kedves azt kihasználják és eltapossák. Ez egyáltalán nem erről szól. Az igazi kedvesség az intelligenciából fakad (értelmiből és érzelmiből együttesen), és egy valóban intelligens embert, legyen az nő vagy férfi, nem tudnak kihasználni. Egy intelligens nő megértő, és nyíltan tekint a világba, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne képes az érdekérvényesítésre. Éppen ellenkezőleg: a kedvessége és nyíltsága révén fogják őt tisztelni és szeretni is, ez pedig egyenes út a sikerhez és a boldog élethez. Mi a teendőd tehát a lányod nevelésekor? Mindenekelőtt tanítsd meg rá, hogy minden ember ugyanolyan értékes, aztán pedig hagyd őt élni és tapasztalni. Természetesen lesznek, akik majd bántják, és megpróbálják kihasználni, ám ezek olyan sebek, amiket minden embernek meg kell szereznie, hogy érettebbé válhasson. S ha ez megvolt, és továbbra megvan benne a tőled tanult, emberek iránti tisztelet, úgy biztos lehetsz benne, hogy meg fogja állni a helyét az életben.

>> LEGO MINDEN MENNYISÉGBEN <<

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .