Tantárgy lett az otthonszülés a szülésznőképzésben

otthonszülés_képzés-198x300.jpg

2012 első szemeszterétől kezdődött meg az otthonszülés tantárgy oktatása Magyarországon. Ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara ad otthont. Az oktatók között megtalálhatók az otthonszülésben jártas szakemberek és az egyetem munkatársai is.

A 2009-ben, új tanrenddel induló diplomás szülésznőképzésben a harmadik évfolyam második félévétől 3 szemeszteren át tanulhatnak a hallgatók otthonszülés tantárgyat. Ez vonatkozik mind a nappali, mind a levelező képzésben résztvevőkre az Ápolás és betegellátás szak Szülésznő szakirányán. Az új tantárgy 2012 februárjában indult útjára.

„Miután ma már érvényes rendelet van Magyarországon és lassanként engedélyeket is fognak kapni bábák, a leendő kórházi szülésznők feltétlenül fognak találkozni olyan anyákkal, akik az otthonszülés után bekerülnek esetleg kórházba – mondta el Schanda Mónika bába, a tantárgy egyik vendégoktatója a TV2 Tények című műsorának. –  Ez elméleti képzés, és nem is arra szolgál elsősorban, hogy a hallgatók majd otthonszüléshez menjenek. Hanem arra szolgál, hogy megismerjék ezt a szeletét a szülészetnek. Megismerjék a bábákat, a bábai modellt, a bábai szemléletet, és ezáltal talán jobban elfogadják.”

“A törvényhozás az elmúlt másfél évben több olyan rendelkezést hozott, ami a családok és az élet védelmét kiemeli és támogatja. Úgy érezzük a szülés-születés méltósága és az ezt támogató szakemberek megbecsülése is idetartozik. Ennek ékes példája a Semmelweis Egyetemen zajló diplomát adó képzés, mely a szülésznői szakmát igyekszik újból kiemelni és magasan kvalifikált szakembereket munkába állítani, így támogatva a születés pillanatát.” – fogalmaz az anyababa-barát szülészetekért küzdő Semmelweis Mozgalom sajtóközleménye.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNői Tuning konferenciasorozat – inspiráció és ötletek
Következő cikkA kromoszóma-rendellenességgel élőknek is járna fogyatékossági támogatás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..