TASZ: jogszerűtlenül vetkőztették le az őrizetbe vett Geréb Ágnest

gerébágnes-80x80.jpg

A budapesti rendőrfőkapitány helyt adott Geréb Ágnes panaszának és megállapította, hogy az őrizetbe vett szülész-nőgyógyászt jogalap nélkül vetkőztették le egy látogatás előtt és után – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. A TASZ közleménye felidézte: a szülész-nőgyógyászt október 5-én vették őrizetbe, majd több mint két napon keresztül a Gyorskocsi utcai központi fogdában tartották fogva, ez alatt az ügyvédjén kívül csak két parlamenti képviselő, Ertsey Katalin (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz-KDNP) látogathatta.

A tájékoztatás szerint az Ertsey Katalinnal folytatott utolsó beszélőn engedélyezték, hogy a képviselő átadja a családtól kapott ruhákat és más használati tárgyakat tartalmazó csomagot, amit ellenőriztek is. Geréb Ágnest a képviselő utolsó látogatása előtt, és azt követően meztelenre vetkőztették – olvasható a közleményben. Hozzátették: bár a fogvatartás alatt az őrizetes biztonsági átvizsgálására a jogszabályok lehetőséget adnak, azt csak indokolt esetben szabad elvégezni.

“Abszurd feltételezés, hogy a beszélők során Geréb Ágnes bármilyen tiltott tárgyat kapott volna, különösen nem parlamenti képviselőtől. Ezért a TASZ ügyvédje panasszal élt az indokolatlan, megalázó eljárás ellen, s Budapest Rendőr-főkapitánya határozatában megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás szakszerűtlen volt, annak jogalapja is hiányzott, ezért a jogszabályok megváltoztatásának kezdeményezése mellett fegyelmi eljárást indított az ügy további kivizsgálása érdekében” – írták.

A TASZ közölte azt is, hogy időközben Geréb Ágnes előzetes letartóztatása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is megindult az eljárás.

Geréb Ágnest és további három embert október 5-én állította elő a rendőrség, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük. A rendőrség néhány nap múlva Geréb Ágnessel szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított, a rendőrség egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA tojásallergia: tünetek, kezelés, diéta
Következő cikkAz utcán szülte meg gyermekét egy nő a III. kerületben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..