Tegyünk az élhető szülésért!

újszülött baba lábacskái

A Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) szerint a szülészeti beavatkozások csökkentése a felnövekvő nemzedékek egészségmegőrzésének alapja. Erre hívták fel a figyelmet a Létkérdések projekt keretében megvalósult programjaikkal, melynek zárótanulmánya elérhető bárki számára.

A WHO ajánlásai és a nemzetközi trendek hatására a szülészeti ellátás a fejlett országokban egyre inkább a holisztikus irányba mozdul el, azonban ez a tendencia Magyarországon egyelőre nem érvényesül, évtizedek óta erős ellenállásba ütközik.

A hazai szülészeti ellátás a nemzetközi adatok szerint sem tekinthető korszerűnek, még mindig a medikalizált megközelítés uralja a szülészet elméletét és gyakorlatát.

A szülés körülményeit alapjaiban meghatározó, a szülő nő és a szülést segítő szakemberek közötti kapcsolatot a partnerség helyett a hierarchia jellemzi, erre kínálnak megoldást a szülés körüli segítők pozitív példákkal.

dúla munka közben

Ezért a MODULE több mint egy éven át zajló projektjében nők és az őket segítő szakemberek korszerű, fontos információkhoz juthattak, melyet a középosztálybeli nőtársaik szülésükre készülve ma már könnyedén elérnek, most hátrányos helyzetű társaik számára is elérhető lett.

Létkérdések projekt plakátja

Hátrányos helyzetű településen élő és roma nők is azok között voltak, akik lehetőséget kaptak a normális reprodukciós folyamatok és az ahhoz kapcsolódó jogaik, lehetőségeik megismerésére, az alapszintű dúlaképzés elvégzésére.

A dúlák – asszonytársi segítők – jelenléte egyre több szülő nő igényét tudja kielégíteni a legfontosabb pillanatokban. Hazai tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy dúla jelenléte és az általa biztosított gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményezhet, amely által csökken a szorongás és a szülés élettani mederben haladhat, kevesebb beavatkozás szükséges, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

A dúla szerepe – véleményünk szerint – a “jelen levés”, nem pedig a “cselekvés”. Egy képzés elvégzése befejezettséget sugall, és nem szerencsés azt hinni, hogy egy nő egy néhány napos kurzus elvégzése után máris dúla lesz. A dúlák folyamatos tanulók, felfedezők, őrzők, barátok, társak  – mondja Novák Julianna, dúla. Az önfejlesztéshez és az emberi változáshoz való nyitott hozzáállás nélkül lehetetlen mások rendelkezésére állni.

A résztvevők komplex módon megismerhették az anya- baba- és családbarát szemléletmód, a nőközpontú szülészeti ellátás alapelveit, a holisztikus szülésmodellt, valamint az erőszakmentes kommunikációs eszközöket.

“Jó úton haladok, nem én gondolkodom rosszul. Van értelme küzdeni, nem abbahagyni. Ajánlom a képzést a szülésznő társaknak.” – mondja egy még nem szült fiatal szülésznő.

A MODULE célja, hogy a magyar szülészeti ellátórendszer egyenlő módon hozzáférhetővé váljon, és a nők méltóságát tiszteletben tartó, szakszerű és korszerű ellátást biztosítson minden érintett számára. A projekt zárótanulmánya jó jó példaként mutatja be a megvalósított projektet, ami felkeltheti más civil szervezetek érdeklődését is a hazai szülészeti ellátás humanizálásának szükségessége iránt. Az elméleti tananyag alapja és a zárótanulmány a MODULE honlapján elérhető.

Forrás: module.hu
fotó: module.hu, pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..