Téli kiruccanás gyerekkel

Téli kiruccanás gyerekkel

Gyerekként felfoghatatlannak tartottam azt, hogy a felnőttek többsége nem tudott ugyanolyan önfeledten, hangos sikításokkal tarkítva örülni a hónak, ahogy én tettem.

Most, hogy már felnőtt vagyok, ráadásul anyuka, már a hó adta örömökön túl is látok, de azért még mindig örülök és főleg nem csodálkozom azon, hogy a gyerekeim – ahogy beköszönt a december -, a hóesést várják.  Sajnos – valószínűleg a globális felmelegedés miatt –  mostanság azon se csodálkozunk, ha egy teljes tél úgy telik el, hogy nincs hó, a karácsonyra kapott szánkót, sílécet pedig vihetjük fel a padlásra anélkül, hogy egyszer is csúsztunk volna rajta.

Télen nehezebben mozdul ki az ember a jó meleg lakásból. Nem tudom más, hogy van vele, de annak ellenére, hogy szeretem a hideget, nekem is nehéz rávenni magamat, hogy meleg ruhát húzzak, aztán a gyerekeket is tetőtől talpig felöltöztessem. Annyi macera!

Aztán minden alkalommal amikor kipirult arccal, átázott kesztyűkkel rázzuk le magunkról a havat belátom, hogy megérte a kesztyű, sapka, sál keresgélés, mert télen is legalább olyan fontos a szabad levegőn való játék, bolondozás, mint a meleg, napsütéses napokon.

Szánkózni és korcsolyázni az ország minden táján lehet. Síelni is lehet itthon, de ne féljünk útra kelni a szomszédos országok valamelyikébe a hegyekbe. Persze nem árt, ha betartunk néhány szabályt, hogy a havas kiruccanás a legkisebbeknek és a szülőknek is igazi élmény legyen.

Tanácsok téli utazáshoz:

  • Az első teendő az utazás előtt, az autó átvizsgáltatása. Másodlagosnak tűnhet, de nagyon fontos, hogy biztosítsuk az autó megfelelő állapotát, ahhoz, hogy útra kelhessünk hóban, ködben. Az átvizsgáláson kívül vigyünk magunkkal hóláncot is, még akkor is, ha az időjárás jelentés nem jósolt havazást. Megéri bezsúfolni a kis hóláncot és táskát a csomagok közé.
  • Mindig vigyünk magunkkal takarókat a gyerekeknek az autóba, mert szélsőséges esetben, ha valamilyen műszaki hiba miatt ott maradunk az út szélén az autóval, akár egy kis időre is, megfázhatnak. Inkább takarjuk be őket, de 22 foknál ne vegyük feljebb a fűtést, mert a túl száraz, meleg levegő se tesz jót.
  • A hosszú téli utazás a gyerekeknek unalmasabb, mint jó időben, ezért mindenképpen vigyünk játékokat az útra. Ételeket is, mert a hidegben nem annyira jó kiszállni egy benzinkútnál, hogy valami elemózsiát vegyenek. Jó, ha van nálunk meleg tea termoszban!
  • A pelenkázótáskában legyen meleg ruha és kiegészítő. Ajánlatos két szettet pakolni naponta, kivéve, ha lesz mosodai szolgáltatás vagy mosási lehetőség a szálláson. Jó tudni, hogy a KidsOasis által minősített szállásokon 5 szélforgós kategóriában van mosodai szolgáltatás vagy mosási lehetőség térítés ellenében, a szobákban vagy a balkonon pedig van teregetési lehetőség.
  • Tegyen be hosszú ujjú bodykat, néhány vékonyabb pulcsit, nadrágokat, zoknikat, kezeslábas pizsamákat és puhatalpú cipőket. Ha havazás is lesz és tervezik, hogy kimennek a szabadba, akkor overált, meleg sapkát és egy takarót is készítsen be, amivel letakarja a babakocsiban. Egy hálózsák is jól jöhet éjszakára, ha esetleg nincs elég meleg a szálláshelyen.
  • A pelenkázótáskába legyen étel és pelenka, így könnyen elérhetőek lesznek az autóban ezek a dolgok. Amikor a kicsinek valami baja van és sír az autóban, időtől függetlenül nem jó a nagy táskák alján keresgélni azt, amire éppen szükség van. A pelenkázótáska viszont kéznél van és könnyen megtalálja. Használja ki a táska oldalzsebeit is. A legtöbb ilyenen cumisüvegtartó zseb is van.
  • Az utazás napján rétegesen öltöztesse fel gyermekét! Útközben sokszor ki és be kell szállni, nagy hőmérséklet különbségek között. A rétegek vékonyak és szellőzőek- és könnyen levehetőek legyenek. Megfelelő rétegezés lehet: body, felette harisnya és farmer nadrág, hosszú ujjú póló és vékony pulcsi. A bébikre eggyel több réteget kell adni télen, mint, ami a felnőtteken van.
  • Előre fűtsék be az autót indulás előtt! A kicsit kabát, sapka és sál nélkül rakja be, a már fűtött autóba! Csak egy vékony pulcsit adjon rá! Ettől függetlenül betakarhatja a kabátjával vagy egy takaróval, de ne adja rá! Az autós bébiülés hevedere alá rakott takarók nem biztonságosak, mert így nem védi a heveder a babát. A takaró a nagy mérete miatt meglazítja a hevedert, ami növeli az esélyét annak, hogy a baba előre esik egy ütközésénél.
  • Ha sétákat vagy kirándulásokat terveznek, akkor szükségük lesz egy olyan babakocsira, ami megfelelően védi a picit a hidegtől és a széltől, és olyan kerekei vannak, amelyek könnyedén meg tudnak birkózni egy kis hóval. Azonban a KidsOasis 4 és 5 szélforgós szálláshelyeken biztosan találnak bérelhető babakocsit is, nem kell bepréselni az autóba. Ha a hordozót szereti jobban, akkor olyat vigyenek, ami meleg, olyan anyagból készült, ami szigetel és takarja a bébit a lábától a nyakáig. Egy másik lehetőség, hogy meleg ponchót terít magára, a bébihordozóval együtt. Az általunk minősített 4 és 5 szélforgós szállodákban, panziókban, apartmanházakban és vendégházakban lehet kölcsönözni hátihordozót.
  • Amikor a szabadban vannak, folyamatosan figyelje a kisbaba hőmérsékletét. Ha csak egy rövid sétára mennek vagy, ha hóban nagyot akarnak kirándulni, ne felejtse el, hogy a babák nem tudják úgy szabályozni a testhőmérsékletüket, ahogy a felnőttek és nem tudnak szólni, hogy fáznak. Tapogassa meg az arcát, füleit, ujjait és lábujjait, hogy nem hidegek-e és vigye be őt a melegre, ha fázik vagy kényelmetlenül érzi magát!
Fotók: freepik.com
A KidsOasis-minősített családbarát szálláshelyek társalapítója és ügyvezetője vagyok, négy gyerekes édesanyaként. Az első, egyetlen, hiteles családbarát szálláshely minősítési rendszer, amely belföldi szálláshelyek családbarát minősítésével foglalkozik. Mottónk: OTTHONI KÉNYELEM A BABÁKNAK, KALAND ÉS JÁTÉK A NAGYOBBAKNAK, PIHENÉS ÉS FELTÖLTŐDÉS A SZÜLŐKNEK, KÜLÖNLEGES TÖRŐDÉS AZ EGÉSZ CSALÁDNAK.
Előző cikkEzek a citromok megmenthetik az életedet!
Következő cikkKismama kapszula gardrób