Teli téli éléstár

tél ízei

Főzni finomat, egészségeset, olcsón és gyorsan – ez mindannyiunk vágya, és olykor gondja – az év minden napján. És mégis sokszor ötlet és idő hiányában félkész, mirelit ételt, esetleg felvágottat teszünk az asztalra inkább. Miközben szeretnénk a családunkat egészségesen táplálni, és magunk is vágyunk a friss alapanyagokra és ételekre.

Tofus “vajkrém” három ízben

Sokan gondolják, hogy a modern ember jó ízeket is kívánó, de egészségre törekvő táplálkozási igényét kielégíteni: körülményes, drága, már-már szinte lehetetlen vállalkozás. Pedig jót-jókor enni a testi és szellemi erőnk záloga. Az Élj inkább Alapítvány ezt támogatandó jelentette meg a Tél ízei vegán szakácskönyvet, amely az évszaknak megfelelő, egészségbarát, hazai alapanyagokból készült ételeket gyűjtött egybe.

A civilizációnak és a globalizációnak köszönhetően ma már szinte minden termék minden időszakban elérhető, egyetlen akadály lehet: az élelmiszerre fordítható jövedelmünk. Pedig helyben is rendelkezésünkre áll még ebben a vitamin és friss tápanyagban szegény időszakban is minden, ami egészségünk megőrzéséhez, és helyreállításához szükséges – és mindezért nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

A receptgyűjteményből  kiderül, hogy télen is lehetséges hazai alapanyagokból, változatosan, megfizethető áron, finom, egészséges és laktató ételeket készíteni az egész család számára. A reggeli gabona ételek, kenyérfélék, pástétomok, levesek, főételek, saláták és édességek könnyen, gyorsan elkészíthetőek bárki által. A vegyesen táplálkozók is kipróbálhatják, megismerhetik és megszerethetik a tél  növényi ízeit, és egészségvédő hatásait.

Téli növényi ételeink – az alma, bab, káposztafélék, sütőtök, kelbimbó, dió, alma, fekete retek, cékla, csicsóka, fokhagyma, mák, gabonafélék, stb. – kivétel nélkül magas ásványi anyag és vitamintartalmú, a szervezetre jótékony hatást gyakorló, rost dús, tápláló élelmiszerek.

Nagyanyáink ismerték és tudatosan használták és kihasználták változatos és ízletes lehetőségeiket a konyhájukban. Mi már rendkívül leszűkítettük a felhasználási módjaikat, és az ízlés is elfordult a konyhakert téli élelmiszereitől, a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat pedig táplálék-kiegészítőkkel pótoljuk. A divat kihatott a konyhánkra is, ami egzotikus, drága, szokatlan vagy ismeretlen lett közkedvelt, míg a „hétköznapi” hazai, olcsó mellőzötté vált.

Pedig a tél ízeit rejtő hazai növényeink képesek az egészség megőrzésére és helyreállítására.  Ezeket a közvetlen közelünkben termő, tápláló és gyógyító ételeinket meg kell becsülnünk és szezonjában változatosan elkészítve, de akár nyersen is fogyasztanunk, ezáltal nemcsak családunk és a magunk egészségének, de pénztárcánknak és környezetünknek is kedvezzünk. Mindehhez kínál ötleteket a Tél ízei vegán receptgyűjtemény.

A tél ízei – Gyógyító növényi ételek. Vegán szakácskönyv. Élj inkább Alapítvány, 2011, 1.500 Ft. Az igényes könyv színes, 184 oldalon 100 vegán receptet tartalmaz, 50 egész oldalas ételfotó és közel 80 kisebb fénykép díszíti.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!