Terhesség, ami mégsem az?

terhesteszt

Azok a nők, akik családot szeretnének alapítani, a terhességi tesztet minden egyes alkalommal – amikor akár csak egy kicsit is késik a menzeszük – reménnyel telve csinálják meg. Ha pedig pozitív, akkor a fellegekben járnak. Sajnos egyes esetekben az örömöt nem sokkal később követi egy vérzés, és a nők értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt. Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy nem csak a terhesség okozhat pozitív terhességi tesztet, vagyis biztosat a szakorvos tud mondani!

Hiába van meg a két csík…

A terhességi tesztek jellemzően a HCG hormon emelkedett szintjét mutatják ki. Ehhez jó esetben egy hét elég, de ez sokban függ az adott teszt érzékenységétől, illetve akár a korától is. Vagyis a pozitív teszt mutatja, hogy a szervezetünkben a terhességi hormon szintje megemelkedett.

Es itt jön az elkeserítő csavar: nem csak a várandósság emelheti meg a hormon szintjét!

  • Tumor: bár igen ritka, de előfordulhat az is, hogy a hormontermelés felborulását egy tumor okozza, ez létrejöhet akár úgy is, hogy a megtermékenyült petesejt alakul át, bár tény, hogy ez igen ritkán fordul elő.
  • Olcsó teszt: olcsó húsnak híg a leve – tartja a közmondás, és sajnos sokszor messze nem véletlenül. A terhességi tesztek esetében is igaz, hogy ha nagyon olcsó, rossz minőségű terméket választunk, az érzékeny lehet más hormonok emelkedett szintjére is, így pozitív eredményt jelezhet. Ilyen hormon lehet akár az LH is, mely például a menopauza alatt is megemelkedik, és akár vérzéskimaradással is párosulhat. De a hormon eltolódhat pajzsmirigyproblémák következtében is.
  • Méhen kívüli terhesség: ez egyfajta kivétel, mivel ebben az esetben a teszt nem hazudott, valóban létrejött a terhesség, de egy nagyon veszélyes formában. A megtermékenyült petesejt jó esetben vándorlásba kezd, áthalad a petevezetőn és eljut a méhbe, ahol a megvastagodott méhfalba be tud ágyazódni. Előfordulhat azonban az is, hogy bár a megtermékenyülés maradéktalanul végbemegy, a vándorlás korábban szakad meg, és a petesejt a petevezetőben kezd beágyazódni. A dolog veszélye, hogy az osztódás itt is megkezdődik, vagyis a sejt elkezd növekedni, méghozzá igen nagy tempóban. A petevezető azonban egy kis átmérőjű cső, vagyis sokáig nem bír teret engedni a növekedésnek. Ha pedig eléri a határait, akkor szétreped, komoly, akár halálos kimenetelű belső vérzést okozva. Fontos tisztázni, hogy a méhen kívüli terhesség esetében nincs esély a baba kihordására, ellenben mielőbbi orvosi beavatkozást igényel, hogy a súlyos következményeket el lehessen kerülni!
  • Biokémiai terhesség: talán ez a leglehangolóbb mind közül. Ebben az esetben a HCG hormon szintje megnő, mivel a megtermékenyülés végbemegy, de maga a terhesség mégsem jön létre, vagyis a folyamat idejekorán megszakad. Tulajdonképpen némi túlzással egy nagyon korai vetélésnek is lehet tekinteni az eseményt, bár itt beágyazódásról szó sincsen. A pozitív tesztet jellemzően néhány napon belül vérzés követi, mivel a ciklus folytatódik. Az okok között előkelő helyen szerepel a szervezet nem megfelelő tápanyag ellátottsága is. Ha ugyanis a test nincs felkészülve arra, hogy kihordjon egy életet, akkor bizony vagy meg sem történik a megtermékenyülés, vagy idejekorán megszakad – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A méhen kívüli terhesség tünetei, okai és kezelése

A test viszonylag egyszerű szabályok alapján működik: első a saját létfenntartása. Amíg az nincs megfelelően biztosítva, addig semmi olyan funkciót nem működtet hatékonyan a szervezet, mely megterhelést jelenthet számára. Egy terhesség pedig plusz tápanyag felhasználást, és komoly kihívást jelent a testnek. Ebből jól látszik, hogy amíg az anya szervezete nem működik optimálisan, addig a várandósság kialakulására kicsi az esély.

A tápanyagraktárak feltöltésében hathatós segítséget jelent a várandósvitamin. Ez azonban csak akkor igaz, ha jól hasznosuló készítményt választunk.

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Forrás: ratkotunde.hu
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk5+1 dolog kisgyerekes futóknak
Következő cikkMit érez egy autista gyerek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..