5+1 dolog kisgyerekes futóknak

futás gyerekkel

Kisgyerekes szülőként gyakran nehéz alkalmat találni arra, hogy az állandó gondoskodás mellett saját magunkkal is törődjünk. Pedig a rendszeres testmozgás révén az életünk minden területén kiegyensúlyozottabbak és fittebbek lehetünk, ami az egész családnak a javára válik. „Boldog anya, boldog baba” – vallja egybehangzóan Mészáros Bogi, az Énjobban blog szerzője és Bolla Viki, a 11Ground blogazin alapítója, akiket arról kérdeztünk, hogyan marad idejük a rendszeres futásra gyereknevelés mellett.

Egy kisgyerek mellett nem könnyű az anyukáknak megtalálni a megfelelő alkalmat arra, hogy sportoljanak, illetve hogy testi és lelki egészségükkel törődjenek. A baba az első hónapokban 24 órás törődést igényel, sok édesanya pedig úgy érzi, hogy csak akkor lehet igazán jó anya, ha mindig ő van a kicsivel. Ahogy Bolla Viki, a 11Ground blog
alapítója rámutatott: „Nagyjából állandóan lelkiismeret-furdalásom volt, még akkor is, amikor épp szakdolgozatot írtam, vagy államvizsgára mentem. Ez szerintem minden anyukában egy teljesen természetes reakció. Ugyanakkor azt vallom, hogy a boldog anyukának boldog gyermeke van, úgyhogy nagyon fontos az, hogy magunkra is figyeljünk, és magunkra is szakítsunk időt.”

Nagy maradt a pocakod szülés után? Lehet, hogy szétnyílt a hasizmod

Bolla Viki és Mészáros Bogi, az Én jobban blog szerzője hat, illetve négy hónappal szülés után kezdett el futni; körülbelül ennyi idő kell a szülés közben szétnyílt hasizom regenerálódására. A rendszeres sportolást az is megkönnyítette számukra, hogy párjuk, illetve családjuk ki tudja őket segíteni a gyerek gondozásában. Habár a futó babakocsi jó alternatíva lehet azoknak az anyukáknak, akiknek nincs állandó segítségük, az egyedül töltött idő a mentális feltöltődésben is fontos szerepet játszhat. Mészáros Bogi úgy fogalmazott: „Én kicsit „önző” vagyok ezen a téren, és úgy gondolom, hogy ez az egy-egy óra szóljon rólam, hadd lehessek egyedül a gondolataimmal. Nincsen lelkiismeret-furdalásom amiatt, mert elmegyek futni, hisz olyankor annyira fel tudok töltődni, hogy utána sokkal jobban rá tudok hangolódni az anyaságra, és ez szerintem nemcsak nekem, hanem a babának is jó.”

Futás, kocogás: nyáron mások a szabályok

A két blogger jelenleg az április 22-i balatonfüredi Generali Runner’s World Run-ra készül, ahol Bogi 10,5, Viki pedig élete első futóversenyén 6,2 kilométeres távot készül lefutni. Felkészülésük kapcsán a következő tippekkel próbálnak segíteni azoknak az anyukáknak, akik szeretnének belevágni a rendszeres testmozgásba, de bizonytalanok
abban, hogy hogyan kezdjenek hozzá.

  1. „Legyen egy egészséges önzés benned, mert attól, hogy anyuka lettél, nem szűntél meg nőnek lenni, és ugyanolyan jogod van a testi és lelki feltöltődésre a sport által, mint az olyan nőknek, akiknek még nincsen gyerekük.” (Bogi)
  2. Merj segítséget kérni, mert nem attól vagy jobb anyuka, hogy 24 órában te vagy a babával! Nem ebben mérik az anyaságot, hanem minőségi együtt töltött időben.” (Bogi)
  3. „Kell egy nagyon jó playlist, tehát az összes kedvenc számod, olyan power zenékkel, amik a holtponton új löketet adnak.” (Viki)
  4.  „Találj valakit, akivel szívesen futsz, és mint egy power zene, úgy ő is húz magával.” (Viki)
  5. Légy mindig spontán, mert akkor tudod beilleszteni a futást a napjaidba, hogyha dinamikusan alkalmazkodsz a babához, illetve az egyéb teendőidhez!” (Bogi)
  6. + 1. „Találj valakit, aki noszogat otthonról, és segít abban, hogy el tudj menni futni!” (Viki)

Bár a külső megmérettetés nem mindenki számára nélkülözhetetlen ösztönző, Mészáros Bogi mindig kitűz magának egy versenyt, illetve azt, hogy az adott távot milyen idő alatt szeretné teljesíteni, mert neki ez adja a motivációt. Habár a versenyeken sokszor nevezési díjat kell fizetni, a Generali a Biztonságért Alapítvány által nyújtott pályázati lehetőség révén sportegyesületek, intézmények nevezési díját az alapítvány vállalja.

Mészáros Bogival és Bolla Vikivel legközelebb az április 22-i Generali Runner’s World Run-on találkozhatsz, az eseményről ezen az oldalon található bővebb információ.

fotó: runnersworld.hu

Erről a témáról még az Anya, de mégis nő! rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk130 új Biztos Kezdet Gyerekház létesül
Következő cikkTerhesség, ami mégsem az?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..