130 új Biztos Kezdet Gyerekház létesül

Biztos Kezdet Gyerekház

Az eddig működő száztizenhárom Biztos Kezdet Gyerekház mellett az év végig százharminc új intézmény kezdi meg működését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a tiszabecsi gyerekház alapkőletételén.

Czibere Károly a magyar-ukrán határ mellett fekvő nagyközségben elmondta: a program folytatására és továbbfejlesztésére nyolcmilliárd forintot fordít a kormány, ebből 2,5 milliárd forintot az építkezésekre, 5,5 milliárdot pedig az új gyerekházak 48 hónapig tartó működtetésére költenek.

Az államtitkár hozzátette, a már működő gyerekházak működtetésének költségét beépítették a hazai finanszírozási rendszerbe, a kormány erre a célra több mint 400 millió forintot fordít.

Kiemelte, a gyerekházak a kormány országos felzárkózási stratégiájának kulcselemei, céljuk az, hogy minden feltételt biztosítsanak a hátrányos helyzetű településeken, nehéz körülmények között élő, döntően óvodáskor előtt álló, három év alatti gyerekeknek, illetve esélyt teremtsenek számukra a teljes életre. Ezekben a gyerekházakban nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is fogadják, hiszen sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás és -ellátás legalapvetőbb információihoz.

Elindultak a gyermekesélyprogramok

Az új gyerekházak pályáztatási és bírálati időszakának vége, elkezdődik a konkrét építkezés – mondta Czibere Károly, megjegyezve, hat-hét évvel ezelőtt mindössze negyvenegy ilyen intézmény működött az országban, számuk jövőre azonban meghaladja a 240-et.

“Egyetlen hátrányos helyzetű gyermeket sem hagyhatunk az út szélén, mindegyikük számára szeretnénk megteremteni az esélyt a felemelkedésre, ez a szolgáltatás kifejezetten alkalmas a szegénység és a nyomor ördögi köréből történő kitörésre” – jelentette ki Czibere Károly.

Miről ismerhető fel a tehetség csecsemő- és kisgyermekkorban?

Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a 2010 és 2014 között zajló korábbi gyerekesélyprogram segítségével nagyon sok fejlesztés valósult meg a kistérségben. Gyerekházak működtek Jánkmajtison, Túristvándiban és Szatmárcsekén, most pedig újak építésére biztosít forrást a pályázat – közölte a képviselő.

Biztos Kezdet Gyerekház

Forrás: MTI
Fotó: Mohai Balázs/MTI – kormany.hu

Erről a témáról még a Támogatások rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNeked van a legjobb védőnőd a világon?
Következő cikk5+1 dolog kisgyerekes futóknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..