Nagy maradt a pocakod szülés után? Lehet, hogy szétnyílt a hasizmod

Nagy maradt a pocakod szülés után?

Szülés után nagy maradt a pocakod és néha megkérdezik, „Mikor jön a következő”? Hiába tornázol, nem tudsz megszabadulni a megnagyobbodott hasadtól? Alig eszel valamit és hirtelen megnő a hasad? Ha fekvésből felkelsz, valami elődomborodik a hasad közepén és nem tudod, mi az? Ezek a nyílt hasizom jelei.

Sokan nem tudják, mi is az a szétnyílt hasizom, pedig a már szült nők 2/3-át érinti ez a probléma, ami nem csak esztétikai gondot tud okozni (nagy marad a has szülés után), hanem egészségügyi vonzatai is lehetnek. Megfelelő tájékoztatás kevés van, megoldás pedig még kevesebb. Most ezt az űrt próbáljuk meg pótolni.

Mire is kell nekünk a hasfal?

hasfalA hasfalunk állapotából manapság hajlamosak vagyunk esztétikai kérdést csinálni, alapvetően azonban egészségügyi funkciója lenne.
Az erős, jól működő hasfal (ami a legtöbb esetben nem feltétlenül jelent kockahasat) szükséges

  • az ágyéki gerincszakasz normális működéséhez, méghozzá azért, hogy elölről megtámassza azt.
  • az emésztés fenntartásához,
  • az állandó vérnyomás viszonyok fenntartásához és szabályozásához
  • a nyirokkeringés szabályozásához (hogy ne alakuljon ki cellulitis)
  • az alsóvégtagi vénás keringés optimális fenntartásához (= visszerek és aranyér kialakulásának megelőzéséhez)

Mi is az a szétnyílt hasizom?

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van – ezek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok szimmetrikusan helyezkednek el: jobbra ugyanolyan izmok vannak, mint balra, középen pedig a hasizmok inas részei találhatóak.
Hirtelen súlyváltozáskor és haskerület növekedéskor (ide értve a várandósság időszakát is) az izmok mellett az inas szakaszok is megnyúlnak, és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően nem húzódnak össze, csak nagyon kis mértékben, így a hasizmok eltávolodnak egymástól. Valódi nyílás ugyan nem keletkezik, viszont a meglazult inas lemez miatt a hasizmok nem tudnak maguktól egymás mellé rendeződni. Ezt hívjuk szétnyílt hasizomnak.

 

Van megoldás?

Igen.

hasfal A problémának megfelelő, speciális gyakorlatok végzésével a hasfal képes újra megerősödni, stabilizálódni és visszanyerni azokat a funkcióit, amelyekre a szervezetünknek az egészséges működéséhez szüksége van. A rendszeres gyakorlással csökken a haskerület is. A hasizmok megerősödésével erősebb lesz az egész törzs és ezáltal könnyebbé válik minden tartás és mozgás az állástól a futáson át a legmegerőltetőbb mozdulatokig. Ha valaki a nyílt hasizmán változtatni szeretne, akkor azért dolgoznia kell. Meg kell újra tanítani a hasfalat arra, hogy a támasztásra, feszességre és az izmok normál működésére szükség van.

A Potzak ebben nyújt segítséget.

Dr Bajzik ÉvaA szerzőről:

Dr Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, manuálterapeuta és testtudat szakértő. Több mint 10 éve foglalkozik a nyílt hasizommal is, és közel 100 anyuka hasát segített kezelni.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMenstruációs vérzés a terhesség alatt?
Következő cikkMitől leszek én boldog az ünnepek alatt?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..