Testünk változásai a szülés után

fiatal szőke nő könyököl hason

Hangoscikk - Testünk változásai a szülés utánA szülés után pár héttel a legtöbb nő életében elérkezik az a pillanat, amikor néhány másodpercre kettesben maradhat egy teljes alakos tükörrel. A többség ilyenkor döbbenten szemléli a változásokat.

A szülés után a legszembetűnőbb változás, hogy a has „leapadt”, mert már nincs benne se a magzat, se a méhlepény. A pocak csökkenésével ellentétes irányú folyamat figyelhető meg a mellméret változásában.

A mell változásai

Az emlők már a terhesség folyamán is duzzadtakká, érzékennyé válnak, a várandósság utolsó harmadában pedig tejszerű váladék ürülhet belőlük. A bimbók körüli udvar növekszik, színe sötétebb tónusú lesz. A szülés után néhány kosárméretet is növekedhet a mellbőség.

Hormonális változások

Szülés után a rendkívül magas ösztrogén és sárgatest hormon szintje drasztikusan csökken, viszont a prolaktin szint megnő. Ez utóbbi hormon felelős a tejbelövelésért, ami a szülés után három nappal általában megtörténik.

A méh összehúzódása

A szoptatás nem csak a babának nagyon hasznos, hanem az anyukának is. Az történik ugyanis, hogy a szoptatás alatt a mellbimbókat ért ingerek hatására oxitocin képződik, ami méhösszehúzódásokat vált ki. Ezek az összehúzódások nagyon fontos szerepet játszanak a méhüregi vérzés csillapításában, és az összegyűlt véralvadék kilökődésében. Később ezek a heves összehúzódások csökkennek, majd abbamaradnak.

A menstruáció elmarad

A tejelválasztás idején a menstruáció sem jelentkezik hosszabb vagy rövidebb ideig. Vannak azonban kismamák, akik már a szülés után 6 héttel észlelnek menstruációs vérzést. Nincsen általános szabály, de fontos tudni, hogy a szoptatás nem véd tökéletesen a terhességtől, ezért már hat héttel a szülés után valamilyen védekezési módszert kell alkalmazni.

Megereszkedett pocak

Szülés után sok anyuka szenved a terhesség alatt felszaladt kilóktól vagy a megereszkedett hasi bőr látványától. A bőr megereszkedését számtalan kencével lehet javítani. Nem könnyű megszabadulni a vöröslő striáktól, amelyek nem csak a hason jelentkezhetnek, hanem megjelenhetnek a melleken, sőt a fenéken is. A jó hír, hogy ezek idővel halványulni fognak, a szerencsésebbek esetében el is tűnnek. A terhesség alatt felszedett kilóktól viszont csak kitartó munkával tudunk megszabadulni.

Tágabb hüvely

A hüvely a szülés során a sokszorosára tágult. A következő hetekben visszanyeri eredeti méretét, de sok esetben nem lesz pont ugyanolyan feszes mint korábban. Ezen rendszeres intim tornával lehet segíteni.

nő bakancsban áll egy fatörzsön

Nagyobb lábméret

Erre a változásra számítanak a legkevésbé a kismamák. Pedig gyakran előfordul, hogy a várandós nők lába fél, vagy akár egy számot is nő – és így is marad a szülés után is. A jelenség hátterében az áll, hogy azok a hormonok, amelyek hatására a test egyéb ízületei ellazulnak, megnyúlnak, hogy elősegítsék a baba növekedését, születését, hatnak a lábfejünkre is.

Izmosabb karok

És egy kellemes változás a végére: a baba növekedésével egyre erősebb, feszesebb karizmaink lesznek, hála a rendszeres súlyzós edzésnek, amit a baba emelgetésével, ringatásával végzünk.

fotó: pixabay.com

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkLehull a lepel, avagy röviden az ünnepi felvilágosításról!
Következő cikkAz allergiásoknak tabu a méz?