Terhesség és munkajog

Terhesség és munkajog

Összefoglaló a várandós anyákat munkavégzéskor megillető, a Munka Törvénykönyvében szereplő jogokról és védelemről. 

Felmondási tilalom

A gyermeket vállaló nőt felmondási tilalom védi, azaz munkáltatója nem szüntetheti meg munkaviszonyát rendes felmondással

 • a terhesség teljes időtartama alatt,
 • a szülést követő három hónap alatt,
 • a szülési szabadság alatt
 • a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság teljes időtartama alatt,
 • a gyermek hároméves koráig a GYES folyósításának ideje alatt, akkor sem, ha a munkavállaló nem vesz igénybe fizetés nélküli szabadságot.

A rendes felmondás akkor is érvénytelenné válik, ha a felmondás közlésekor a munkavállaló már terhes volt, függetlenül attól, hogy terhességéről tudott-e, vagy hogy azt megállapították-e. A munkáltató a rendes felmondást csak a védelmi időszak letelte után kézbesítheti a munkavállalónak, és a felmondási idő a fenti körülmények megszűnése után harminc nappal kezdődhet.

2005. augusztusa óta a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt abban az esetben sem, ha a munkavállaló mesterséges megtermékenyítési programban vesz részt (inszemináció és lombik program). Nagyon fontos, hogy a bejelentésről, miszerint ilyen típusú kezeléseken vesz részt a munkavállaló, maradjon írásos nyom, amivel később szükség esetén bizonyítható a bejelentés!

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaviszony megszűnhet a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével és a határozott időre szóló szerződés lejártával is. Ezekben az esetekben külön intézkedés nélkül is megszűnik a munkavállaló munkaviszonya, hiába van szülési szabadságon, vagy vesz igénybe gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságot. Ez a tgyás, a gyes vagy gyed folyósítását nem érinti, de ezek az időtartamok nem minősülnek munkaviszonyban töltött időnek.

Munkakör, munkafeltételek módosítása

A terhes nőnek joga van arra, hogy várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig munkakörülményeinek módosítását kérje, munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján.
Állapotának megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges, és munkabére nem lehet kevesebb előző munkakörbeli átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

Nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben végzendő munkára a nő a várandóssága megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig.

Munkavégzési kötelezettség alóli felmentés

Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól a kötelező orvosi vizsgálat (ideértve a várandóssággal összefüggő orvosi vizsgálatot is) teljes időtartamára. Természetesen nem távozhat csak úgy munkaideje alatt, előzetesen szólnia kell a munkáltatónak, aki általában igazolást kér az orvostól.

Ugyancsak mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettség alól, ha mesterséges megtermékenyítésben vesz részt a kezelés teljes időtartamára.

Rendkívüli munka alóli mentesség

A várandós munkavállaló éjszakai munkára nem osztható be. Ettől érvényesen eltérni nem lehet, még a munkavállaló beleegyezésével sem.

Rendkívüli munkára (munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, illetve a készenlét alatt elrendelt munkavégzés) nem vehető igénybe a nő a terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig. Túlmunkára, készenlétre még abban az esetben sem, ha erre baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, illetőleg elhárítása érdekében lenne szükség. Ha a munkavállaló gyermekét egyedül neveli, úgy a gyermek egyéves korától négyéves koráig csak beleegyezésével vehető igénybe túlmunkára, illetve készenlétre.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁlláskeresés GYES után: Önéletrajz írás
Következő cikkTerhesgondozás

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztelt Babafalva.
  Mint mindenki én is kérdéssel fordulok önhöz,méghozzá azzal kapcsolatban,hogy jelenleg kismama vagyok viszont határozott idejü szerződéssel rendelkezem ami 2015.08.31-ig él viszont a szülés időpontja 10.17.ezért nem igazán tudom h milyen lehetőségeim vannak.Legyen szives segítsen nekem.

  Köszönettel:Egy aggódó kismama

 2. Tisztelt Babafalva!

  Én már egy 20 hetes (50%-os csípőficamos) várandós vagyok, vagyis most kezdenek előjönni a súlygyarapodás okozta csípőfájdalmaim.
  Érdeklődni szeretnék, hogy a törvény szerint, ha az orvos szakvéleménnyel alátámasztja, hogy az egészségi állapotom indokolja, a napi 6 órás munkaidőt, akkor a munkáltatóm köteles-e ezt elfogadni, illetve csökkentheti-e emiatt a béremet?
  Eddig napi 8 órában dolgoztam, ülőmunkát végeztem, s ez a napi 8 óra ülés kezd egyre nehezebbé válni számomra.

  Köszönettel
  Klaudia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..