Térkép a táborok útvesztőjében

Kitört a nyár, vele együtt a vakáció! – vakáció a gyereknek, 24 órás műszak a szülőknek. Minden óvódás és kisiskolás gyereket nevelő szülőnek fejtörést okoz a négy illetve tíz hetes szünidőre megfelelő felügyelet biztosítani. Hol van ma már a „kulcsos-gyerek” fogalom, vagy a nagymamánál nyaralás „intézménye”?

Bár szép számmal akadnak aktív nagyszülők, akikre ilyenkor is számíthatunk, el kell fogadnunk a mai felgyorsult generáció jellemzőjét: számukra nem program az otthon-levés. Hiába rendelkezünk akár kertes házzal, programötletekkel, közeli játszótérrel, mindez nem nyújt elég élményt, ingert a gyerekeknek. Amint az a mondás is igaznak bizonyult, miszerint gyereknek gyerek a társa – azaz, akár a fejünk tetejére is állhatunk, akkor sem érünk fel egy gyerek-közösség erejével. Külön dilemmát szokott okozni, hogy az óvódás testvért kivegyük-e egész nyárra. (Ha kisebb testvérrel van GYES-en az anya akkor azért, ha a nagyobb testvérnek iskolai szünet van, akkor pedig azért.) Vagy épp ellenkezőleg, kihasználjuk-e a három óvodai nyarat, amikor is csak négy hét kötelező zárás van, azon felül meg van oldva csemeténk felügyelete.

Érvek pro és kontra a nyári óvodai nyaralásra

A nyári ovi mellett szól:

 1. az ovisra „nincs gondunk” napközben,
 2. egy kis kizárólagos időt tölthetünk a többi gyerekünkkel is,
 3. amíg a nagyobbat elengedjük egy táborba, vagy baráthoz, nagymamához, marad pár óránk amit „Uram bocsá” magunkra fordíthatunk, vagy párunkkal kettecskén programot szervezhetünk. (feltéve ha nincs még egy kisebb babánk :-))

Az érem másik oldala, avagy hogy dönt az anyai lélek:

 1. „á, nincs szívem bevinni az oviba, hiszen úgyis itthon vagyok a másikkal, micsoda kegyetlenség…”
 2. „jobb neki velünk, családi körben, legalább a testvérek lefoglalják egymást.”
 3. „dehogy jár nyáron oviba, itt a jó idő, utazunk, nyaralunk!” (Aki teheti.)

Mindenki magára ismerhet, melyik csoportba tartozik. De viccet félretéve. Ma már nem csupán arról van szó, hogy gyermekünk napközbeni felügyeletét szeretnénk megoldani, hanem komoly elvárásunk, hogy hasznos, tartalmas, fejlesztő tevékenységgel töltse el az időt szemünk fénye.

Mi alapján válasszunk tábort?

És itt jönnek a képbe a jobbnál jobb nyári táborozási lehetőségek, melyekből egy kis ízelítőt állítottunk össze a teljesség igénye nélkül. Egy kis segítség, hogy mi alapján válasszunk tábort, mire figyeljünk, bepillantunk a költségekbe, helyszínekbe.

Struktúrájuk szerint találunk napközis tábort kora délelőttől délutánig kb. 9-4ig, az ebéd általában a helyszínen biztosított. A másik megoldás az ott-alvós tábor, melyek átlagosan 6-10 naposak, az utazás költsége, napi háromszori étkezés, szállás és az adott foglalkozások vannak benne a részvételi díjban.

Témájukat szerint:

 • sport-táborok: úszótábor, foci-tábor, lovaglótábor, tenisz-tábor… a négy-öt évesnél idősebb gyerekeknek ajánlják.
 • fejlesztő táborok: TSMT-táborok, alapozó terápia jellegű-táborok, iskola előkészítő-táborok, felzárkóztató-táborok, készségfejlesztő táborok. Rendkívül népszerűek ezek a programok, mert látványos eredményt, gyors fejlődést lehet elérni, azonban sokan vitatják szükségességét. Azaz, hasznos-e vagy inkább ártalmas az iskolából kilépve a nyári szünidőben is tanulásra, képzésre kényszeríteni a gyereket. Általában 4-7 éves és 8-12 éves korosztálynak ajánlott.
 • tánctáborok: Hip-hop, jazzbalett, akrobatikus rock’n roll… Nem (csak) sport: remek mozgás az eltunyult ifjúságnak, és az egyik legjobb csapatépítő-hatású szabadidős tevékenység. Hat éves kor felett ajánlott.
 • tematikus táborok: kalózos, mesehősös, tündéres, boszorkányos, jedilovag-képző (!) táborok. Ezek is nagyon közkedveltek. Az adott téma köré szervezik a hét tevékenységeit, játékait, kézműves foglalkozásait. Ajánlott életkor: 4-8 év.
 • kézműves/alkotótáborok, drámatáborok: festő-és fotós tábor, színjátszó és énektáborok – ezek mindig sikeresek a kis művészjelöltek körében. Előnye, hogy a gyermek valóban olyan hasznos dologgal foglalkozhat, amihez van kedve, adottsága, sikeres benne és még szereti is. Nem beszélve a korai tehetséggondozás előnyeiről, egy-egy művészpalánta felfedezéséről. Általában 6 év fölötti gyerekeket várnak.

2016 nyári táborslágerei

 • nyelvtáborok: játékos idegen nyelvi foglalkozások kicsiknek, vagy nyelvtanfolyam nagyobbaknak. Bár ez is szünidőben történő tanulás, azonban a nyelvtanulást nem lehet elég korán elkezdeni; mindenképpen hasznos. Akár már 3 éves kortól egészen kamaszkorig ajánlott.
 • játszóházas lehetőségek: egész napos játszás, animátorral, vezetett játékkal. Gyakorlatilag „gyermek-megőrzés”. 3-14 éves korig.
 • Ott-alvós táborok közül továbbra is közkedveltek a vízparti táborozások, vízitúrák.
 • Reneszánszukat élik a természetjáró táborok, kalandtáborok, erdei iskolák. Ezek a nyaralás-típusok iskolás- korú gyerekeknek javasoltak.
 • Léteznek külföldi, leginkább nyelvtanulási célzattal hirdetett táborok, csakúgy mint luxus-táborozási lehetőségek, ezek célközönsége szintén az általános iskola felső tagozata és a középiskolások.

Mennyibe kerül ez a családnak?

A táborok áraiban óriási szórás tapasztalható: egy átlagos ott-alvós tábor ára egy hétre jellemzően 32.000-35.000 Ft. A Táborfigyelő.hu oldalon található ott-alvós tábor 11.000 Ft-ért, de 169.000 Ft-ért is. A napközis táborok átlagára 18.000-20.000 Ft között van, a portálon a legalacsonyabb részvételi díj 16.000 Ft, míg a legmagasabb közel 80.000 Ft.

A táborozók közel két harmada (62%) ott-alvós táborban tölti a vakáció egy részét, míg a fennmaradó gyerekek napközis táborokba mennek.

A heti táborok esetében a Balaton környéke már nem annyira kiemelt táborozási terület, mint korábban volt,

sokkal inkább a programok minősége és mennyisége lett a táborok vonzereje a földrajzi fekvésükkel szemben.

Budapesten a XI. kerület a fő táborcélpont, de sokan töltik a vakációt a XIV. és a III. kerületben is.

Óriási a verseny a bővülő piacon

A korábbi évekhez képest közel 10%-os bővülésben van a táborpiac Magyarországon, egyre nagyobb kínálatból választhatnak az érdeklődők. Az új táborok között nagyságrendileg fele-fele arányban vannak a régi táborszervezők újfajta, vagy új helyszínen is megrendezendő táborai, valamint az új piacra lépő, friss szervezők.

Hatalmas a tábordömping a bio-életmód tábortól a túlélőtáborig mindent találunk, a bőség zavara még jobban megnehezíti a választást.
Tóth Bélát a Táborfigyelő.hu oldal ügyvezetőjét kérdeztük hasznos táborozási tudnivalókról.

Babafalva: A napközis-táborokat, témájuktól függően hány éves korcsoportnak javasolják? Ezek esetében mire figyeljenek, mire kérdezzenek rá a szülők?

Tóth Béla: Napközis táborokat már 2-3 éves kortól lehet találni, azaz már az igazán kicsiknek is van lehetősége táborozni. Esetükben olyan intézményeknek célszerű szervezni tábort, és erre mindenképpen rá kell kérdezni, akik év közben is foglalkoznak ilyen pici gyermekekkel, ismerik az életkori sajátosságokat, ilyenek például a családi napközik, illetve a picurokat is fogadó játszóházak. Fontos megkérdezni akár ilyen kicsiknél, akár nagyobbaknál, hogy a felvigyázók milyen végzettséggel, rutinnal, tapasztalattal rendelkeznek, milyen fix programokat szerveznek, van-e szabadtéri program, illetve ezek helyett „B terv”, azaz alternatív programlehetőség, ha esetleg rossz az idő.

Babafalva: Ott-alvós táborokat hány éves kortól ajánlanak, itt még fontosabb, mire figyeljünk, mit csomagoljunk?

Tóth Béla: Az ott alvós táborok esetében 7-8 éves kortól már sok tábor fogadja a gyerekeket, ezt ne kor szerint döntsük el! Mindig a gyermekünk objektíven megítélt érettsége a fontos, azaz az, hogy mennyire tud meglenni a szülők nélkül, mennyire nyitott és alkalmazkodó. Arra mindenképpen célszerű figyelni, hogy a gyermek korosztályának nagyjából megfelelő tábort válasszunk! Ha egy vakációs üdülés nyolc éves kortól fogadja a csemetéket, akkor a hat éves gyereket nem célszerű „bekönyörögni” a táborba, mert jó eséllyel nem fogja jól érezni magát. Ugyanez igaz a nagyobbakra és a felső korhatárra is. A szükséges és javasolt ruházat, felszerelés minden táboronként eltérhet, célszerű mindig a táborszervezőnél rákérdezni az extra eszközökről, valamint ugyancsak tájékozódni a kiválasztott tábor részleteinél, hogy eszközökről gondoskodnak, és melyeket kell a résztvevőknek magukkal vinniük.

A legszükségesebb dolgok, amiket minden táborhoz célszerű magunkkal vinni:rajz, amin a gyereke csomagolják a ruháikat

 • Előre elkészített, könnyen fogyasztható enni-, innivaló az utazás idejére. (szendvics, ásványvíz)
 • (Váltó)ruházat és felszerelés a változó időjárásnak, hőmérsékletnek, sport- és szabadidős tevékenységeknek, az oktatásoknak és foglalkozásoknak megfelelően.
 • Esernyő, kapucnis (eső)kabát, meleg pulóver
 • Kirándulás: kényelmes, strapabíró, zárt (magas szárú) cipő, hosszú nadrág
 • Tisztálkodás: törülköző, hajszárító, szappan /tusfürdő, sampon, WCpapír, zsebkendő, fogkefe, fogkrém
 • Alvás: pizsama/hálóing, hálózsák
 • Napozás/fürdőzés: naptej, leégés utáni krém, fürdőruha
 • Rovarcsípés: kenőcs/spray
 • Összeírva az értesítendő személyek / szülők elérhetősége (táborvezetőnek is átadva, illetve a gyermeknél is legyen egy példány).
 • Igazolványok: diákigazolvány, (személyi, lakcímkártya), TAJ kártya, 4 napnál nem régebbi orvosi igazolás
 • Egyéb: elemlámpa, kulacs

Innen le is töltheted és kinyomtathatod a listát, hogy a csomagolásánál kéznél legyen.

A táborok keresésének kezdetén már fontos, hogy csak olyan tábort keressünk a gyermekünknek, ami jogilag rendezetten működik. Az ilyen táborok egyrészt minőséget is képviselnek, másrészt felelősséget is vállalnak, legyen szó akár a programokról, akár a gyermekek testi épségéről. Az „alkalom szülte, vagy a szomszéd által szervezett táborok” esetén egyik sincs garantálva és a számonkérés is nehézkes. Mindenképpen fontos, hogy valamilyen szerződés írjon alá mindkét fél, a szülő és a táborszervező. A megállapodásban rögzíteni kell többek között a tábor programját, vagy annak legalább egy vázát, ahogy B tervre is szükség van rossz idő esetére. Érdemes megtudni, hogy van-e tábororvos a választott táborban, vagy hétvégén is hívható háziorvosi ügyelet, akik tudnak segíteni, ha bármire szükség van. Kötelező minden, a gyermek által szedett állandó gyógyszerről tájékoztatni a táborszervezőt, még ha a gyermek azt otthon egyedül veszi is be. A táborokban a megváltozott környezet és a sok élmény hatására ez kimehet a táborozó fejéből, így szükséges a táborvezetői kontroll.- hívja fel a figyelmet Tóth Béla.

Egy felmérés szerint egyre kisebb gyerekeket küldenek táborozni a szülők, a legfiatalabb táborozók életkora az elmúlt években 2-3 év volt!

grafikon a táborozók életkoáráól

Ez a statisztikai adat meglehetősen elgondolkodtató!

Hová rohan a világ és meddig gyorsul a fejlődés?
Biztos, hogy egy kétévesnek a szüleitől külön kell töltenie a szünidő egy hetét is? Biztosan ilyen sok ingerre van szüksége annak a kétéves emberkének?
Lassan már a csecsemő-táboroztatás sem számít utópisztikus ötletnek…

no de félre az iróniával, kalandra fel! Temérdek lehetőség közül választhatunk programot, csak bírjuk pénztárcával!

Színész, újságíró, de mindenekelőtt édesanya vagyok. 2001-ben szereztem színész oklevelet, évekig szabadúszó színészként dolgoztam, majd 2007-ben diplomáztam az ELTE-n kommunikáció-művelődésszervező szakon. Dolgoztam PR-asszisztensként, segédszerkesztőként a Magyar Televíziónál, majd megszülettek a gyerekeim (Kincső, Bence) és főállású anya lettem. Eközben vágtam bele az újságírásba, fő témámat a gyermekeim szolgáltatták.  2010-15 között az Anyák Lapja és a Babamagazin újságírója voltam. Érdeklődési területem szerteágazó: színház, kultúra, pszichológia, társadalom, gyereknevelés, életmód… Ezért az újságírás mellett tettem le a voksom: így mindenbe belekóstolhatok, izgalmas emberekkel, sorsokkal találkozhatok; érdekes történetek és témák után kutathatok
Előző cikkAz év legrövidebb éjszakája!
Következő cikkHőhullám érkezik – Másodfokú hőségriasztás mától