Az év legrövidebb éjszakája!

A június 23-áról 24-ére virradó éjszakát Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának hívják hazánkban. A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Az elmúlt években ismét életre kelt ez a hagyomány Magyarországon is, eredetét és a hozzá kapcsolódó népszokásokat foglaltuk egybe.

A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják ezt az éjszakát mindannak ellenére, hogy Keresztelő János névnapjához és egyház napjához kapcsolódik. Az  5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét, a sötétség és a halál felett, de a magyarok már a 11. században megünnepelték Iván nap előestjét, mégpedig tűzgyújtással. A június hónapot Magyarországon Szent Iván havának is hívják, az Iván név pedig a régi magyar Jovános, Ivános alakból származik.

Szent Iván éjszakáját mindössze három nap választja el a nyári napfordulótól, amely június 21-e. Ez korábban egybe esett, de a naptár reformoknak köszönhetően mára elváltak egymástól. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak.

Az év legrövidebb éjszakája az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget.

Hagyományos népszokások

Ezen a napon, a tűzhöz kapcsolódó népszokások vannak előtérben, éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, átugrottak, amelynek a célja az egészség- és szerelemvarázslás volt. Például Csallóközben egy lány háromszor körüljárta és vízzel megszentelte a tűzrevalót, majd egy legény ugyancsak háromszor körbefutotta és égő fáklyával meggyújtotta és a tűz átugrása közben párosító-, kiházasító dalokat énekeltek. Másik szokás volt, hogy égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMitől bababarát egy szállás?
Következő cikkTérkép a táborok útvesztőjében

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..