
A megfelelő étkezés terhesség alatt is éppen olyan fontos, mint előtte. Ámde számos tény, mítosz, tévhit kering a terhesség alatti étkezésről a neten. A legtöbben hallottunk arról, hogy a terhesség alatt kerüljük a kávét és a sushit – de mennyire igaz ez? Felszámolunk néhány mítoszt azzal kapcsolatban, hogy mit lehet és mit nem fogyaszthat terhesség alatt.
Tévhit: Időnként megihatsz egy pohár bort…
A Centers for Disease Control and Prevention szerint „nincs ismert biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás terhesség alatt”. Ezért az lehet a legjobb, ha szünetet tartasz az alkoholos italozással, minden mértékben.
Tévhit: Teljesen kerülni kell a sushit…
Babaszoba felszerelések, dekorációk, berendezések | Pepita.hu
Miután évekig azt állították az internet bugyrai, hogy nem ehetsz sushit terhesség alatt, kiderült, hogy mégis. A terhesek is ehetnek sushit, ha azt tiszta környezetben készítik, és nem higanyban gazdag a hal. A várandós anyukák hetente legfeljebb három adag garnélarákot, lazacot, harcsát és egyéb zsíros halakat ehetnek, hogy megkapják az egészséges omega-3 zsírsavakat.
Tény: Nem ihatsz annyi kávét, mint korábban…
Sajnos a kutatók nem találták még ki, hogy mennyi koffeint lehet fogyasztani terhesség alatt. Általában nem ajánlott napi 200 milligrammnál többet elfogyasztani. Referenciaként egy 8 uncia csésze főzött kávé körülbelül 95 milligrammot tartalmaz.

Tévhit: Kerüld a földimogyoró fogyasztását, különben babád később mogyoróallergiában szenvedhet
2008-ban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ténylegesen visszavonta azt a régi ajánlást, hogy a terheseknek kerülniük kell a földimogyoró-evést, hogy megelőzzék a földimogyoró-allergiát csecsemőiknél. Valójában a diófélék fogyasztása csökkenti az ételallergia kockázatát.
9 szuper oktató jellegű játék kisgyermekednek | Babafalva.hu
Étkezés terhesség alatt, íme a kerülendő italok és ételek

- Magas higanytartalmú tenger gyümölcsei, például nagyszemű tonhal, marlin és kardhal
- Nyers vagy rosszul főtt tenger gyümölcsei és hús
- Svédasztalos vagy piknik ételek, amelyek egy-két óránál tovább vannak kint
- Hűtött, nyers tenger gyümölcsei
- Nyers vagy rosszul főtt tojás, beleértve a szószokat, például a majonézt
- Hűtött pástétomok és húskrémek
- Nem pasztőrözött termékek, például brie sajt és a gyümölcslé
- Száraz, nyers kolbász, például szalámi
- Mosatlan termékek (bár a gyümölcsöket és zöldségeket mosva ajánlott enni!)
- Túlzott koffein fogyasztás
- Alkohol fogyasztás
- Nyers csírák, például lóhere és mungóbab
Néhány tipp a biztonságos táplálkozáshoz terhesség alatt
Bébitornázók és játszószőnyegek nagy választékban | Pepita.hu
Győződj meg róla, hogy minden húst és tenger gyümölcsét (és a hot dogot!) gőzölésig vagy a közepén átlátszatlanig sütik, sütöd. Csak olyan tojást egyél, amelyet addig főztek, amíg a sárgája szilárd, a fehérje pedig átlátszatlan nem lesz. Ha egy étel tojást tartalmaz, győződj meg róla, hogy mindenhol átsült. Cél a kemény sajtok fogyasztása, például a parmezán, a lágyabb, nedvesebb sajtok, például a mozzarella helyett.