Tiltakoznak a kötelező óvoda miatt osztrák anyák

osztrakovi180x180-80x80.jpg

Alkotmánybírósághoz fordult két osztrák anya az ötéves korú gyerekek kötelező óvodai nevelésének bevezetése miatt – számolt be róla az osztrák rádió.

A két nő érvelése szerint a szülők neveléshez való jogát és a magánélethez, valamint a családi élethez való jogot sérti a kötelező óvodai év – hangzott el az ORF tudósításában.

A kormány tavaly rendelte el, hogy minden gyermek iskolakezdés előtt egy évvel, ötéves korában heti legkevesebb négy napot, illetve 16 órát óvodában töltsön. A rendelkezéssel az a kormány célja, hogy az iskolai oktatásban jobb és kiegyenlítettebb esélyekkel vegyenek részt a gyerekek. A kötelező óvodai évért nem kell fizetniük a szülőknek. A kormány évi 70 millió euróval támogatja a tartományok ezzel kapcsolatos kiadásait.

Az első kötelező óvodai év után időközben a kormány egy második bevezetését mérlegeli a hiányos némettudású vagy németül nem beszélő gyerekek számára. Ezzel elsősorban a bevándorlók gyermekeinek integrációját akarják elősegíteni. Az oktatási minisztérium egy 2009-ben közzétett felmérése szerint a bécsi iskolák tanulóinak 40 százaléka nem német anyanyelvű, s minden második iskolában 90 százalék felett van a németet második nyelvként használó gyerekek aránya.

MTI

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..