Korszerűbb koraszülött és intenzív ellátás vidéki régiókban

korababa.jpg

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség európai uniós pályázaton közel 3,8 milliárd forint támogatást ítélt meg 20 egészségügyi intézmény koraszülött ellátáshoz szükséges eszközparkjának fejlesztésére. A pályázat eredményeként a koraszülött ellátásban rendelkezésre álló eszközpark átlagos életkora az európai uniós normáknak megfelelően a jelenlegi 10 évről 5 év alá csökkenhet.

A tizennégy,  III. szintű Perinatális Intenzív Centrum (PIC III.) és a hat alacsonyabb progresszivitási szintet képviselő Intenzív Neonatológiai Osztály (PIC II.) támogatása 3 milliárd 791 millió 953 ezer 939 forint, amelynek 87,5 százalékát a III. fokozatú ellátási egységek fejlesztésére szánják.

A koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülött csecsemők életesélyeinek növelése érdekében a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében lehetett pályázni a Perinatális Intenzív Centrumok és az Intenzív Neonatológiai Osztályok informatikai és orvostechnikai eszközeinek fejlesztésére, hat vidéki régióban.

A legmagasabb, III. progresszivitási szintű Perinatális Intenzív Centrumokat, valamint azok 50 km-es elérhetőségének hiányában az Intenzív Neonatológiai Osztályokat (PIC II.) működtető kórházak, vagy  fenntartóik az orvostechnikai eszközpark és a kapcsolódó medikai informatikai rendszer megújítására, korszerűsítésére pályázhattak. Ennek megfelelően a kiírás elsődlegesen a korszerű lélegeztetőkészülékek, inkubátorok, multifunkciós betegőrző monitorok, perinatális diagnosztikai készülékek beszerzésére, informatikai rendszerbe illesztésére vonatkozott, de az ellátó egységek fejlesztéssel összefüggő felújítási munkálatainak elvégzését is támogatta.

A pályázatok eredményeként 2012. év második felére megújulhat  az orvosegyetemek – Pécs, Szeged és Debrecen –, a nagyobb városok, központok – Győr, Gyula, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg – PIC III. centrumainak, valamint Eger, Fehérgyarmat, Kiskunhalas, Salgótarján, Sopron és Szekszárd PIC II egységeinek eszközparkja. Minden pályázó megfelelő színvonalú pályázati anyagot nyújtott be, így elutasító döntés nem született. A pályázat eredményéről az érintettek már értesültek, a támogatási szerződéseket az ősz elején kötik meg.

2011. szeptember 30-ig összesen további 1,1 milliárd forint keretösszeg erejéig a Közép-Magyarországi Régióban is pályázhatnak a III. szintű Perinatális Intenzív Centrumok az orvosi eszközpark megújításra és a kapcsolódó informatikai rendszer fejlesztésére.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTiltakoznak a kötelező óvoda miatt osztrák anyák
Következő cikkFejtetű az óvodában: hogyan írtsuk?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..