Fejtetű az óvodában: hogyan írtsuk?

fejtetű_hajtetű.jpg

Száz gyermekből 2-3 szinte biztosan tetves – derült ki 2010-ben az óvodás korú gyermekek vizsgálata során. Az orvosi tapasztalatok szerint ugyanis a megvizsgált óvodások 1,3 százaléka, az iskoláskorú gyerekeknek pedig mintegy 1,7 százaléka szenvedett az apró vérszívók csípéseitől.

A felmérés jelentős „szórást” is mutat földrajzilag az ország egyes régiói között: míg Budapesten és Pest megyében a megvizsgált iskolások 0,9 százaléka volt tetves, addig a dél-dunántúli régióban (Tolna, Baranya és Somogy megyében) százból majdnem három gyerek (2,7 százalék) volt fertőzött.

A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy kötelező irtással „üzen hadat” a kormány az élősködőknek – ami a gyakorlatban azzal jár, hogy júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon élősködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről.

Demokrata élősködők

A fejtetű 3-4 mm hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja. Vérszívó, mindig a hajban marad, naponta 6-12 alkalommal táplálkozik. Az éhezést rosszul tűri, ezért tárgyakon, ágyneműben nem sokáig él meg.

A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték-és tarkótájra. A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. Szaporodásuk aránylag gyors, egy nősténytől akár 200 utód is származhat, tehát az eltetvesedés viszonylag gyorsan megtörténhet. Ennek ellenére egy-egy fejen – ha csak nem nagyon elhanyagolt – ritkán van 5-10 tetűnél több.

Közvetlen érintkezéssel, esetleg közös sapka- vagy fésűhasználattal terjednek. Betegséget nem terjesztenek, csak viszketést okoznak, undorkeltőek. Irtásuk gyógyszertárban kapható samponokkal viszonylag egyszerű, a hajra erősen tapadó serkéket pedig sűrű fogazatú tetűfésűvel vagy körömmel lehúzva lehet eltávolítani a fejről.

És még egy dolgot érdemes fejben tartanunk: a tetű demokrata, téves hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Bármelyik, tiszta körülmények között élő gyermek is bármikor megfertőződhet. Ez nem szégyen, hanem egy olyan kellemetlenség, amelyet könnyű kezelni, orvosolni.

A tetűirtás „sokszereplős” játék

Először is ott vannak az oktatási és nevelési intézmények, akiknek legalább havonta egyszer ellenőrizniük kell a gyerekeket. Ezeket a vizsgálatokat az óvodákban és iskolákban az iskolaorvosoknak és védőnőknek kell elvégezniük, akiknek, ha az ellenőrzés során tetves gyermekeket találnak, írásban kell erről tájékoztatni és figyelmeztetni a szülőket, az országos tiszti főorvos által kiadott sablonlevél alapján.

A tetűirtás másik fontos szereplője ÁNTSZ, valamint a kistérségi népegészségügyi intézetek, amelyek az ellenőrzéseken rendszeresen fennakadó gyerekek vagy felnőttek családjáról – egy idevágó miniszteri rendelet alapján – kötelesek nyilvántartást vezetni, valamint az irtást elvégezni, ha annak valamilyen okból a szülők nem tesznek eleget.

A harmadik és talán legfontosabb részvevője a tetű elleni harcnak maga a család, az érintett gyermekek szülei, akik maguk is el tudják végezni az emberi testen élősködő ízeltlábúak – így a fejtetvek, a lapostetvek és a ruhatetvek – írtását. Mit kell ehhez tenniük? A világon a legegyszerűbb megoldás számukra, hogy ha az apró élősködők megjelenése esetén egyszerűen megvásárolják valamelyik fejtetű elleni sampont.

– “A gyakorlat az, hogy a peték nem minden esetben pusztulnak el az első kezelést követően, mivel a peték burka igen ellenálló, és így nehezen jutnak át rajta a hatóanyagok. – tudtuk meg a Picksan Tetű Stop sampon forgalmazójától. – Azok a peték amelyekben a lárvák tovább fejlődnek és kikelnek a tetvek, a második kezelés alkalmával elpusztulnak. Mivel a peték érése általában 9 napig tart, a második kezelést célszerű 10 nap után elvégezni. A kezelés sem a hajra, sem pedig a fejbőrre nincs káros hatással – kizárólag a hajunkban, a testünkön vagy ruhánkon megtelepedett élősködőket írtja ki.”

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKorszerűbb koraszülött és intenzív ellátás vidéki régiókban
Következő cikkSzabadság! Szeretem?