Tippek a játékvásárláshoz

A játékok kulcsszerepet játszanak a gyermekek fejlődésében. Annak érdekében, hogy a legtöbbet nyújthasson a kicsiknek, gondosan meg kell választania, milyen játékokat ad a kezükbe – ebben segítenek az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tippjei.

Amikor játékot választ

Kizárólag megbízható kereskedőtől vásároljunk játékokat, hiszen e kereskedők ügyelnek a termékbiztonsági előírásokra, és a garanciális jogok biztosítására. A gondatlan vagy csaló eladók általában semmibe veszik a játékokra vonatkozó egészségügyi és biztonsági előírásokat, sőt akár hamisítványokkal is üzérkedhetnek. Gondosan vizsgálja meg az interneten vásárolt játékokat, az ajándékba kapott játékokat és a használt játékokat.

Olvassa el a figyelmeztetéseket és az előírásokat. Legyen tudatában a biztonsági ajánlásoknak. Soha ne vásároljon olyan játékokat, amelyekről hiányzik a CE minőségi tanúsítvány. A CE jelölés a vásárolt terméken azt bizonyítja ugyanis, hogy a termék megfelel az arra vonatkozó Európai Uniós biztonsági előírásoknak. Az Európai Unió játékbiztonságra vonatkozó előírásai a világ legszigorúbb szabályozási rendszerei közé tartoznak.

Olyan termékeket válasszon, amelyek megfelelnek a gyermek korának, képességeinek és készségeinek. Mindig olvassa el pontosan, hogy mely korcsoportnak ajánlja a termék gyártója az adott játékot, ugyanis ha olyan játékot adunk gyermekünk kezébe, amely nem felel meg korosztályának, akár káros is lehet az egészségére. Különösen ügyeljünk a „0-3” (ld. lent), illetve a „36 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott” jelzésre. Figyelmesen vizsgálja meg továbbá a termék használati utasítását, nehogy a helytelen használat kellemetlenségeket okozzon.

Ne vásároljon 3 éves kor alatti gyermekek számára olyan játékokat, amelyeknek kisebb elemeit le lehet szedni, hiszen a gyerekek hajlamosak ezeket a darabkákat szájukba venni és ettől akár meg is fulladhatnak.

Miután megvásárolta a játékot

Pontosan kövesse a termékleírás előírásait: Tartsa be az utasításokat és az információkat, amelyeket a termékkel együtt csomagoltak.

Figyeljen a gyerekekre játék közben: Bizonyosodjon meg afelől, hogy a gyermekek csak koruknak, képességeiknek és készségeiknek megfelelő játékokkal játszanak. Egyes játékok esetében –kerékpárok, görkorcsolyák, stb. – a gyerekre védőfelszerelést, bukósisakot kell adni.

A termékeket érdemes időről időre megvizsgálni. Amennyiben a játék eltörött vagy megsérült, azonnal vegyük el a gyerekektől, nehogy megsértse őket.

Minden csomagolóanyagot távolítson el a játékról és mindig tartsa be az előírásokat. Ügyeljen arra, hogy a gyerekek ne játszanak a nylon csomagolóanyagokkal, mert attól megfulladhatnak.

Tanítsa meg gyermekének, hogy a játékokat el kell tenni a balesetek megelőzése érdekében. Ne hagyjon a lépcsőn vagy a ház forgalmasabb pontjain játékokat szanaszét.

Amennyiben problémát tapasztal a játék biztonságával kapcsolatban, jelentse azt a termék eladójának vagy gyártójának. Az EU sürgősségi riasztórendszerének (RAPEX) honlapján tájékozódhat azon veszélyes termékekről – beleértve a játékokat is -, amelyeket az egyes tagállamok piacairól vontak be. Amennyiben további kérdéseik lennének a termékbiztonsággal kapcsolatban, forduljanak a játék gyártójához, kiskereskedelmi eladójához vagy bármely illetékes hatósághoz.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMiért nem sírnak az afrikai babák?
Következő cikkMire jók a párkapcsolati krízisek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..