Törülköző, konyharuha, ágynemű: milyen gyakran kell mosni?

Hamar koszolódnak, gyorsan bebüdösödnek – de mégis milyen időközönként és hogyan kell mosni a törölközőt, a konyharuhát és az ágyneműt? Lehet, hogy meglepetéseket okoznak majd a javaslatok és a tanácsok.

Hány naponta kell mosni a konyharuhát?

Ezt kell a legtöbbször mosni a háztartásban: normál használat esetén minden nap cseréljük le a konyharuha garnitúrát! Ha drasztikusabb a szennyeződés mennyisége és sűrűsége, természetesen még hamarabb hajítsuk a szennyestartóba a “bacimelegágyat”.

ID-10030754A konyharuha az ételszennyeződések miatt a baktériumok igazi paradicsoma, a meleg hatására pedig csodálatos mértékben ké-pesek szaporodni. A veszély érzékelteté-sére csak egy adat: az Arizonai Egyetem 2014-es tanulmánya szerint a konyharuhák 89%-ánál találtak a kutatás során coliform baktériumot. (Az E-coli is a coliformok közé tartozik).

A mosás hőfoka a konyharuha esetében legyen magasabb, mint az átlag ruhadarabé, (amit 40 fokon is elég mosni). Tegyük be inkább 60 fokra, különösen akkor, ha nagyon koszos. A szennyeződés jó mosószerrel ugyan alacsonyabb hőfokon is kijön, főleg, ha előkezeljük folttisztítóval. A mikroorganizmusok viszont nagyobb eséllyel távoznak 60 fokon. Ha sok időnk van, vasalással is rásegíthetünk a veszélyes bacik, vírusok elpusztítására, illetve száríthatjuk a napon a konyharuhát.

Milyen gyakran kell cserélni a törülközőt?

A törülköző mosásának gyakorisága sok mindentől függ. Ha csak egyetlen egy törülközőt használunk az arctörlésre és a napi fürdéshez, zuhanyzáshoz is (esetleg még pluszban a kéztörlésre is), akkor sűrűbben kell mosni, tulajdonképpen naponta érdemes cserélni. Ha rendszeresítünk külön törülközőt a különféle tisztálkodásokhoz, akkor más-más rendszerességgel kell kimosni. Az arctörlőt naponta érdemes a “csíraszakértők” szerint a mosandókhoz pakolni, a normál testtörlőt pedig 3 alkalom után kell tisztítani. (Gyakorlatban ez normál napi tisztálkodás mellett a törülköző 3 naponta történő mosását jelenti.)

Az arctörölközőknél még fontos elmondani, hogy javasolt olyan érzékeny bőrre kifejlesztett mosószer és (sensitive) öblítő használata, ami antiallergén, azaz minél kevesebb, vagy zéró olyan anyagot tartalmaz, ami az anyagon maradva irritálhatja a testünk legérzékenyebb testfelületét, az arcbőrt.

A kéztörlő is azok közé tartozik, amit gyakran kell cserélni. A szakemberek 3 használat utáni cserét javasolnak, ez egy átlag háztartásban valószínűleg a napi cserében realizálható.

Még egy másik szempont, hogy van-e törölközőszárítónk, vagy radiátor a “törcsik” mellett. Nyilván ha megszárad a törülköző, akkor a nedves közeg híján nem szaporod-nak olyan nagy iramban a mikroorganiz-musok. Így kicsivel kitolható még a mosási gyakoriság. A törölközők mosása is inkább 60 fokon történjen, szárítása pedig lehetőleg napon.

Milyen sűrűn mossuk az ágyneműt?

Javasolt a heti egyszeri mosás az ágynemű esetében, bár a legtöbb ember legalább 2 hetet vár a mosógépbe rakással. Ugyan (jobb esetben) tisztán fekszünk bele az ágyneműbe, de éjszaka azért meglehetősen intenzíven izzadunk, az izzadságot pedig az ágynemű nyeli el. És még nem beszéltünk az elhalt hámsejtekről, ami szintén milliós nagyságrendben hullik az ágyba az alvás során. Ezekkel a hámsejtekkel táplálkoznak a poratkák, amelyek erősen allergének, s közvetetten elég sok egészségügyi problémát okozhatnak.

Jó időben lehetőleg szárítsuk az ágyneműt a napon, mert az UV-sugárzás segít teljesen leszámolni a mikroorganizmusokkal. Rossz időben a fertőtlenítő hatás elérhető vasalással is, vagy magas hőfokon való mosással. Ehhez elég a 60 fok is, a legtöbb mai ágynemű egyébként sem bírná a 90 fokos kiképzést.

Ágyneműk olcsón a Pepitán

Részletes kategórialinkek:
Törölközők és fürdőlepedők
Paplanok
Párnák
Baldachinok
Fejvédők és rácsvédők
Ágynemű garnitúrák
Elfordulásgátló párnák
Hálózsákok
Lepedők
Plédek, takarók
Zsebes tárolók

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz EU országaiban emelkedik a császármetszések aránya
Következő cikkNevelőszülőket keresnek Pest megyében