Tovább bővült a CSOK-ra jogosultak köre

A családi otthonteremtési kedvezményre (csokra) jogosultak körében az igénylésnél több könnyítést is bevezet a kormány.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, a változtatások célja az, hogy még több magyar családnak tudják támogatni az otthonteremtését. Hozzátette: júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő.

Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az új otthonteremtési program segíti a lakáshoz jutást és reményeik szerint hozzájárul ahhoz, hogy több gyermek szülessen.

Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben, de több mint 70 ezren érdeklődtek a bankoknál. Várakozásaik szerint ők igénylőként is megjelennek majd.

Változások  röviden
•    Osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.
•    Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem. Eddig csak akkor lehetett figyelembe venni, ha felsőoktatásban tanult, egyébként pedig csak 20 éves korig volt erre lehetőség.
•    Mostantól az ingatlan használatba vétele előtt is igényelhető a csok, azaz lehetőség van arra, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is benyújtsák az igénylést.
•    A magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni – a korábbi 24 helyett – az igénylésnél.
•    Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a csokot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.
•    Azok is igénybe vehetik a csokot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, és rájuk, erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.
•    Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a csokot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet. Ez például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent segítséget.
•    Az építőközösségek is jogosultak a jövőben a csokra.
•    Ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csokos ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..