Mikor forduljunk orvoshoz a várandósság alatt?

Az első babavárás idején még minden érzés, fájdalom új, és hirtelen már nem csak magunk miatt, hanem a babáért is aggódhatunk. Először alig várjuk, hogy betöltsük a 12. hetet, és megszabaduljunk a vetélés rémétől, majd a 37. hétre kezdünk várni. Közben pedig jönnek a vizsgálatok, vérvételek, amelyeknek az eredményeit szorongva vesszük kézbe. Mindeközben pedig olyan tüneteink vannak, amelyekről azt sem tudjuk, vajon normálisak-e. De vajon hol van az a pont, amikor már muszáj orvoshoz fordulni?

Azért szögezzük le: a várandósság nem betegség, csak más-állapot, amikor tény és való, hogy lehetnek furcsa tüneteink, amelyekre ki-ki vérmérséklete szerint reagál. Döntéseinket egyrészt az határozza meg, hogy mennyi ismerettel, információval rendelkezünk az adott kérdésről. Éppen ezért sokat segít, ha az egyes tünetek megjelenésekor utánanézünk a dolognak, és a szerezett információ birtokában eldöntjük, hogy kérünk-e orvosi segítséget. Van viszont néhány helyzet, amikor nem szabad az időt vesztegetni a nézelődéssel.

Feltétlenül fordulj orvoshoz, ha:

  • élénkpiros vérzést tapasztalsz – bármely terhességi héten.
  • a megszokottnál több vagy szokatlan állagú, szagú folyás esetében érdemes szólni az orvosnak.
  • ha a korábban már rendszeresen mozgó magzatot hosszan nem érezzük mozogni.

Van néhány tünet, ami mély aggodalommal szokta eltölteni a kismamákat.

  1. Hüvelyi fertőzés

Ha megváltozik a hüvelyi váladék színe (barnás-sárgás lesz) kellemetlen szagúvá válik, és viszkető, csípő érzés kíséri, akkor látogassunk el az orvosunkhoz, mert nagy valószínűséggel összeszedtünk egy fertőzést. A várandósság alatti hormonváltozások miatt csökken a szervezet védekező képessége, és ez elősegíti a kórokozók szaporodását. Az orvos általában felír valamilyen gyógyszert, mert a felszálló fertőzés koraszülést okozhat.

  1. Pocakkeményedés

Félreérthető a szó, nem azt jelenti, hogy egy ponton megkeményedik a hasad. Ez gyakran bekövetkezik, és a baba mozgása okozza. A pocakkeményedés valójában méhösszehúzódás, amit a 12. héttől érezhetünk, és kábé olyan érzés, mintha néhány másodperc erejéig egy kő került volna a hasunkba. A 37. hétig általában nem nevezhetők fájdalmasnak, inkább csak kellemetlennek. Nincs teendő ezekkel az összehúzódásokkal egészen addig, amíg rendszertelenek, és naponta legfeljebb csak néhányat érzünk. Jellemzően erős stressz vagy megerőltetés hatására lépnek fel. Igyunk eleget, pihenjünk, lazítsunk, ha szükséges, vegyünk be magnéziumot. Feltétlenül forduljunk viszont orvoshoz, ha az összehúzódások fájdalmassá, rendszeressé válnak, deréktájékba kisugároznak, és enyhe vérzés vagy vizes szivárgás kíséri a tüneteket, ez ugyanis vetélésre vagy koraszülésre utal!

  1. Felfázás

Babvárás idején a nők fogékonyabb a húgyúti fertőzések minden formájára. Várandósság nélkül is komolyan kell venni minden hólyaghurutra hasonlító tünetet. Ha baba növekszik a pocakban, akkor pedig még inkább, mert a fertőzés koraszülést okozhat.

  1. Megfázás

Egy szimpla náthától viszont nem lesz semmi baja a magzatnak, nem érdemes aggódni. Sokan azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj. Ez csak urbánus legenda. Ha viszont magas lázunk lesz, akkor azt sürgősen le kell húzni, mert a lázas állapot viszont veszélyeztetheti a magzatot. A terhesség korai szakaszában fejlődési rendellenességet, vetélést okozhat, később pedig koraszülést. Várandós nőknek paracetamol tartalmú lázcsillapítókat szoktak ajánlani, például Rubophent vagy Algopyrint, de mielőtt bármiféle gyógyszert beszedsz, inkább kérd ki az orvosod tanácsát!

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkTovább bővült a CSOK-ra jogosultak köre
Következő cikkHasfájás kisgyermekkorban: gyümölcs is okozhatja?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..