Hasfájás kisgyermekkorban: gyümölcs is okozhatja?

A gyümölcsök fogyasztása után fellépő kellemetlen tünetek, mint a puffadás vagy hasfájás fruktóz érzékenység tünete is lehet, mely már gyermekkorban, a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet.

Két betegség, hasonló tünetek

A gyümölcsök fogyasztása miatt jelentkező hasi tüneteket valójában nem allergia, hanem felszívódási zavar, vagy intolerancia okozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Két különböző problémáról van szó, melyek közül mindkettő megjelenhet már gyermekkorban, de a fruktóz felszívódási zavar jóval gyakrabban fordul elő, mint a fruktóz intolerancia. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, hasfájás, hasmenés, görcsök, fokozott bélmozgás, puffadás miatt fordulnak orvoshoz az érintettek, a vizsgálatok során és az egyéb tünetek alapján lehet meghatározni, hogy esetükben pontosan melyik eltérés áll fenn.

Fruktóz problémák gyermekeknél

Mindkét betegség tünetei általában fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők először. A fruktóz intolerancia egy örökletes betegség, esetében a májban lévő egyik enzim, afruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim nem termelődik. Fruktóz felszívódási zavar esetén pedig a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöhet létre, emiatt a beteg szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, ez okozza a tünetek megjelenését.

Súlyos szövődmények

Ha a gyermek visszatérő hasfájásra panaszkodik, gyakori hasmenés jelentkezik nála, érdemes megfigyelni, hogy a tünetek összefüggnek-e a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztásával.

Ha felmerül a gyanú, hogy a panaszokat a fruktóz okozza, fontos, hogy ezeket mellőzzük az étrendből, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

Fruktóz intolerancia esetén is fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a hasi panaszok mellett a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő vércukor szint esést, hasmenést, görcsöket is okozhat. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben, a későbbiekben májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülése (cirózis) is létrejöhet.

Kivizsgálás

A fruktóz felszívódás zavarát hidrogén-kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A hidrogén kilégzéses teszt előtt nem szabad fogat mosni, rágót vagy mentolos cukrot enni. A vizsgálathoz használt egy pohár folyadék (vízben oldott 75 g vagy fruktóz) elfogyasztását követően 30 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Időszakos vagy végleges diéta

Fruktóz felszívódási zavar esetén a terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, a panaszok mi miatt jöttek-e létre.

Ami magas fruktóz tartalma miatt egyértelműen mellőzendő:

  • asztalt gyümölcsök
  • mazsola
  • alma
  • körte
  • birsalma
  • füge
  • szőlő
  • kristálycukor
  • porcukor, mert az répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz
  • méz.

Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: pixabay.com