Ünnepi körte receptek

körtés receptek

Körteleves mandulával, csokoládéval

Hozzávalók:

  • egy kilónyi érett vilmoskörte,
  • 3-4 citrom,
  • fahéj, gyömbér, szerecsendió,
  • két zacskó főzés nélkül készítendő vaníliapuding,
  • egy liter tejszín,
  • a díszítéshez mandulaforgács, reszelt étcsokoládé

A körtéket megpucoljuk, kimagozzuk, feldaraboljuk és átmossuk. Nem kell apróra vágni, úgyis átturmixoljuk majd. Három-négy citrom kifacsart levével megöntözzük, és a citromok héját is ráreszeljük. Tehetünk az egészre némi mézet is, de azért kóstoljunk előbb: ha nagyon édes a körte, akkor ne túlozzuk el a dolgot.

Két teáskanál őrölt fahéj, egy teáskanál őrölt gyömbér és egy csipetnyi szerecsendió jön még a körtére, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük.

Két zacskónyi főzés nélkül készítendő vaníliapuding-port beleszórunk egy lábosba, és tej helyett egy liternyi tejszínnel öntjük fel, folyamatosan habverővel kevergetve. Sűrű, édes, habos massza lesz belőle. Ezt kezdjük el felönteni merőkanalanként a körte levével, folyamatosan kevergetve, hogy sima és fényes maradjon. A körtét kevés lével turmixgépbe tesszük, simára, habosra forgatjuk és hozzáöntjük a krémleveshez. Ezzel is simára keverjük az egészet. Mennyei, habos, illatos, olvadós leves lesz. Markánsabb ízlésűek belekeverhetnek egy pohárka vilmoskörte-pálinkát is.

Tálaláskor felhősre vert tejszínhabbal, pirított mandulaforgáccsal és reszelt étcsokoládéval kínálhatjuk, de a tejszínhabra kávéöntetet vagy pirított diót is lehet szórni. Vagy egyszerűen körteszeletekkel is díszíthetjük, megülnek és úszkálnak az édes, fűszeres, habos leves tetején.

Sajtos körtehajó

Hozzávalók:

  • 4 érett körte (vilmos vagy császár, valami finom zamatú),
  • 3 evőkanál citromlé, só, bors,
  • 6 dkg dióbél,
  • 15 dkg tejszínes krémsajt,
  • 5 dkg márványsajt,
  • 5 dkg lágy vaj,
  • 8 kandírozott cseresznye vagy 8 fél dióbél vagy 8 szőlőszem

A körtéket meghámozzuk, elfelezzük, eltávolítjuk a magházat. A citromlevet elkeverjük kevés sóval és borssal, és megkenjük vele a körtéket. A diókat durvára törjük, és a körték alját (a domború felét) belenyomkodjuk, majd tálra tesszük. A krémsajtot, a sajtot és a vajat krémmé keverjük, majd habzsákból szép hullámosan a körték közepébe nyomkodjuk. A körték végére teszünk egy-egy díszt – bármelyiket a fentiek közül.

Mézes-mustáros sertéssült

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéscomb,
  • 2 nagy krumpli,
  • 1 közepes zeller,
  • 2 körte vagy körtebefőtt,
  • 2 evőkanál mustár,
  • 2 evőkanál méz

A sertéscombszeleteket kiklopfoljuk és fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal. Serpenyőben hirtelen átsütjük. Nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a kiolajozott tepsibe, és köré szórjuk a hasábokra vágott krumplit, zellert és körtét. A mustárt, a mézet és a pecsenyelevet összekeverjük, és egyenletesen megöntözzük vele az ételt. Alufóliával lefedjük, és 30 percig sütjük így, majd levesszük a fóliát, és megpirítjuk.

Körtés desszert

A körtés desszerthez csinálunk egy vaníliás, körtés tésztát először. Négy tojás sárgáját kikeverünk jó tíz deka puha vajjal, egy fél bögre tejszínnel, egy bögre porcukorral. Ízesítésül két kikapart vaníliarúd magocskáit, egy pohárka rumot, kevés fahéjat kap. Két bögre lisztet szitáljunk bele, és gondosan keverjük el. Adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét, és szórjuk a tésztába hat-nyolc körte megpucolt, apróra vágott húsát és két tábla csodálatos, 85%-os étcsokoládét. Átforgatjuk, és öntsük hosszú, magas formákba a tésztát, majd 180 fokon süssünk pirosra sütöm. (Ha félünk, hogy lesüllyednek a körte- és csokidarabok a tésztában: forgassuk először lisztbe őket, majd így menjenek a nyers tésztába.)

Néhány körtét kimagozva, de héjával együtt kevés erdei mézen karamellizálunk. Tegyük papírkosarakba a felszeletelt tésztát, tegyünk mellé egy-egy karamellizált körtedarabot, és reszelt csokoládéval és porcukorral díszítsük.

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkTinik sminkje – Mennyit engedjünk?
Következő cikkKorai hozzátáplálás és elhízás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .