Urban:Eve – A nagyvárosi nők jó tündére

Urban:Eve – A nagyvárosi nők jó tündére

Farkas Líviára, az Urban:Eve blog szerzőjére sokan tekintenek úgy, mint online barátnőre, aki a városi lét labirintusra hasonlító hétköznapjaiban adja kezünkbe az iránytűt. Sok mindenről olvashatunk nála, ahogy ő írja: „körömlakkoktól kezdve a környezetvédelmen át a lakberendezésig”, de az utóbb időben legtöbbször a FlyLady program kapcsán hallhattuk a nevét.

MiNők: A blogodat egyszerre jellemzi az „egészséges eklektika”, a „bazári hangulat”, és mindeközben mintha valamilyen „múzsa” szerepet is betöltenél az Olvasóid számára, hiszen sokan merítenek ihletet a bejegyzéseidből. Te hogyan látod az Olvasóiddal való viszonyod?

Remélem, nem haragszanak meg, de úgy érzem, hogy baráti. Az otthon és a háztartás, és gyakorlatilag az összes női téma miatt úgy beszélgetünk egymással, mintha barátnők lennénk. Borzasztóan jól esik, hogy ennyire bíznak bennem, és hogy ilyen megbízhatónak találják azt, amiről írok. Folyamatosan tanulunk egymástól, én is tőlük, ez egy kölcsönös folyamat.

– Kinek ajánlod a FlyLady programot?

Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy eddig nem bírt el a házimunkával, és nem tudja, hogy hogyan kezdjen neki, vagy hogyan csinálja. Akinek bevált rendszere van, az semmi esetre se változtassa meg, de aki nem száz százalékosan elégedett azzal, ahogy és amit most csinál, bíztatom, hogy tegyen egy próbát.

– Mit lehet tudni az eredeti FlyLady programról és miben más a magyar verzió?

Az amerikai FlyLady honlapon viszonylag kevés információ érhető el, a lényeg a levelezőlistán zajlik. Itt vegyesen érkeznek a termékajánlók, a programot dicsérő olvasói visszajelzések, illetve hosszú teendőlisták. Ugyan a módszer lényege az, hogy kis lépésekben haladj, sose konkretizálják, hogy mi szerint haladj, hogyan oszd be magadnak a rutin lépéseit és a többi feladatot.

Az Urban:Eve-re ezért is írtam meg a harminc napos programot, melyben a módszer elemeit egy logikusan felépített rendszerbe foglaltam, hogy azt bárki könnyen és gyorsan elsajátíthassa, és a saját életéhez igazíthassa. A program összeírásakor már két éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeztem, így ez alapján bővítettem és változtattam ott, ahol ezt szükségesnek éreztem.

– Milyen alapvető különbségek merülnek fel egy amerikai és egy magyar háziasszony között?

Takarítani mindenkinek kell, ablakok és mosatlan mindenhol van – a háztartásvezetés mikéntjében nagy különbség nincs az amerikai és magyar háziasszonyok között. Amiben nagy különbség van, az az, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak. A magyar háziasszonyok kis lépésekben haladva is gyorsabban érnek el látványos eredményt, mert nincs lehetőségük akkora mértékű felhalmozásra, mint amerikai „kolléganőiknek”. Ezen kívül vannak olyan alapvetések a magyar háztartásokban, amik Amerikában csak az extrém környezetvédőknél fordulhatnak elő, mint például a kötélen szárítás a szárítógép helyett.

– A FlyLady program sikeres alkalmazásának talán legfontosabb eleme a következetesség.

A programban a rendszerezettség nem egy önmagunkra ráerőszakolt fenyítő, számon kérő felnőtt figuraként jelenik meg. Az, hogy mindennek van helye, és mindennek van ideje, egy keretet ad a napjainknak. A program egyik legnagyobb hozadéka, hogy a rendszer és a rendszerben való gondolkodás hatására elmúlik az önmarcangolás és a bűntudat, mert tudjuk, hogyha valamire nem került sor, akkor mikor kerül rá sor legközelebb.

– Az első fázis 5. napján elindul a Kontrollfüzet használata. Sokaknak a naplóírást juttathatja eszébe, ami már gyerekként is hamar unalmas vagy felesleges időtöltéssé vált.

A Kontrollfüzet nem klasszikus értelemben vett napló, hanem sokkal inkább hasonlít egy használati utasításra, amit magunknak írunk. A saját életünkre szabva tartalmazza az összes napszakhoz, naphoz, illetve héthez kapcsolódó feladatot. Ezt csak egyszer kell csak megírni, és ha ez megvan, utána már csak fel kell lapozni, és megnézni, hogy mi a soron következő teendő. Ha hektikus időszakunk van, ami miatt egyszerűen nem tudjuk, hogy hol áll a fejünk, hát ott van a fejünk a Kontrollfüzetben. Ez jó adag stresszt le tud venni bárki válláról.

– Melyek a program kritikus pontjai szerinted? Mely lépéseken lehet a legkönnyebben „elcsúszni”?

Bármelyiken. Ha szörnyű, pocsék nap van, akkor a legegyszerűbbnek tűnő feladat is iszonyú erőfeszítéseket követel meg. De pont ettől akkora sikerélmény, ha mégis sikerül elvégezni. Vannak napok, amikor akár még a beágyazás is borzalmas nehézségűnek tűnik, és igazából szerintem ember- és frontfüggő, hogy melyik az, amin épp elcsúszunk. De ez lényegtelen, mert a módszer alapmantrája az, hogy nem baj. Az elcsúszás ténye azon kívül, hogy valami „kimarad”, nem kell, hogy bármiféle minőségjelzőt magában foglaljon ránk vonatkozólag.

– Milyenek a visszajelzések a programmal kapcsolatban? Tudod, hogy körülbelül hányan próbálták már ki és hányaknak változott meg alapvetően a napi rutinja Neked köszönhetően?

Pontos számokat nem tudok, de annyi biztos, hogy a Facebookon a magyar FlyLady-csoportban most 250-en vagyunk, akik aktívan alkalmazzák a módszert, és hogy a másfél évvel ezelőtti első megjelenése óta több tucat pozitív komment és e-mail érkezett a programmal kapcsolatban.

– Sok blogger neve előbb-utóbb egy könyv borítóján köszön vissza, sőt akár a televízióban is találkozunk velük. Vannak irányú terveid vagy megmaradsz a nagyvárosi nők „jó tündérének”?

Szerintem a kettő abszolút nem zárja ki egymást. Az üzenet állandó, a hordozó médiumtól függetlenül, úgyhogy egyáltalán nem zárkózom el attól, hogy más formátumok felé is elinduljak. Vannak már terveim, de bármi is lesz, az nem az Urban:Eve blog helyett, hanem mellett valósul majd meg.

Gönczi Petra

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA testsúly rendezése esélyt ad a terhességre
Következő cikkCsaládi kaland a Zselic szívében