Valódi hazait a kosárba!

ID-10029602-300x199.jpg

Ma már szinte természetes, hogy bevásárláskor a hazai zöldséget, gyümölcsöt, húst, tartósított termékeket keressük. Tudatos vásárlóként érdemes megvizsgálni: ha a piacon termelőnél vásárolunk, van-e termőföldje, tejelő marhája, tojó tyúkja, vagy ő is úgy szerzi be másik termelőtől? Hogyan tudunk ezen túllépni, hogy a kosarunkba a hazai valóban hazai, „házi” legyen?

Szerezzük be a konyhánkban, családunkban felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket, vágóállatot közvetlenül a termelőtől. A termelők többsége szívesen biztosít lehetőséget erre. A közlekedés költsége terheli ugyan a költségvetést, viszont a családnak egy kellemes kirándulást, esetleg új ismeretségeket, a gyermekeknek tapasztalatot, élményt nyújt, és lehetőséget teremt arra, hogy a természetes vendéglátást is megismerje, fegyelmét és szabadságát érezze. Ha a termelő megnyitja a kapuit a látogatók előtt, akkor a közvetlen kapcsolat, bizalom előtt is lehetőséget nyit. Látogatóként kötnek bennünket bizonyos szabályok, amiket érdemes előre tisztázni a gazdálkodóval.

A termelők többsége örömmel kiszállítja a termékeit közvetlenül a vásárlók otthonába. Előnyt jelent ez a kényelem, nem kell utaznunk, cipekednünk, mindig friss és a szükséges mennyiségű árut megkapjuk. A gazdálkodók számára is hasznos házhoz szállítás szintén garantálja a közvetlen kapcsolatot, a bizalmat, és a „hazai” terméket. Előfordulhat, hogy nem tudja az igényelt alapanyagot biztosítani, ami természetes, és egyúttal bizonyítja a gazdálkodó saját termésének kínálatát. Ha kétségünk merül fel, mindig tisztázzuk időben.

Lehetőleg ugyanattól a gazdálkodótól vagy kereskedőtől vásároljunk. A termelők többsége néhány fajta növényt termel, a költség- és munkaerő, -idő optimalizálása, és a megfelelő vetésforgó biztosítása miatt. Érdemes baráti társaságokban beszélni az általános konyhai költségekről, és a beszerzésről, hiszen hasznos ötleteket és tanácsokat cserélhetünk, akár a takarékossághoz, akár a családi gazdaságok címét illetően.

Olykor felkereshetünk egy-egy hétvégi rendezvény kapcsán helyi termelőket, falusi vendégasztalokat, vendéglátókat egyaránt. Nemcsak tájjellegű, utánozhatatlan házi ízekkel, élményekkel gazdagodhatunk, de kérésünkre bepillantást nyerhetünk a gazdálkodás rejtelmeibe is. Kipróbálhatjuk a háztáji munkák egy részét, az ételek elkészítését, fűszerezését akár.

Csak idényben vásároljunk. Törekedjünk, hogy természetes körülmények között tárolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. A pincében tárolt alma nem lesz olyan feszes, fényes, mint amit általában elvárunk, de romlás veszélye nélkül tarthatjuk otthoni körülmények között is néhány hétig. Szinte egész évben rendelkezésünkre áll változatos táplálkozást biztosító, több módon elkészíthető élelmiszer alapanyag a kertekben, frissen. Nem csak olcsóbb, de egészségesebb is az idény termények fogyasztása, és nagy valószínűséggel valóban hazaiak.

Tarthatunk vágóállatot bérben is. Ilyenkor a gazdálkodó átvállalja a jószág felnevelését, ehhez helyet és ellátást biztosít előre megállapodott költségtérítésért, ami mellett a többi kiadás is minket terhel. Kiépült kapcsolat szükséges ehhez, érdemes előre számolni mennyi húst fogyasztunk, azt hogyan tudjuk bértartással fedezni. Tavasszal rövid idő alatt felnevelhető a rántani-, majd a vágnivaló csirke, a nyári kacsa, liba már ősszel vágható. A természetes körülmények között, legalább fél év alatt felnövekvő sertés íze utánozhatatlan. Ez a lehetőség utat is nyit más élelmiszereink beszerzésére is közvetlenül a termelőktől. Az általunk előre megfinanszírozott vágóállaton keresztül megbecsültté válhat a gazdálkodó munkája, és annak eredménye is. Ha gyermekeink láthatják, megtapasztalhatják, hogyan lesz a pelyhes kiscsirkéből néhány hónap múlva sült csirke, akkor nem lökik félre az ételt az asztalon.

Ha kedvező vásárlási lehetőséghez jutunk, gondoljunk családtagjainkra, barátainkra, szomszédainkra is, és vásároljunk számukra is a szükségleteikhez mérten. Ha magunk elutazunk „szedd magad” programra, akkor igazán nem teher mások részére is vásárolni.

Segítség lehet mindenkinek, ha olyan termelővel van kapcsolatunk, aki jó minőségű áruját nem tudja más módon értékesíteni, és mi ingyenesen közvetítjük. Személy szerint nagy örömmel fogadom ismerősöm ajánlatait, aki átveszi a termelőtől az élelmiszert.

A nagybani piacokon lényegesen olcsóbban beszerezhetjük a konyhára szükséges anyagokat nagytételben, és családi, baráti, vagy közvetlen szomszédi körben megoszthatjuk a költségeket is.

Kovács Mária