Várandósság vagy terhesség?

Életünk egyik legnagyszerűbb és egyik legfelelősségteljesebb időszaka kezdődik a baba megfoganásával. Intenzív testi és lelki változások várnak ránk. A változások átéléséhez, feldolgozásához és megkönnyítéséhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani várandósoknak és babát tervezőknek.

A várandósság előtt vagy elején, kérdezzétek meg a szüleitektől, hogy örültek-e a megfogantatásotoknak, édesanyátoknak milyen volt veletek a várandóssága, és a szülés hogyan zajlott, hogyan viselte. Mindez azért lényeges, mert nagyon sok esetben lemásoljuk tudattalanul a történéseket és a problémákat.

Az 1. hónap

Fogantatáskor az anya és apa sejtjei, genetikai állománya egyesül, és még valami más is, amit nem tudunk a mikroszkóp alatt meglelni: a különböző generációs programok (pl.: a rákbetegségnél nem a hajlam öröklődik, hanem a nem megfelelő problémakezelési módozat), vagy az anya és az apa megoldatlan, mélyre elásott problémái, amelyeket azután a gyermek átvesz, és ő próbálja majd feldolgozni.

A 2. hónap

Kb. a 6. héttől elkezdődhetnek a reggeli ill. az egész napos rosszullétek, amely a test természetes reakciója a megemelkedett hormon szintre, és ehhez a szervezet idővel hozzá is szokik. A nagyon gyakori hányásnál érdemes elgondolkodni azon, hogy nincs-e valamilyen félelmünk, pl.: anyagi gondok, félünk attól, hogy meg tudunk-e majd felelni az önmagunk és mások által támasztott elvárásoknak, a gyermeknevelés terén, félünk-e a testi változásoktól, pocaklakóként és születésünk alatt is szerezhettünk különböző lelki sérüléseket.

A 3. hónap

Az első trimeszterben gyakori a fáradékonyság, ezt használjuk ki egy kis pihenésre és még arra is, hogy felvegyük a gyermekünkkel a kapcsolatot.

A 4. hónap

A baba már hallja a hangunkat ezért nagyon lényeges, hogy énekeljünk neki. Nem számít milyen hangunk van, mivel az édesanya hangja a legfontosabb a számára. Énekeljünk neki gyermekdalokat, vagy ami a szívünkből jön. A magzat nem csak a méhfalán keresztül jövő hangokat hallja, hanem az anya fülétől vagy hangszálától a gerincoszlopon keresztül érkezőket is.

A várandósság alatti nagy mennyiségű progeszteron termelődés a fogínyt puhává és szivacsossá teszi, ezért érzékenyebbé válhat a fertőzésekre. Fontos a gondos szájápolás. A fogíny a vitalitás, az ősbizalom (mindig hisszük, hogy ami történik az úgy jó, ahogy van), a magabiztosság szimbóluma. Erős fogínygyulladásnál gondolkozzunk el azon, hogy nincs-e az előbbiekkel valamilyen problémánk.

Az 5. hónap

Ebben a hónapban fogjátok először érezni a magzatmozgásokat. Simogassátok gyakran a pocakotokat és a kezeteket is használhatjátok gondolat átvitelre, “küldjetek” a kezeteken keresztül szeretetet és, hogy mellettetek mindig biztonságban érezheti magát.

Tegyetek be egy kellemes andalító zenét, vagy egy meditációs cd-t, csukjátok be a szemeteket és kezdjetek el teljesen kontrolálatlanul táncolni, táncolást felhasználhatjátok akár feszültségoldásra, akár a babával való kapcsolat elmélyítésére.

Fordítsatok időt a testápolásra, főleg a hasatokat kenjétek valamilyen jó minőségű krémmel.

A 6. hónap

Pihenjetek sokat, és használjátok ki a pihenést a babával való kapcsolat elmélyítésére.

Ha bármilyen negatív érzelmetek keletkezne, ne szégyelljétek, ne korlátozzátok, engedjétek meg, hogy feljöjjön a felszínre. Próbáljátok a problémát, érzést egy kicsit külső szemlélőként megnézni és így könnyebb lesz rájönni, hogy ez mitől keletkezett, mi van a hátterében.

Eddzétek a medencealap izmait intimtornával, ami azért is lényeges, mert segít a vizelet visszatartásában, továbbá a szülésnél, a kitolási szakban, az erős hüvelyizmok megkönnyítik a baba kijutását. A törökülés jól nyújtja a medencét, ha tudjátok, illesszétek össze a talpatokat, és hintáztassátok le-fel a térdeteket.

A 7. hónap

A magzat a növekedésével egyre feljebb tolja a gyomrot, emiatt gyakori a gyomorégés. Egyetek inkább többször kevesebbet, és inkább könnyedebb ételeket válasszatok. Előfordulhat, hogy valamelyikőtöknek nagyon sok sava termelődik és feljön a szájüregbe. A gyomor a belső és külső érzelmi behatások szimbóluma, így ez pszichés szemszögből nézve, arra figyelmeztethet, hogy valamilyen problémát már nem tudunk befogadni. A felszín felé tör, hogy kiadjuk magunkból, ami szétmar minket, és elindul a száj felé, hogy ki is mondjuk magunknak vagy másoknak.

A 8. hónapVárandósság vagy terhesség?

A baba ebben az időszakban fordul át, és fejjel lefelé helyezkedik el. Egyre nagyobb és sokkal kisebb már neki a hely, erőteljes rúgásait jócskán megérezhetitek.

Előfordulhat, hogy vashiány lép fel nálatok.

A várandósság idején keresztcsonti fájdalmakra is panaszkodhattok, amely a keresztcsípőízület – hormonális hatás miatti – kilazulása okoz, hogy később a baba könnyebben áthaladhasson a medencén. Kérjétek meg párotokat, hogy masszírozzon meg masszázsolajjal benneteket.

A 9. hónap

A baba a 38-40. hétre eléri teljes fejlettségét. Egyre többször előfordulhatnak elő- vagy jóslófájások. A hátatok is erőteljesen fájhat, ha a terhességgel minden rendben van kicsit az összes izmotokat tornáztassátok meg, az is elég, ha minden izomcsoportot 10x megfeszítetek.

A 9. hónapban belép a terhesség fogalma, mert már nem csak az étkezés, hanem néha a levegővétel is nehézséget okozhat. Ez akkor javul, amikor a babus feje lesüllyed a medencébe.

A kis pocaklakónak meséljetek a szobájáról, hogy nagyon várjátok az érkezését.

Mindenkinek a legszebb és legboldogabb várandósságot kívánom!

fotó: Freepik