Váratlan bébiözönt hozott a Sárkány éve Sanghajban

shanghai_woman_baby_afp-300x195.jpg

Az elmúlt csaknem két évtized csökkenő trendje után váratlanul jelentősen megnőtt a születések száma tavaly a kelet-kínai Sanghaj városában – számol be a helyi sajtó. A Shanghai Daily napilap a városi népesedésügyi és családtervezési bizottság adatait idézi, melyek szerint 2012 során több mint 226 ezer újszülöttet regisztráltak a 23 milliós metropoliszban, ami 25,6 százalékos növekedés a 2011-es adatokhoz képest. A “babyboom” azért is meglepő, mert a megelőző 19 év során minden egyes évben csökkenő gyermekvállalási kedvről adtak számot a negatív trendet mutató statisztikák.

A fordulatot a népesedésügyi szakemberek a városba érkező migráns munkások számának növekedésével, valamint – némiképp meglepetést keltő módon – a kínai emberek babonásságával magyarázzák. Sanghaj lakossága 2012 során 330 ezer fővel nőtt, elsősorban a hosszútávon is megtelepedő migránsok számának növekedése miatt, a hat hónapnál hosszabb ideig tartózkodókat ugyanis beleszámítják a lakosságszámba. A teljes migráns népesség száma is rekordokat döntött, az előző évhez képest negyedmillióval többet, 9,6 milliót tett ki.

Jól mutatja a trendet, hogy a városban született babáknak csupán alig több mint felét regisztrálták sanghaji lakosként, több mint százezer újszülött a városban élő, de máshol állandó lakosként bejegyzett személyek gyermeke, ez csaknem 40 százalékos növekedés az előző évhez képest. Nagymértékben hozzájárult a gyermekszaporulathoz az is, hogy az idén februárban véget ért sárkány évét hagyományosan szerencsésnek ítélik a kínaiak, akik szerint a zodiákus gyermekeik egész életére hatással lesz.

MTI

fotó: AFP

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..