Több száz terhes nőt zártak be Hongkongban

kínai_nő.jpg

Egy éven belül közel félezer, a szárazföldi Kínából érkezett terhes nőt ítéltek átlagosan két hónapos elzárásra Hongkongban, mert engedélyüknél tovább tartózkodtak a városban – adták hírül a különleges közigazgatási övezet bevándorlási illetékesei.Az elítélt 420 nő azzal a céllal utazott Hongkongba, hogy ott szülje meg a gyermekét, mert ilyen esetben a gyerek hongkongi polgárnak minősül majd, vagy azért, mert így játszották ki a rájuk vonatkozó születésszabályozási törvényt, amely általában csak egy gyermek vállalását teszi lehetővé.

Az immár túlzó méreteket öltő gyakorlat ellen végül az azóta megválasztott kormányzó is fellépett, és kijelentette, 2013-tól egyetlen szárazföldi kínai nő sem szülhet a hongkongi magánklinikákon, kivéve, ha a férje helybéli, vagy ő maga érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkezik.

A tavaly október óta elfogott, gyermeküket világra hozó nők ellen ugyanakkor nem a szülés, hanem a tartózkodási engedély lejárta miatt indítottak eljárást a hongkongi hatóságok. Mint kiderült – “humanitárius okokból” – a szabálysértőket csak a szülés után vették őrizetbe, s a csecsemők is velük lehettek a cellában a szoptatási időszakban.

Hongkongban a 2010-es adatok szerint 88 ezer újszülöttnek adtak életet, s 45 százalékuknak volt szárazföldi kínai az édesanyja. Az új rendelkezések következtében a különleges közigazgatási területre belépni szándékozók közül idén már 3500 kínai nőt tartottak vissza, 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A bevándorlási szakemberek azt is elmondták, hogy a “szülési túrákat” szervezők közül is többeket őrizetbe vettek, köztük olyanokat, akik dokumentumokat hamisítottak, lakhelyet biztosítottak, vagy más módon segítették a szabályok kijátszását.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgyszerűsödik a gyermekekkel összefüggő hivatalos ügyek intézése
Következő cikkHogyan készítsünk igazán „tökös” képeket?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..